Нове дослідження свідчить, що несолодка кава допомагає схуднути: яким чином
Фото: Unsplash

Нове дослідження, опубліковане в The American Journal of Clinical Nutrition свідчить, що несолодка кава допомагає знизити вагу, пише Healthline.

Дослідники хотіли проаналізувати взаємозв’язок між тим, скільки кави людина випила, скільки кофеїну споживала, і як змінилася її вага, враховуючи, що вона додала у свою каву (цукор, штучні підсолоджувачі, вершки, немолочні вершки).

Дослідження включало понад 155 218 осіб. Усіх учасників попросили заповнити анкети щодо споживання їжі та напоїв протягом минулого року, а також протягом наступних чотирьох років.

Науковці зібрали інформацію про те, скільки кави вони випили — як з кофеїном, так і без кофеїну — а також, що вони вирішили додати до неї.

Дослідники виявили, що споживання однієї чашки несолодкої кави було пов’язане зі зменшенням ваги приблизно на 0,12 кілограма. З іншого боку, коли людина збільшувала щоденне споживання цукру на одну чайну ложку в будь-якій їжі чи напої, вона набирала 0,09 кілограма. Вершки та немолочні вершки не мали жодного впливу на вагу.

Дослідницька група також відзначила, що зміни у споживанні кави чи цукру мали сильніший вплив на вагу — як у людей із надмірною вагою та ожирінням, так і у молодих людей.

Крім того, вони дослідили, що кофеїн також впливає на вагу. Коли кількість споживання кофеїну в чашці кави зросла на 100 міліграмів, вага зменшилася на 0,08 кілограма.

Ґрунтуючись на своїх висновках, вчені зазначили, що хоча збільшення споживання кави допомагає людям схуднути, додавання чайної ложки цукру нейтралізує цей ефект.

Доктор Колін Гулік, фізіолог фізичних вправ, пояснила, що кава може впливати на вагу кількома способами.

Одним з них є її термогенний ефект. "Відомо, що кофеїн, ключовий компонент кави, стимулює термогенез, тобто процес, за допомогою якого організм генерує тепло та спалює калорії. Цей термогенний ефект може збільшити витрати енергії", – пояснила Гулік.

Другий спосіб, яким кава може вплинути на вагу — це пригнічення апетиту, чим може зменшити загальне споживання калорій.

Третя властивість кави, на яку слід звернути увагу, за словами Гулік, це її метаболічні ефекти. "Кава містить біологічно активні сполуки, такі як хлорогенові кислоти та поліфеноли, які пов’язані з метаболічними перевагами, включно з покращеною чутливістю до інсуліну та метаболізмом глюкози. Цей ефект потенційно може вплинути на регуляцію маси тіла та сприяти втраті ваги", – додала вона.

Четвертий спосіб — кофеїн покращує витривалість і фізичну працездатність. Гулік додала, що, підвищуючи фізичну здатність та інтенсивність, регулярне вживання несолодкої кави може опосередковано сприяти зниженню ваги шляхом збільшення витрати калорій під час фізичної активності.

А також на думку доктора наук Мішель Саарі, причина, чому несолодка кава може допомогти схуднути – це різниця в калоріях. Вона зазначила, що чорна несолодка кава містить лише 5 калорій. Тоді як кава з сиропами та цукром може мати від 250 калорій.

Зокрема, лікар Алекс Фоксман наголошує, що кава також може мати негативний вплив на деяких людей.

"Наприклад, кава може викликати безсоння, занепокоєння, збудження, серцебиття та шлунково-кишковий дистрес у деяких людей. Особливо у тих, хто чутливий до кофеїну або споживає його у великих кількостях", – сказав Фоксман.

Тому людям, які збільшують споживання кави, слід проконсультуватися з лікарем, якщо вони мають будь-які захворювання або приймають ліки, на які кава може вплинути. А також варто уникати вживання кави перед сном або натщесерце, порадив Фоксман.