Як уникнути отруєнь та розповсюдження мікробів під час пікніку – поради експертів
Фото: depositphotos.com

Пікнік – це один із варіантів відпочинку влітку. Проте перш ніж відправитись на природу потрібно ретельно підготуватись, особливо продумати меню та методи зберігання і приготування їжі.

Експерти з безпеки харчових продуктів в інтерв’ю для ресурсу Well+Good радять дотримуватись наступних правил під час організації пікніку:

  1. Слідкуйте за чистотою

Безпека починається з дому. Джефф Нелькен, експерт з безпеки харчових продуктів, радить слідкувати за чистотою рук, посуду та продуктів. Це допоможе уникнути отруєнь.

Також Нелькен радить звернути увагу на способи транспортування продуктів. Сире м’ясо, включаючи котлети для гамбургерів, шашлик та рибу слід зберігати окремо від інших продуктів на випадок протікання.

2. Підтримуйте температурний режим

За словами Лізи Якас, мікробіолога та експертки з безпеки споживача NSF International, зона небезпечної температури становить від 4°С до 60°С. Іншими словами, вам потрібно тримати холодну їжу в температурних умовах нижче 4°С, а гарячу – понад 60°С.

Якщо їжа надто довго перебуває у "небезпечній температурній зоні", починають утворюватись шкідливі патогени.

За даними U.S. Department of Agriculture’s Food Safety and Inspection Service (FSIS), небезпечно залишати продукти при температурі вище 32°С протягом більше однієї години.

Бен Чапман, професор та фахівець з питань безпеки харчових продуктів в North Carolina State University, додає, що питання температури особливо важливе для страв з майонезом.

Під час приготування салатів з яйцями або картоплею та майонезом виробляється багато води, яка є сприятливою для росту бактерій. 

Зберігання таких страв у середовищі з температурою нижче 4°С знизить ризики росту бактерій.

3. Вибирайте заправки на основі оцту

Якас рекомендує готувати заправки для салатів або інших страв на основі оцту, адже це кислий продукт, який запобігає росту патогенних мікроорганізмів.

Натомість відмовтесь від соусів, які містять молочні продукти.

Читайте також:

4. Використовуйте окремий посуд для сирого та приготовленого м'яса

Використовуючи однакову виделку для сирого та готового шашлику, ми забруднюємо готове м'ясо сирими соками. 

Все, що використовується для приготування сирого м’яса, повинно застосовуватись виключно з ним.

5. Уникайте спільної їжі

Досвід пандемії привчив людей до миття рук та соціального дистанціювання. Проте в сезон літніх пікніків більшість забуває про золоті правила гігієни.

Тим паче, що через їжу передається безліч мікробів, наприклад, кишкова паличка та сальмонела. 

Спільне користування блюдом з бутербродами або тарілкою з сиром та фруктами – це цілком нормально. Проте зробіть все можливе, щоб уникнути подачі страв, які вимагають надмірного контакту з руками, а тим паче слиною інших.

Отже, дотримуючись цих порад ви знизите ризики отруєнь та інших захворювань.  

Читайте також:

Більше їжі та смачних рецептів – у нашому Телеграм каналі Mood food.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.