Зміст:
  1. "Катря": "Хочеться дістати старовинний одяг, здмухнути з нього пил і вписати у сучасне життя"
    1. Як вписати автентичні речі у сучасний гардероб
  2. Delegan: "Нам хотілося створити річ, яка буде передаватись у спадок"
    1. Як додати плахту до свого образу
  3. {Мальви}: "Традиційний одяг не псує образ, а робить його акцентним"
    1. Як стилізувати крайки та фартушки у сучасному образі

Не вишиванками єдиними славився український самобутній стрій. Є чимало елементів національного одягу, які могли б бути в гардеробі сучасних українців поруч зі світшотами, джинсами та худі. 

Деякі українські бренди поступово відроджують традицію носіння етноспідниць, кишеньок або ладунок, хусток, плахт та крайок. Як ця традиція відроджується і як гармонійно вписати ці елементи одягу в сучасний образ, LIGA.Life розпитала українські бренди "Катря", Delegan та {Мальви}.

"Катря": "Хочеться дістати старовинний одяг, здмухнути з нього пил і вписати у сучасне життя"

"Останні 300-400 років Україна прожила під окупацією. Слід виходити з режиму жертви і шукати власну опору. Для цього найкраще звертатися у наше горде минуле, де ми красиво одягались, мали вишукано оздоблені будинки, які обсаджували квітами, де ми співали, писали власні пісні тощо. Усі ці речі повертають нашу українську внутрішню силу і дають наснагу рухатись вперед. Ми точно не зможемо змінити минуле, але можемо перенести в наш час найкраще з нього", – каже Катерина Лисенко, підприємиця та засновниця брендів "Катря" і fem.bra.

Плахта, ладунка та крайка. Як українські бренди відроджують традиційний одяг
Катерина Лисенко. Фото: Оксана Боровець

Катерина Лисенко. Фото: Оксана Боровець

Бренд "Катря" займається тим, що відтворює елементи традиційного українського строю. Ця історія почалась, коли Катерина отримала в спадок від прабабусі вишиту сорочку. Час від часу дівчина одягала її на свята, фотосесії або просто на прогулянки. Однак з початком повномасштабної війни прийшло усвідомлення: ця сорочка – не просто елемент одягу, а цінність – унікальна родинна спадщина.

"Я подумала: якщо буду її одягати навіть раз на рік, на Великдень, вона вже гірше збережеться. Поступово почала цікавитись родинними реліквіями, розпитувала бабусь, чи збереглись ще подібні речі. Так знайшлися ще керсетки, спідниці та кілька сорочок. З цього все й почалось", – пригадує Катерина. 

На той момент в неї вже був досвід у швейній справі та підприємництві. Її бренд fem.bra виробляє та продає жіночу спідню білизну. Тож коли зʼявилась ідея відшити репліку старовинної української спідниці, Катерина відчула, що на цьому не зупиниться. 

"Мені хотілося відтворити цей одяг і носити його, а не зношувати те, що належало моїй прабабусі та має унікальну цінність".

Стратегія бренду: рухатись від простішого до складнішого. Оскільки з бізнесового погляду так простіше починати власну справу, оцінювати попит тощо. До того ж у 2022 році ринок вишиванок був перенасичений, а те, з чим їх слід носити – не вистачало. Тож вирішили починати з відшивання етноспідниць, оздоблених стрічками, шлярками (оборкою) або мереживом.

Плахта, ладунка та крайка. Як українські бренди відроджують традиційний одяг
Фото: Анастасія Бурдейна. Стилістка: Ольга Поломана. Світлини належать бренду Катря

Згодом в асортименті зʼявились хустки та стрічки, керсетки (довгі етнобезрукавки), фартухи, крайки (етнопаски), а з недавніх пір ще й вишиті унісекс-худі. Нині бренд також розробляє власні вишиванки. 

Однак особливо виділяються з асортименту вишиті ладунки (кишеньки або гамани). За словами Катерини, в її родині не зберігся жоден зразок. Тож про цей елемент строю дізнавалась, розпитуючи бабусь

"У моєї прапрабабусі був повний стрій, який вона сама собі пошила: дуже рясно вишита сорочка, крута святкова спідниця, хустка, кілька ладунок тощо. Оскільки її останнє бажання було, щоб її поховали в цьому строї, то ні фото, ні речей не збереглось. Тож я тільки зі слів бабусі можу приблизно описати, що там були за речі, зокрема ладунки", – розповідає Катерина.

Більшість ескізів гаманів намалювала двоюрідна сестра Катерини, надихаючись автентичними виробами. Іншу частину відтворили за зразками з музею "Відкрита скриня". Відсоток від їхніх продажів "Катря" передає на розвиток музею. 

"Мій рід з Полтавщини, тож ми досліджували місцеві узори ладунок і репродукували їх. Загалом гамани були різними: деякі кріпились на пасок, були ті, що самостійно завʼязувались навколо талії. Також були на вихід і потайні. Останні зав'язували навколо поясу і ховали під спідницю, де зберігали гроші. А наверх чіпляли вже оздоблені ладунки, куди клали хустинки, гребінець та інші дрібнички", – додає підприємиця.

Як вписати автентичні речі у сучасний гардероб

Немає правильного чи неправильного варіанту стилізації, каже Катерина. Вона виступає за те, щоб поєднувати сучасне та автентичне. Наприклад, одягніть топ чи світшот з етноспідницею і сходіть на пошту чи до магазину. Також почепіть ладунку або потім використайте її в образі з сукнею, шортами чи штанами.

Тобто необовʼязково чекати Великодня, Різдва або Дня Незалежності, щоб вбратися в традиційні елементи одягу. 

Плахта, ладунка та крайка. Як українські бренди відроджують традиційний одяг
Фото: Анастасія Трянова. Світлини належать бренду Катря

"Щоправда, поєднання наших спідниць з кросівками подобається не всім. Нас періодично хейтять за це. Кажуть, що таке поєднання має поганий вигляд. Це про смаки. Не подобається – не варто носити. Але особисто мені хочеться дістати цей старовинний одяг, здмухнути з нього пил і вписати у сучасне життя", – пояснює засновниця бренду.

За її словами, цільова авдиторія "Катрі" настільки різна, що замовлення роблять і молоді, і старші люди. Є ті, що глибоко цікавляться культурою та одягом, а є й ті, що просто хочуть щось вдягти з вишиванкою замість джинсів. 

"Мені запамʼяталась історія дівчинки, яка купувала в нас сорочку, спідницю, ладунку і хустку на випускний. Коли я закінчувала школу, одягали радянську форму, а зараз – автентичний український стрій. Її мама також була повністю в нашому одязі. Їхнє фото досі гріє мені душу. Також було замовлення на весілля – і для нареченої, і для дружки. Такі моменти мене вражають і тішать. Отже, ми на правильному шляху", – підсумовує Катерина.

Delegan: "Нам хотілося створити річ, яка буде передаватись у спадок"

"Для нас плахти стають метафорою історії, звичаїв та національної самобутності. Це найбільш виразний спосіб втілити унікальний дух та естетику українського народу, зберігаючи водночас вишуканість та стиль. Це не просто елемент одягу, це артоб'єкт, що переплітає культурну спадщину із сучасністю", – стверджує Оксана Делеган, дизайнерка та креативна директорка Delegan.

Оксана Делеган

Бренд славиться жіночим одягом, створеним з фокусом на архітектурному крої та чітких силуетах. На відміну від двох інших брендів, їхні колекції не обмежуються лише етностилістикою. 

Натомість у 2023 році представили осучаснений варіант традиційного елементу строю – плахти. Білу тканину прикрашає молочна вишивка.

Ви могли її бачити на зірці серіалу "Вікінги" Кетрін Винник під час однієї з подій UNITED24. 

Але чому саме плахта? За словами дизайнерки, ідея створення виникла через бажання поєднати унікальні традиційні зразки з естетикою сучасного дизайну

"У своїй ДНК бренд має мету популяризації української культури, виступаючи за вираження краси та ідентичності. Мені хотілось створити річ, яка буде передаватись у спадок. Плахта завжди була одним з найстаровинніших вбрань української жінки. Тому саме її хотіла впровадити у наші колекції", – додає Оксана.

Плахта, ладунка та крайка. Як українські бренди відроджують традиційний одяг
Фото: Delegan

Перш ніж втілити задум у реальність, бренд ретельно розглядав та аналізував традиційну українську вишивку. Молочний орнамент на білому полотні обрали не лише з прагнення до елегантності, але й як символ чистоти та цнотливості.

"Орнамент вишивки відображає глибокі корені та традиції, ставши не лише декоративним елементом, але й способом вираження унікальності та гордості за культурний спадок. У виготовленні плахти поєднуємо три різні техніки, переплітаючи їх зі складними старовинними техніками майстринь з використанням бавовняних ниток", – пояснює дизайнерка.

Як додати плахту до свого образу

Плахти Delegan стали бестселером. Вони знайшли свого прихильника навіть в Японії! Загалом цільова авдиторія бренду – жінки, які цінують вишуканий стиль та прагнуть висловлювати свою індивідуальність через одяг. 

"Ми спрямовані на тих, хто вбирається з повагою до української культури та мистецтва, шукаючи унікальні та елегантні рішення у своєму гардеробі, а також обожнює поєднання традицій та сучасності", – додає Оксана.

За її словами, конкретних правил носіння плахти немає. Її можна комбінувати з різним одягом – від штанів до суконь та спідниць. У такий спосіб повсякденний образ стає унікальним через додавання артобʼєкта з традиційним духом. 

Плахта, ладунка та крайка. Як українські бренди відроджують традиційний одяг
Фото: Delegan

{Мальви}: "Традиційний одяг не псує образ, а робить його акцентним"

"Відтворення автентичних речей – можливість зберегти та примножити спадщину нашої нації. Категорично не підтримую формат: порізати старовинну вишивку і приліпити її до чогось новомодного. Ліпше – відтворити елемент традиційного одягу і поєднати його з чимось сучасним. Так ми не псуємо автентику, але й маємо змогу носити етноодяг", – стверджує Олександра Нетреба, засновниця бренду {Мальви}.

Плахта, ладунка та крайка. Як українські бренди відроджують традиційний одяг
Олександра Нетреба

Олександра Нетреба

Історія бренду розпочалась навесні 2022 року. Знищення Росією українських культурних осередків та музеїв, а також оприлюднення звірств у Бучі, Ірпені та Гостомелі, підштовхнули Олександру та її хлопця до відкриття власної справи заради популяризації української культури, зокрема етноодягу.

"Тривалий час в українському строї панували російські наративи: короткі яскраві спідниці та пластикові вінки на голові. Тож ми намагаємось не тільки відтворювати автентичні елементи одягу, але й розповідати про них. Це наш метод боротьби проти шароварщини", – стверджує Олександра.

Однак для того, щоб відтворити суто автентичне, потрібно ретельно вивчити історію, знайти фото та зразки. Тож перед запуском бренду Олександра консультувалась з етнографинею, відвідувала музеї, де є колекції етноодягу та побуту (виставка до дня вишиванки у Тернопільському обласному художньому музеї, Музей етнографії Національного заповідника "Давній Галич"), читала тематичні книги та шукала фотографії.

"Наприклад, світлини старовинного українського одягу можна знайти навіть у Pinterest. Але це не просто побачив – відтворив. Це перевірка джерела інформації, пошук року та регіону, коли та де зробили це фото тощо. Також в етнографині є приватна колекція одягу. Тож у разі будь-яких сумнівів щодо вишивки, фасону, кольорів ми завжди на звʼязку з нею", – описує процес підприємиця.

Плахта, ладунка та крайка. Як українські бренди відроджують традиційний одяг
Фото: ffotolife_ua

Спочатку в асортименті бренду зʼявились мінімалістичні сорочки з вишивкою на манжетах і оборці, а також корсети з вишитим принтом. У 2023 році поступово почали зʼявлятись елементи традиційного строю: спідниці, крайки, хустини, фартушки та ладунки. Тобто те, що найбільше резонувало з цінностями бренду, додає Олександра.

"Нам хочеться показати, що стрій та загалом український одяг – це не лише вишита сорочка. Спідниці, крайки, ладунки зазвичай не асоціюється у людей з чимось українським. Натомість це і є приклад різнобічності нашої культури. Адже автентичний образ складається з багатьох дрібних, але цікавих елементів. Тому ми й обрали саме їх для відтворення", – пояснює засновниця бренду.

Однак є й глибша ідея: відтворюючи окремі елементи, у перспективі {Мальви} хочуть зібрати цілісний український стрій з усіма деталями – від одягу до аксесуарів.

Орнамент, колір та крій обирають відповідно до наявних в історії. Але без творчості не обійшлось. Оскільки до наших днів збереглось не так багато прикладів автентичних ладунок, то на своїх виробах бренд вишиває зрозумілі українські символи. Наприклад, різдвяну зірку. 

Натхненням для фасону спідниць стали фото українок 1910-1930-х років.

Проте Олександра наголошує: автентичний крій відрізняється від сучасного. Через зміну практичності деякі елементи довелося прибрати чи додати (резинки, ґудзики, застібки тощо). 

"Буває, що колір виробу пропонують саме замовники. У такому разі консультуємось з етнографом. Не хочеться псувати традиційну річ недолугим орнаментом чи кольором", – стверджує підприємиця.

Як стилізувати крайки та фартушки у сучасному образі

Цільова авдиторія бренду дуже широка. Зазвичай це дівчата та жінки віком від 18 до 60 років. Однак спосіб носіння цього одягу відрізняється у різних вікових групах. Наприклад, молодь намагається вплести етноодяг у сучасний образ, коли більшість старшого покоління використовує традиційний стрій на свята, особливі події або для відвідування церкви. Хоча це не правило, а тенденція. Інколи вподобання та використання одягу людьми різного віку збігаються.

"Наші вироби також замовляють, щоб потім передати наступним поколінням. Але найбільше розчулюють історії, коли військові купують подарунки своїм дружинам, дівчатам, мамам. Або ж пишуть захисниці, щоб придбати щось на заручини. Також трепетно, коли люди замовляють вбрання у міста поблизу лінії фронту", – додає засновниця бренду.

Плахта, ладунка та крайка. Як українські бренди відроджують традиційний одяг
Крайка. Фото: Тетяна Гарин

За її словами, традиційні елементи можна легко поєднати із сучасним одягом. Наприклад, повʼяжіть крайку поверх вʼязаної довгої однотонної сукні. Можна обрати тон в тон або зробити акцент – бежева сукня та червона крайка. Також вона пасуватиме до однотонних штанів та гольфу, сорочки, блузи чи навіть светра.

А фартушок не обмежується лише носінням поверх етноспідниць. Його можна додати до шовкової чи сатинової сукні. Він також може додати асиметрії в образ зі штанами, якщо завʼязати його на бік. 

"Отже, не бійтесь додавати традиційний одяг до гардеробу. Він не псує образ, а навпаки, робить його акцентним", – підсумовує Олександра.