Шоколадні історії з США. Коли та хто вперше приготував брауні
Фото: unsplash.com

Шоколадний десерт брауні оповитий легендами. Одні припускають, що спочатку тістечко було печивом, у яке кухар помилково додав розтоплений шоколад, але йому не вистачило борошна.

Інша легенда описана в книгах Betty Crocker's Baking Classics та The Encyclopedia of American Food and Drink Джона Маріані. Так, у 1912 році домогосподарка з міста Бангор, штат Мен, готувала шоколадний торт, але забула додати розпушувач. Коли її торт не піднявся належним чином, вона його вирізала і подала на стіл пласкі шоколадні шматочки. 

За даними U.S. History Scene, історія брауні розпочалась ще у 1893 році. Видатна світська левиця та дружина власника готелю Palmer House Берта Палмер попросила у кондитера створити десерт, який би сподобався відвідувачкам Колумбійської виставки в Чикаго.

Це мав би бути кондитерський виріб, схожий на торт, але менший за розміром, щоб його можна було покласти в коробочку з обідом. Так з'явився брауні Palmer House з волоськими горіхами та абрикосовою глазур’ю. Десерт досі подають в готелі The Palmer House Hilton у Чикаго, але ім'я кондитера так і залишилось невідомим.

Вперше слово "брауні" зустрічається у книзі Бостонської школи кулінарії, написаній кулінарною експерткою Фанні Фермер у 1896 році. Проте так називали не шоколадний десерт, а тістечко на основі патоки, який випікали у спеціальній рифленій формі.

Одна з перших можливих друкованих версій рецепту шоколадного брауні виникла в кулінарній книзі Service Club of Chicago’s у 1904 році. Рецепт так званого "Бангорського брауні" включав: вершкове масло, цукор, шоколад, яйця, борошно та волоські горіхи.

У цьому ж році в американському місті Лаконія видали книгу Home Cookery Елеонори П. Квімбі, де також з'явився рецепт "Бангорського брауні", але з додаванням дрібки солі та чайної ложки ванілі.

Своєї популярності брауні набув у 1906 році після публікації ще однієї книги Фанні Фармер. Рецепт передруковували у 1908, 1911 роках, а книги Фармер не втрачали своєї популярності навіть після її смерті у 1915 році. 

Залишається також відкритим питання походження назви "брауні". Так, за однією з версій, у 1897 році в каталозі компанії Sears опублікували солодощі у вигляді ельфів під назвою "брауні". Припускають, що вони виготовлялися з патоки чи шоколаду. Також існує версія, що брауні походить від назви книги Палмера Кокса The Brownies: Their Book, опублікованої у 1887 році. Проте жодна з цих версій не є остаточною.

Сьогодні брауні – популярний десерт не лише в США, але й в усьому світі. З часом класичний рецепт трансформувався. До тістечка почали додавати арахісову пасту, м'яту, каву, малину, мигдаль, родзинки та карамель. З популярністю здорового способу життя з'явилися безглютенові, протеїнові, низьковуглеводні та вегетаріанські брауні.

Альтернативні рецепти брауні:

Попри існування декількох версій походження рецепту брауні, його популярність пояснюється доступністю інгредієнтів та легкістю приготування. Спробуйте спекти десерт за рецептом "Бангорського брауні":

Інгредієнти:

  • 1/4 склянки вершкового масла;
  • одна склянка коричневого цукру;
  • одне яйце;
  • 85 г шоколаду;
  • 1/2-3/4 склянки борошна;
  • одна склянка горіхів;
  • 1/4 ч. ложки солі.

Техніка приготування:

  1. Покладіть усі інгредієнти в миску.
  2. Збийте їх до однорідності.
  3. Викладіть рівномірно на деко, змащене маслом.
  4. Випікайте протягом 15 хвилин за температури 180°С.
  5. Наріжте шматочками.

Смачного!

Читайте також:

  • Італійський десерт з заплутаною історією. Коли світ вперше скуштував тірамісу
  • Десерт вартий віршів. Історія знаменитого сливового пирога від The New York Times
  • Культовий "Шахтарський торт", яким до окупації смакували луганчани. Спогади та рецепт

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин