Зміст:
  1. Як і чому смартгодинник впливає на наше самопочуття
  2. Смартгодинники та здоровий спосіб життя
  3. Як налагодити здорові стосунки зі смартгодинником 

Вібрація – повідомлення в робочому чаті. Ще одна вібрація – час встати і пройтись кімнатою, довго сиджу. У процесі отримую нове сповіщення. Виявляється, сьогодні погано спала, хоча відчуваю себе непогано. Чи мені здається?

Всі ці сповіщення видає мій смартгодинник. З одного боку, це зручно. Адже він здатен замінити телефон, коли той не під рукою. З іншого, час від часу може дуже відволікати, а у деяких людей навіть викликати тривожність, підсилювати проблеми зі сприйняттям власного тіла, харчовою поведінкою, навіть може викликати навʼязливі думки щодо фізичної форми. Про це свідчать результати дослідження, опублікованого в ScienceDirect.

Про вплив смартгодинника на ментальне самопочуття та шляхи його врегулювання LIGA.Life розпитала Лідію Кривоносову, лікарку-психологиню та сертифіковану гештальт-терапевтку.

Як і чому смартгодинник впливає на наше самопочуття

Олександра Ярмошенко користувалась смартгодинником лише декілька місяців. Визнає: придбала під дією реклами та ажіотажу серед користувачів. Подобалось, що девайс рахує її фізактивність, бо тоді активно займалась бігом. Однак із часом помітила, що одночасна вібрація телефона та годинника почала дратувати. Саме через це врешті-решт відмовилась від гаджета.

Катерина Пєшко також залишила постійне носіння смартгодинника після багаторічного використання.  

"Спочатку налаштувала його так, щоб показував не тільки дзвінки, а й всі сповіщення з робочих месенджерів. Тоді я вийшла на нову роботу, режим був інтенсивним. Тож повідомлення лунали постійно. Десь через півтора року годинник почав мене дратувати. Поступово відключала сповіщення і використовувала його як аксесуар та для контролю пульсу під час фізактивності. Стало трохи спокійніше", – ділиться досвідом Катерина.

Згодом її ставлення до певних процесів почало змінюватись. Наприклад, перестала читати повідомлення одразу після надходження. Так, смартгодинник як інструмент передання сповіщень взагалі втратив сенс. Зараз одягає його лише на пробіжку для відстеження дистанції та контролю пульсу

А Маргарита Рівчаченко почала помічати, що смартгодинник не лише дратує, але й відволікає та викликає тривожність

"Я працювала пресофіцеркою в зоні бойових дій. Тоді годинник був дуже зручним для звʼязку, контролю часу та розташування. При цьому я мала можливість використовувати телефон як фотоапарат. Але повідомлення в усіх робочих чатах йшли не тільки на телефон, але й на годинник. Інколи це могло сягати і 50 меседжів на день, що дратує, відволікає і викликає тривожність", – описує свої почуття Маргарита.

Нині вона проходить службу в Києві. Оскільки телефон завжди під рукою, то смартгодинник став не таким важливим. Тому час від часу робить перерву у використанні. Так тривожність зникає.

Але чому ми піддаємось тривожності та дратівливості через сповіщення? 

"Повторювана вібрація на руці відволікає та "вириває" з діяльності, у якій перебувала людина. Купа інформації, що надходить зі сповіщень, викликає перевантаження ментальної або оперативної памʼяті. Так увага розсіюється та провокує роздратування", – пояснює психологиня. 

Окрім того, якщо людина і так відчуває тривогу, то їй притаманно швидко фокусуватися на дрібних деталях. Від цього напруження тільки зростає. 

Смартгодинники та здоровий спосіб життя

Окрім відображення сповіщень про дзвінки та повідомлення, одна з головних функцій смартгодинників – контроль пульсу, фізактивності, сну, менструального циклу та інших факторів фізичного здоровʼя

З одного боку, нагадування про те, що слід перервати тривале сидіння та хоча б зробити декілька кроків кімнатою – хороший спосіб збільшити денну активність.

З іншого, це не завжди можливо та зручно, що не поясниш годиннику, який надсилає вже третє повідомлення: "Час встати!".

Ба більше, на деяких смартгодинниках активність вимірюється у формі кільця. Закрив кільце – виконав денну ціль, отже, отримав підтвердження: "Мені це вдалося! Я молодець".

За словами Лідії, використання таких кілець досягнення цілі – хитрий спосіб підвищити рівень нейромедіатора дофаміну ("гормону задоволення").

"Бажання закрити кільце – це про прагнення відчути мінімальний ейфорійний стан, який супроводжується викидом дофаміну. Подібне відчуваємо, коли постимо фото в соцмережах і хочемо отримати фідбек від підписників у вигляді вподобайок та коментарів", – пояснює психологиня.

Однак дофамін також причетний до формування залежності. Відтак людина може увійти в легку залежність від цієї ейфорії закриття щоденних цілей. Тож, коли немає можливості закрити ці кільця через хворобу чи інші пріоритети, у відповідь можуть виникати розчарування, тривожність, пригнічення та незадоволення собою. Особливо це відчуватимуть люди, схильні до тривожності.

Подібне відбувається і з функцією контролю калорійності. Постійна перевірка – скільки калорій втратили та скільки зʼїли – може рано чи пізно призвести до обсесивних навʼязливих думок. Наприклад: "як їсти менше?", "як збільшити кількість вправ?", "чи достатньо сьогодні потренувався?".

"Як мінімум, це, ймовірно, призведе до посилення тривоги або проявів тривожних розладів (у разі наявності). Все це впливає на незадоволення власним виглядом та зниження впевненості у собі. Також підвищується ризик орторексії – розладу харчової поведінки, який характеризується одержимістю здоровим харчуванням", – підсумовує психологиня. 

Катерина Пєшко також розповідає, що дискомфорт викликали сповіщення про якість нічного сну. Зокрема смартгодинник повідомляв, що дівчина мала закоротку фазу глибокого сну. 

"Спочатку це мені навіть подобалось. Так я знала, чому почуваюсь ніби вичавлений лимон після 8 год сну. Однак, коли покращити сон не вдавалось, а сповіщення все одно приходили, це почало викликати дискомфорт", – описує Катерина. 

Ба більше, у декого такі сповіщення можуть викликати самонавіювання – почувався бадьоро, допоки годинник не сказав, що сон цієї ночі був неякісним. Після помічаєш, що дійсно є втома, сонливість чи інші наслідки поганого нічного сну.

"Смартгодинники, як і будь-яка техніка, можуть помилятися. Це слід розуміти і час від часу нагадувати собі про це. Натомість вплив думок та оцінка своїх дій і самопочуття матимуть більший вплив на наш внутрішній стан, ніж сповіщення гаджета", – наголошує експертка.

Смартгодинник дратує та викликає тривожність. Що з цим робити
Фото: pexels

Як налагодити здорові стосунки зі смартгодинником 

Лідія радить: 

  1. Проаналізуйте, чи не виникають у вас негативні відчуття під час використання смартгодинника.
  2. Якщо причина криється саме в гаджеті, то спробуйте обмежити кількість сповіщень. А на ніч взагалі переводьте всі девайси в режим сну чи "не турбувати". Інакше вібрація вночі може спричинити поверхневий сон чи повноцінне пробудження. Це обовʼязково відобразиться на самопочутті вдень.
  3. Влаштовуйте канікули без годинника. Наприклад, відмовтесь від нього на 4-7 днів, а вночі взагалі знімайте, щоб не викликати фізичний дискомфорт у руці.
  4. Недосягнення денної кількості кроків чи іншої мети викликає незадоволення собою – попрацюйте над своєю самооцінкою та самоцінністю. Також регулярно відмічайте свої маленькі кроки до мети та досягнення.
  5. Не зациклюйтесь лише на рахуванні калорій та фізактивності. Додайте й інші заняття: малювання, спілкування з друзями, читання та прогулянки. Життя має бути різноманітним.
  6. Відчуваєте, що не можете впоратись із надмірним контролем, тривожністю чи незадоволенням собою – зверніться за фаховою допомогою до психолога. Він допоможе визначити першопричину та пропрацювати проблему.

"І головне – памʼятайте, що смартгодинник – лише інструмент для вимірювання орієнтовних показників та результатів. Все ж існує похибка, тож цей девайс допоміжний, а не основний орієнтир на шляху до досягнення, наприклад, спортивної цілі!" – підсумовує Лідія.