Фото: unsplash.com

Жінки, які дотримуються 7 факторів здоров'я серцево-судинної системи та мозку (Life’s Simple 7 від American Heart Association), мають менший ризик розвитку деменції. Про це йдеться у новому дослідженні, представленому на щорічному засіданні American Academy of Neurology.

Дослідники спостерігали за 13 720 жінками протягом 20 років, щоб проаналізувати ризик розвитку деменції. Наприкінці дослідження вони перевірили інформацію національної програми медичного страхування Medicare, щоб визначити, кому поставили діагноз.

Life’s Simple 7 включає: 

Жінки отримали оцінку за цими факторами, де 0 – погано, а 7 – відмінно. Середній бал на початку дослідження – 4,3. Через 10 років спостереження – 4,2.

Під час 20-річного спостереження 1771 жінці (13%) діагностували деменцію.

Після коригування таких факторів, як вік і освіта, дослідники виявили: з кожним збільшенням загального балу на одну позначку ризик деменції знижувався на 6%.

За словами Памели Рост, докторки медичних наук і членкині American Academy of Neurology, це дослідження є корисним для суспільства. Адже воно демонструє, як здорові звички можуть зменшити ризик деменції.

З іншого боку, це дослідження має певні обмеження. Дослідники не змогли вивчити, як зміна цих факторів (наприклад, відмова від куріння) впливає на ризик розвитку деменції в майбутньому.