Як їсти шоколад і худнути. Чотири головні помилки у споживанні солодкого
Фото: pixabay.com

Хороша новина для ласунчиків: якщо ви бажаєте схуднути, відмовлятися від шоколаду необов'язково.

Адже згідно з дослідженням 2018 року шоколад може покращити настрій. А за словами дієтологині ДіДжей Блантнер, позитивний настрій може змотивувати до виконання фізичних вправ та приготування поживної та здорової страви.

Ба більше, шоколад допомагає зменшити стрес. Про це свідчать результати дослідження, проведеного в жовтні 2014 року. Учасниками стали студенти, які їли темний або молочний шоколад щодня протягом двох тижнів. Сприймання стресу значно покращилось серед учасників, особливо серед жінок.

Коли людина перебуває у стресі, рівень кортизолу ("гормону стресу") підвищується. З часом це може призвести до збільшення ваги. Окрім цього, багато людей схильні до переїдання у стресових ситуаціях. Тому зменшення стресу позитивно вплине на харчування.

Однак, не треба забувати, що не всі види шоколаду мають однакову користь для здоров'я, а тим паче для схуднення. Як і з будь-яким продуктом варто знати міру та час.

Дієтологиня в інтерв'ю для видання LIVESTRONG.com виділила чотири головні помилки споживання шоколаду.

Підхід "все або нічого"

Для деяких людей повне утримання від продукту – це вихід, але для інших дотримання підходу "все або нічого" може мати зворотний результат.

"У своїй практиці я часто зустрічаю, що під час схуднення люди дотримуються суворих правил – видаляють цілі групи продуктів, особливо те, що вони люблять. Це призводить до невдач", – говорить Блатнер.

Позбавлення себе продукту може викликати тягу до нього, згідно з оглядом 2020 року. Згодом це може призвести до вживання більшої кількості саме тих продуктів, яких людина намагається уникати (шоколад, вуглеводи, цукор).

Однак вчені також зазначають, що у довгостроковій перспективі (від трьох місяців до двох років) ця тяга може зникнути.

Читайте детальніше про вуглеводи та цукор:

  • Не бійтесь вуглеводів! Навіщо вони, як отримати лише користь: види, норми, дієти
  • Замінники цукру і правда про нього: види, денна норма, шкода, альтернатива

Споживання шоколаду в конкретну годину дня

У дослідженні 2012 року люди, які страждали ожирінням, дотримувались двох варіантів раціону: сніданок з низьким вмістом вуглеводів або сніданок з високим вмістом білків та вуглеводів, який включав десерт.

Через чотири місяці обидві групи успішно схудли. Вони втратили близько 13 кг.

Протягом наступних чотирьох місяців учасники перебували у фазі "підтримки ваги". Ті, хто їв сніданки з низьким вмістом вуглеводів знову набирали частину втраченої ваги. Учасники, які їли десерт на сніданок втрачали в середньому додаткових 6 кг.

Це лише одне дослідження, тому зарано говорити, що сніданок – "правильний" час для шоколаду.

Проте існує безліч доказів того, що вживання більш калорійного сніданку та менш калорійної вечері може допомогти зменшити вагу.

Про сніданки та вечері читайте також:

  • Сніданок на здоров'я. Чому зранку варто їсти салати замість каші, пластівців та яєць
  • Без здуття та розладів травлення. Що не варто їсти на сніданок
  • Все, що потрібно знати про вечерю: чому її не варто уникати, коли та що краще їсти

Випічка те саме, що шоколад

Якщо шматочок темного шоколаду піде лише на користь організму, то шоколадний кекс не матиме такого ефекту. Бо окрім великої кількості цукру у випічці є борошно.

Це поєднання призведе до збільшення ваги та ризику ожиріння і супутніх хронічних проблем зі здоров'ям.

Не має різниці між молочним та чорним шоколадом

"У чорному шоколаді зазвичай менше цукру і більше корисних флавоноїдів (протизапальних антиоксидантів), ніж у молочному", – стверджує Блатнер.

Дослідники з Університету Копенгагена виявили, що темний шоколад є більш ситним, ніж молочний. Одна група учасників дослідження їла чорний шоколад, а інша молочний. Через дві з половиною години учасники першої гру споживали менше піци, ніж ті, хто їв молочний шоколад.

Як їсти шоколад і худнути

Якщо ви хочете зберегти шоколад у своєму житті, їжте не більше 28 г чорного шоколаду на день. Також дієтологиня радить дотримуватись таких правил:

  • Їжте чорний шоколад уважно. Тобто не за переглядом телевізора, а сидячи на кухні і нікуди не поспішаючи.
  • Спробуйте поєднання м'ятного чаю з чорним шоколадом. Перетворіть чаювання у ритуал.
  • Додайте до шоколаду свіжі ягоди. Це ідеальне поєднання. 

Читайте також:

  • Чому чорний шоколад корисний для здоров'я. П'ять причин додати його у свій раціон
  • Не кавою єдиною. Топ-5 продуктів, які допоможуть відновити енергію після свят
  • Хімічні сполуки в зеленому чаї та темному шоколаді блокують фермент COVID-19 – дослідження

Більше їжі та смачних рецептів – у нашому Телеграм каналі Mood food.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.