В Україні розробили тренування для людей з ампутаціями
Фото: BetterMe

У застосунку BetterMe: Health Coaching розробили програму тренувань для людей з ампутаціями верхньої або нижньої кінцівки.

Тренування для людей з ампутаціями — це цифровий інструмент, створений сертифікованими фізіотерапевтами, який надає людям з ампутованими кінцівками цілодобовий доступ до фізичних вправ. Загалом у програмі є понад 200 унікальних вправ різної інтенсивності та тривалості.

Фото: BetterMe
Фото: BetterMe

Комплекс складається з відео вправ, що виконуються п’ятьма людьми з різними видами протезів. Це дозволяє детально продемонструвати особливості кожної групи вправ. Програма тренувань зосереджується на 4 важливих аспектах:

  • зміцнення м’язів кукси та кора для нормалізації ходи;
  • підтримка рухливості суглобів та профілактика м’язової скутості за допомогою вправ на гнучкість;
  • підвищення витривалості за допомогою кардіотренувань;
  • сприяння розвитку стабільності та загальної рівноваги за допомогою вправ на рівновагу.
Фото: BetterMe
Фото: BetterMe

Комплекс вправ для людей з ампутацією нижньої кінцівки включає тренування до та після встановлення протеза. Середня тривалість кожного тренування складає 25 хвилин. До програми входять такі вправи, як різні види планки, вправи лежачи на спині, скручування та розтяжка з протезом.

Програму було спеціально розроблено лікарем-фізіотерапевтом, доктором фізичної терапії, спеціалістом із лікування ЧМТ Фархадом Остоварі. 

Фото: BetterMe
Фото: BetterMe

Програма тренувань для людей з ампутацією верхньої кінцівки передбачає тренування до та після встановлення протеза. Середня тривалість кожного тренування становить до 10 хвилин. До програми входять такі вправи, як згинання та розгинання рук, розпрямлення ліктьових суглобів тощо. Крім того, можна виконувати окремі вправи з використанням додаткового обладнання, наприклад, гантелей або вагових пластин.

Програму розробив Данило Інтелегатор, лікар-реабілітолог, спеціаліст у галузі фізіотерапії на етапі протезування, спеціаліст з реабілітації ампутацій верхніх та нижніх кінцівок у протезно-ортопедичних установах.

Фото: BetterMe
Фото: BetterMe

Тренування для людей з ампутаціями представлені в застосунку BetterMe: Health Coaching, доступному для завантаження на iOS та Android.