Їсти та худнути. П'ять типових помилок під час обіду, які заважають втраті ваги
Фото: depositphotos.com

Те, як ви споживаєте їжу, також впливає на втрату ваги. Зокрема офісні робітники пропускають обід через купу роботи або замінюють повноцінне приймання їжі кавою з печивом. Проте як зробити обід корисним не тільки для фігури, але й для здоров'я?

Експерти ресурсу LIVESTRONG.com пропонують уникати типових помилок.

Помилка 1: Пропуск обіду

Відмова від обіду, тому що ви занадто зайняті на роботі або намагаєтесь схуднути, може завдати вам більше шкоди, ніж користі. Велика перерва між прийманням їжі призводить до падіння рівня цукру в крові. У підсумку виникає головний біль, порушення концентрації та дратівливість.

Ба більше, ви відчуєте голод, який може призвести до переїдання за вечерею. За даними Piedmont Healthcare, пропуск обіду може збільшити потяг до нездорової їжі.

Як це виправити: не ігноруйте свій голод та не пропускайте обід навіть через шалений робочий графік. Щоб зекономити час, приготуйте обід звечора та візьміть його з собою на роботу. Це також допоможе проконтролювати, що саме ви їсте. Адже салат з куркою краще, ніж злакові батончики чи бургер з офісного кафетерію.

Помилка 2: Споживання обіду, відволікаючись

Якщо ви зазвичай обідаєте за робочим столом, паралельно відповідаючи на електронні листи та переглядаючи таблиці, то негайно позбудьтеся цієї звички. Багатозадачність під час споживання їжі може нашкодити вашому схудненню.

Дослідження 2019 року показало, що коли людина відволікається під час їжі, вона схильна з'їсти більше. Висновки показали, що людина отримує на 15% більше калорій, споживаючи їжу під час читання, роботи або прокручування стрічки новин.

Як це виправити: під час їжі зосередьтесь на смачних продуктах, якими ви живите своє тіло, а не на стрічці новин. Цілком ймовірно, що вам більше сподобається їжа, а відчуття насичення настане раніше, ніж зазвичай.

Помилка 3: Невдале планування харчування

Питання "Що з'їсти на обід?" ви залишаєте на час настання обідньої перерви. Врешті ваш апетит перемагає і замість поживної та корисної страви ви вибираєте фастфуд, напівфабрикат чи снеки з високим вмістом солі або цукру.

Дослідження 2016 року показало, що планування обіду заздалегідь може допомогти спожити менше калорій у порівнянні з вибором їжі на льоту.

Як це виправити: приготуйте обід напередодні ввечері. Ви також можете замовити обід у кафе чи ресторані, проте зверніть увагу на опис інгредієнтів страви, щоб не відхилитися від плану схуднення.

Ідеї обідів:

  • Готуємо рибне суфле, зрази з минтая та картопляну тарілку
  • Готуємо страви з кабачком: мінестроне, рис з овочами-гриль та локшина
  • Готуємо ризотто, рисові биточки та голубці

Помилка 4: Переїдання під час обіду через пропуск сніданку

Якщо ви ігноруєте свій голод і пропускаєте сніданок, ви можете переїсти в обід.

За даними Harvard Health Publishing, цілком природно, що організм хоче переїсти після тривалого періоду без їжі. 

Як це виправити: якщо ви відчуваєте голод вранці, поїжте. Не кожен має апетит під час сніданку вранці, проте споживання їжі не одразу після пробудження, а дещо пізніше, може допомогти уникнути переїдання. Найкращий сніданок – поєднання складних вуглеводів, нежирних білків та корисних жирів.

Помилка 5: Обід з низьким вмістом білка та клітковини

Згідно з The American Journal of Clinical Nutrition, споживання достатньої кількості білка сприяє відчуттю ситості. Це також допомагає підтримувати м'язову масу, навіть коли тіло втрачає вагу.

За даними Linus Pauling Institute, споживання достатньої кількості клітковини також може сприяти схудненню, збільшуючи рівень насичення і допомагаючи довше залишатися ситим.

Як це виправити: Знайдіть страву, яка містить нежирні білки (куряча грудка, тофу, квасоля або риба) і клітковину (овочі, цільнозернові та бобові).

Читайте також:

Більше спорту та корисних порад – у нашому Telegram-каналі Бути здоровим – просто.