У КМДА пояснили, чому не можуть повністю відмовитися від скошування трави у Києві
Фото: pixabay

У Києві вже другий рік триває експеримент з відмовою від скошування трави. У межах експерименту в місті обрали ділянки, де траву не скошують взагалі.

Однак поширити таку практику на все місто неможливо, сказав очільник Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний в інтерв’ю LIGA.Life.

За його словами, зараз у Києві є 39 ділянок, де газони не скошують, і ще 17 ділянок, де висаджують луки та різнотрав’я. Експеримент буде масштабуватись — у 2025 році кількість ділянок зросте.

Водночас поширити експеримент на все місто не можуть. "Тут потрібно зберігати баланс. Ми робимо це (не скошуємо траву. — Ред.) там, де це доцільно. Це — схили, ділянки, де не відпочивають люди. А є місця, де люди виходять на прогулянку з дітьми, займаються спортом. І там залишати нескошену траву — не ок, ми будемо отримувати скарги", — пояснив Возний. 

На питання, чому газони викошують "по-варварськи", залишаючи оголені ділянки, Олександр відповів, що це "дефект виконавця". 

"Є вимоги до скошування газонів: має залишатись не менше 5 см трави. Проводиться інструктаж, ми пояснюємо працівникам, що навіть на законодавчому рівні встановлені вимоги до газонів. Виконавець або не розуміє, або просто недбало ставиться до своїх обов'язків. Тобто це — людський фактор, однозначно", — відповів чиновник. 

Кияни неодноразово підписували петиції й просили владу міста повністю відмовитись від скошування газонів. На думку містян та природозахисників, така практика матиме тільки переваги — це й економія ресурсів, й підтримка біорізноманіття й зниження температури у спеку. До того ж рослини зволожуватимуть і очищуватимуть повітря.