Не відмовляйтесь від улюбленої їжі та знайдіть нове хобі. Як худнути із задоволенням
Фото: depositphotos.com

Головні правила схуднення знайомі більшості з нас – дефіцит калорій, регулярна фізична активність та якісний сон. Проте на цьому корисні звички для втрати ваги не закінчуються. 

Експерти ресурсу Myfitnesspal радять також подумати про режим, споживання улюбленої їжі, хобі та практику ведення щоденника подяки.

  • Встановіть режим

Здорове харчування базується на уникненні обробленої їжі, доданих цукрів, висококалорійних снеків та додаванні продуктів, насичених клітковиною, білками та корисними жирами. На заміну кексу приходить 28 г чорного шоколаду, а замість чипсів ви їсте нутовий попкорн чи овочі запечені в духовці. 

Проте, за словами клінічної психологині Кеті Рікель, цього недостатньо: "Важко недооцінювати важливість режиму та структури в здоровому управлінні вагою. Наші тіла – це складні механізми, на які впливають гормональні, екологічні та поведінкові ритми".

Це означає, що людина може налаштувати своє тіло на конкретний режим харчування, який би зменшив ризики переїдання, відчуття голоду та зривів на шкідливу їжу. 

Поставте нагадування про прийоми їжі і харчуйтесь за годинником. 

  • Не відмовляйтесь від улюбленої їжі

Занадто сувора дієта призводить до зривів та набору додаткової ваги.

Це не привід для переїдання цукерками. Час від часу дозволяйте собі улюблені продукти невеликими порціями.

Дослідження показують, що коли ви їсте улюблену їжу, отримуєте щасливий прилив гормону дофаміну, якого бракує під час споживання шкідливих замінників.

Проте лікарі рекомендують контролювати порцію морозива, цукерок чи піци задля уникнення переїдання та набору зайвих калорій.

  • Ведіть щоденник подяки

Зміна харчування, режиму та кількості рухливості впливає на емоційний стан. Особливо це загострюється, переглядаючи стрічку соціальних мереж, де люди максимально ідеалізують своє життя.

"Стрімка культура миттєвого задоволення спонукає нас до постійної жадоби, а не цінування того, що ми маємо", – говорить Рікель.

Постійне прагнення покращення життя не просто розчаровує та виснажує, але змушує відчувати порожнечу. Часто її заповнюють смачною, але шкідливою їжею. 

Рікель радить щовечора записувати три речі на день, за які ви вдячні. Це може бути швидка прогулянка в обід або отримання компліменту від колеги.

Така практика покращить самооцінку, зменшить тілесне незадоволення і навіть стримає нездорові харчові звички.

  • Не уникайте силових вправ

Коли ви худнете, ви не просто втрачаєте жир – ви також втрачаєте м’язи. Силові тренування допоможуть протидіяти цьому, зберігаючи м’язову масу та формуючи силу. 

"Якщо ви дотримуєтесь правильної техніки виконання, ви ставатимете сильнішими", – пояснює Сельцер.

Вивчіть правильну техніку виконання базових силових вправ: присідання, станової тяги, жиму лежачи, випадів та відтискань.

Рекомендуємо прочитати:

  • Що таке базові вправи. Як присідання та відтискання допомагають схуднути
  • Покращуємо рухливість нижньої частини тіла. П'ять вправ для розвитку глибини присідання
  • В мене болять коліна під час випадів. Що робити для уникнення дискомфорту – поради тренера
  • Знайдіть нове хобі

Схуднення – це не завжди про успіхи. Повільна втрата ваги та інші невдачі можуть призвести до погіршення самооцінки та додаткового стресу. Для уникнення цього варто заповнити свій графік цікавими хобі, які стануть джерелом задоволення та щастя.

Додаткову перевагу матиме активне дозвілля: плавання, їзда на велосипеді, прогулянки або рухлива гра з дітьми. Читання гарної книги також може принести задоволення та радість.

Читайте також:

  • Корисні звички для схуднення. Як змінити свій режим дня
  • Кардіотренування для схуднення. Скільки калорій можна спалити за тиждень
  • Як їсти шоколад і худнути. Чотири головні помилки у споживанні солодкого

Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для українських родин

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.