Зміст:
  1. Коротко про гастрит та панкреатит
  2. Чи потрібна дієта №5 у разі панкреатиту та гастриту
  3. Дієта у разі гастриту та панкреатиту: що їсти, а що обмежити

LIGA.Life розпитала гастроентерологиню Анну Євтух про харчування у разі гастриту та панкреатиту. Також проаналізували лікувальну дієту №5, яку розробили 100 років тому, але досі рекомендують у разі захворювань шлунково-кишкового тракту.

Забудьте про дієту №5! Що треба їсти людям з гастритом і панкреатитом
Анна Євтух

Коротко про гастрит та панкреатит

"Закінчення "-ит" у назві захворювань вказує на запалення. Гастрит – це запалення слизової оболонки шлунка, а панкреатит – підшлункової залози", – пояснює Анна.

Гастрит

Головний збудник – бактерія Helicobacter pylori (хелікобактер пілорі). Вона живе в слизовій оболонці шлунка, спричиняє її пошкодження та запалення. Прибрати чи вбити її непросто, але лікування існує. Також існують інші причини, відповідно – види гастриту:

  • Хімічний виникає, коли вжили токсичних продуктів. Наприклад, оцтову кислоту.

  • Аутоімунний – пошкодження слизової шлунка власними клітинами. Тобто імунітет організму сприймає слизову шлунка як шкоду і починає з нею боротися. 

  • Алкогольний – через зловживання міцними напоями.

Симптом гастриту – біль зліва у верхній частині тулуба. Аутоімунний часто протікає безболісно, аж до важкої форми запалення.

"Проте біль у шлунку не значить гастрит. Близько половини больових відчуттів в цій зоні мають функціональну причину. Тобто гастроскопія показує, що слизова звичайного кольору, ерозії немає, але біль є. Причиною може бути порушення моторики органу або особливості роботи нервової системи. Наприклад, вона сприймає звичайний подразник як больовий", – пояснює гастроентерологиня та додає:

"Діагноз "гастрит" можна поставити лише, якщо гастроскопія та біопсія показали, що у слизовій є запальні клітини".

Панкреатит

Розповсюджена причина – хронічне, тривале або епізодичне, але надмірне споживання алкоголю. Серед інших потенційних причин:

  • надлишкове споживання жирної їжі;

  • тривале дотримання специфічної дієти, наприклад низькожирової;

  • неправильний вихід з посту. За 40 днів підшлункова звикла виробляти одну кількість ферментів. Проте якщо на Великдень одразу перейти на м’ясо, сало та мучне, то підшлункова не справиться і почне болісно реагувати;

  • токсичний вплив медикаментів.

Забудьте про дієту №5! Що треба їсти людям з гастритом і панкреатитом
Фото: Pexels

Також існує аутоімунний панкреатит. Але це рідкісне явище, стверджує лікарка.

Серед симптомів панкреатиту – оперізувальний та тягучий біль у лівому підребер’ї. Може віддавати у спину.

"Проте є гострий панкреатит, який характеризується сильним болем. Його часто описують як "кинджальний". Підшлункова залоза пошкодилася настільки, що її ферменти вийшли за межі клітини і починають розчиняти саму залозу. Інколи – навколишні тканини. Це небезпечна хірургічна патологія, яка лікується виключно в стаціонарі", – пояснює Анна.

Хронічний панкреатит трапляється, але не так часто, як це записано в медичних картках українців. 

Причина популярності таких записів – недотримання лікарями протоколів постановки діагнозів.

"Біль у лівому підребер’ї – це не завжди панкреатит. За таким симптомом можуть маскуватися інші захворювання", – наголошує експертка.

Читайте також: Що таке гастрит: причини, дієта та біль у шлунку – пояснює гастроентерологиня Галина Соловйова

Чи потрібна дієта №5 у разі панкреатиту та гастриту

Забудьте про дієту №5! Що треба їсти людям з гастритом і панкреатитом
Фото: Depositphotos

Дієта №5 – раціон, розроблений радянським лікарем Мануїлом Певзнером у 1920-х роках. Її призначали людям з захворюваннями печінки, жовчовивідних шляхів та жовчного міхура. Але її також деколи рекомендують людям з гастритом та панкреатитом.

"Це був аналог страхової медицини. У ті часи не було стільки ліків, як зараз. Тож намагалися лікувати їжею. Окрім того, люди страждали від недостатньої маси тіла. Наприклад, людина отримала травму ноги. Їй потрібна операція. Але через дефіцит маси тіла рана буде довго гоїтися. Тоді людям рекомендували певні дієти, щоб ті відновлювалися після лікування. Зараз проблема протилежна – люди мають проблеми з зайвою вагою. Рани довше загоюються не через дефіцит калорій, а через ожиріння", – пояснює Анна.

Розберемо головні засади дієти №5 та їхню доречність зараз:

  • Раціон базується на білках та вуглеводах. Жири мінімізуються.

"Цікаво, що у раціоні дозволені прості вуглеводи: манка, білий рис, хліб, киселі з крохмалем. Головна причина – ці продукти дозволяють швидко набрати вагу. У збалансованому раціоні основу мають складати складні вуглеводи", – пояснює Анна.

Окрім того, лляні відвари, киселі та каші, які обгортають шлунок, використовували для зниження кислотності шлунку. Але сучасна медицина довела, що такі методи не працюють так довго, як потрібно. Все одно шлунок виділяє стільки соляної кислоти, скільки йому потрібно для перетравлення.

"Що дійсно може знизити кислотність, так це спеціальні препарати, які призначають гастроентерологи. Одна пігулка діятиме цілу добу. Дієтологічні зміни не досягнуть такого ефекту", – додає лікарка.

Мінімізація жирів – підтвердження популярного у той час міфу, що жири шкідливі для жовчного міхура та підшлункової.

Проте зараз наука довела, що механізм запальних процесів зовсім інший, а достатня кількість жирів необхідна нашому організму. 

Читайте також: Жирів не варто уникати. Пояснюємо види, користь та шкоду жирів і скільки їх слід їсти
  • Рекомендовані м’ясні/рибні фарші та суфле, а також рецепти з тертими овочами, молочними та круп’яними супами, але без м’яса, риби та грибів. 

"Механічне подрібнення продуктів можна рекомендувати пацієнтам з гастритом та панкреатитом, але лише у перші три дні лікування. За цей період мікробіом кишківника не постраждає", – пояснює гастроентерологиня.

Проте у часи заснування дієти №5 виразку лікували у стаціонарі протягом 40 днів. Тож подрібнені овочі та м’ясо ставали частиною звичного раціону. Це негативно впливає на здоров’я хороших бактерій у нашому кишківнику. Адже їм бракує підживи – клітковини, яка руйнується під час подрібнення.

"Такі страви можна рекомендувати пацієнтам лише з певними специфічними захворюваннями, наприклад недостатність підшлункової залози. Проте це не стосується гастриту чи панкреатиту", – додає Анна.

  • Їжу можна тільки варити та запікати. Інколи – тушкувати. Страву слід подавати теплою. 

Відсутність смажених продуктів з великою кількістю олії чи золотою скоринкою – це здоровий принцип харчування, який актуальний як для людей з хворобами ШКТ, так і для здорових. Варіння, запікання, тушкування та приготування на пару мають переважати в раціоні.

Але чому дієта №5 передбачає мінімізацію тушкування?

"Можу припустити, що це гра понять. Різні люди вкладають в тушкування та запікання різні значення. Тушкування – також корисний метод приготування", – запевняє лікарка.

Щодо температури страви, то ця рекомендація має право на існування. Адже дуже гаряча чи холодна їжа може викликати рефлекторний спазм (скорочення) шлунку, відповідно – біль. Тож їжу рекомендують подавати теплою.

Забудьте про дієту №5! Що треба їсти людям з гастритом і панкреатитом
Фото: Pexels

"Немає відповіді, чому саме такий набір продуктів. Можливо, у цьому є певна економічна складова чи локальна доступність. Але немає доведеного впливу конкретних продуктів на покращення симптомів гастриту чи панкреатиту. Натомість є перелік їжі, яка може посилювати біль. Тобто якщо після споживання кислого яблука у вас болить шлунок – виключіть його з раціону", – радить гастроентерологиня.

Потенційні збудники болю:

  • солодощі;

  • гострі страви;

  • солоні страви;

  • м'ясо;

  • смажені страви;

  • снеки;

  • кислі продукти.

"Проте це індивідуально. Одні можуть їсти запечену курку, приправлену перцем, і нормально себе відчувати. А інші не можуть дивитися на неї", – додає експертка.

  • Загальна енергетична цінність добового раціону – приблизно 2400-2800 ккал. 

"Не варто дивитися на калорійність дієт, яким 100+ років. Тоді люди мали інший зріст та вагу. Окрім того, сьогодні дієтичні рекомендації для захворювань не мають калорійних обмежень. Виняток: якщо у людини гастрит через надлишкову вагу".

Висновок

Більшість рекомендацій дієти №5 застарілі та відповідають часу її заснування.

За словами Анни, лікарям слід відмовитися від цієї дієти. Адже вона не допоможе ні людям з захворюваннями жовчного міхура, ні з гастритом чи панкреатитом.

Дієта у разі гастриту та панкреатиту: що їсти, а що обмежити

Якщо дієта №5 не працює, то як харчуватися людям з гастритом та панкреатитом?

"По-перше, їжа не може вилікувати. Це другорядні рекомендації, які мають поєднуватися з основним медикаментозним лікуванням. По-друге, рекомендації мають базуватися на індивідуальному підході. Адже існує багато причин гастриту та панкреатиту, відповідно – різні лікування. Також лікар може призначити вітаміни чи мінерали, зокрема В12 та залізо. Тому що через запалення слизової шлунку може виникати їхній дефіцит", – пояснює лікарка.

Проте варто дотримуватися принципів збалансованого протизапального харчування, яке мінімізує ризики запальних процесів. Воно включає:

  • різноманітність ягід та різнокольорових фруктів;

  • рибу, включно з жирними видами;

  • корисні рослинні олії (оливкова, авокадо);

  • овочі;

  • зелень;

  • цільнозернові крупи;

  • бобові.

Також є базові правила здорового способу життя, які допоможуть профілактувати захворювання ШКТ або покращити самопочуття людей, які їх вже мають.

Гастрит

  • Виключити нестероїдні протизапальні препарати, якщо є можливість. Наприклад, не варто ковтати аспірин, якщо у вас болить голова через брак сну. Краще попрацюйте над гігієною сну. Але є ревматологічні та серцево-судинні хвороби, які передбачають споживання цих ліків. У такому разі слід порадитись з лікарем.

  • Відмова від паління. Нікотин негативно впливає на запалення в слизовій шлунку.

  • Відмова від алкоголю. У великих кількостях алкоголь активізовує запальний процес в шлунку, подразнює слизову і знижує загоєння ерозій. 

"Деякі дослідження підтверджують, що помірне споживання алкоголю має антисептичний ефект. Наприклад, зменшення активності хелікобактерної інфекції. Проте поки що недостатньо наукових даних щодо точної дози алкоголю для досягнення такого ефекту", – пояснює лікарка.

  • Мінімізація фізичного чи емоційного стресу. Це можуть бути як новини про початок повномасштабного вторгнення, так і фізичний стрес через харчову поведінку. Наприклад, якщо ви дуже переїли на свята або почали активно займатися спортом і мало їсти.

  • Збільшення споживання клітковини. Поступово збільшуйте кількість овочів, зелені, цільнозернових та фруктів в раціоні.

  • Додавання джерел вітаміну А. За словами Анни, вітамін асоціюється зі зниженням ризику гастриту на 30-40%. Проте поки що немає чітких даних щодо дози споживання добавок вітаміну А. Тож додавайте у раціон його харчові джерела, зокрема жовто-оранжеві фрукти й овочі: апельсини, моркву, гарбуз, батат.

"Також деякі дослідження доводять, що споживання зеленого чаю знижує ризик гастриту на 40-50%. Можливо, через те, що люди, які надають перевагу зеленому чаю, менше споживають алкоголю. Проте основна причина – антиоксидантна та антибактеріальна дія катехінів у чаї. Вони зменшують ймовірність гастриту, пригнічуючи хелікобактер", – розповідає лікарка.

Забудьте про дієту №5! Що треба їсти людям з гастритом і панкреатитом
Фото: Depositphotos

Панкреатит

  • Максимальне виключення алкоголю. 

  • Корекція ваги. Зниження зайвої ваги покращує здоров’я підшлункової залози. Тому що жирові клітини у разі ожиріння збільшуються та погіршують функцію органу.

  • Зниження тригліцеридів в крові. Якщо аналізи вказують на їхній високий рівень, то слід попрацювати з харчуванням: додати джерела Омега-3 (жирна риба, насіння льону, чіа, кунжуту та конопель, волоські горіхи) та клітковини, знизити кількість простих вуглеводів (солодощів, високооброблених продуктів, випічки) та тваринних жирів (червоне м’ясо).

  • Збільшення кількості овочів та фруктів в раціоні. Споживання овочів знижує ризик панкреатиту на 30%, а фруктів – на 27%.

"Але всі ці поради слід поєднувати зі збалансованим раціоном – ключовим методом профілактики захворювань", – наголошує Анна.

Читайте також: Що з’їсти для підвищення гемоглобіну. Які продукти багаті залізом і з чим їх поєднати