Корисні звички для схуднення. Як змінити свій режим дня
Фото: unsplash.com

Першим кроком до успішного схуднення є віра в себе і розуміння того, що невеликі зміни з часом дадуть великі результати. Поліпшення щоденних звичок збільшує ймовірність досягнення мети.

Однак експерти ресурсу Myfitnesspal запевняють, що радикально змінювати своє життя не потрібно. Зниження ваги та поліпшення загального самопочуття потребує маленьких регулярних змін. Пропонуємо розглянути декілька корисних звичок.

Ранок

1. Висипайтесь

Першим кроком до того, щоб розпочати день правильно – це відчуття бадьорості. Натискання кнопки будильника може різко перервати ваш сон, у результаті чого виникне відчуття розгубленості, поганого настрою або тривоги. Окрім того, нестача сну може сприяти збільшенню ваги. Тому сформуйте звичку лягати спати в один і той самий час щодня і незабаром вам не знадобиться будильник. 

2. Пийте воду натщесерце

Зранку ви можете відчути сильну спрагу, яка буде схожа на відчуття голоду. Щоб уникнути переїдання за сніданком, випивайте щонайменше 250 мл води перед їжею. 

3. Снідайте правильно

Якщо ви звикли снідати, то оберіть продукти багаті білком та клітковиною. Наприклад, грецький йогурт або яйця з цільнозерновим тостом. Вони подарують вам відчуття тривалої ситості.

Детальніше про сніданки ви можете прочитати тут:

  • Чому краще починати ранок з солоного сніданку. Коментує дієтолог
  • Без здуття та розладів травлення. Що не варто їсти на сніданок
  • Сніданок на здоров'я. Чому зранку варто їсти салати замість каші, пластівців та яєць

4. Відмовтесь від солодкого 

Споживаючи ласощі вранці, ви провокуєте тягу до солодкого протягом дня. Краще додайте до сніданку фрукти або зробіть поживний солений сніданок: вівсяну кашу, яйця або буріто.

5. Робіть зарядку

Зарядка перед сніданком сприяє спалюванню жиру протягом дня. Починаючи свій день із тренування, ви також можете підтягнути м'язи всього тіла. 

Протягом дня

1. Обідайте у конкретний час

Якщо через пандемію ви перейшли на дистанційну роботу, то краще встановити чіткий графік приймання їжі. Тому що хаотичні перекуси можуть призвести до зайвих калорій та навіть кілограмів. 

2. Не відмовляйтесь від супів

Незалежно від пори року, суп є чудовим вибором для обіду. Дослідження показують, що теплий низькокалорійний суп може допомогти вам з’їсти приблизно на 20% менше калорій, ніж зазвичай. 

Рецепти супів:

  • Швидкий та корисний обід. Рецепти овочевих супів: з печених помідорів, буряку та батату
  • Як приготувати бульйон: курячий, овочевий та м'ясний
  • Рецепти смачних обідів: грибний та томатний крем-суп, молочний суп із цвітної капусти

3. Зробіть перекус між обідом та вечерею

Якщо ви уникаєте перекусів для схуднення, то це велика помилка. Вживання занадто мало калорій може уповільнити ваш метаболізм і посилити голод. Вибирайте снеки з комбінацією білка та корисних жирів. Вони допоможуть вам почуватися ситими довше. Наприклад, яблуко та хумус з овочами. 

4. Готуйте вечерю наперед

Відчуття голоду ввечері, може призвести до переїдання на ніч. Краще заздалегідь сплануйте свій раціон, особливо страви на вечерю. Це допоможе вам уважніше ставитися до харчування та вживання білків, корисних жирів та складних вуглеводів.

Про перекуси та вечерю ви можете детальніше прочитати тут:

  • Їсти чи не їсти. Перекуси: користь, шкода, корисні снеки та правила їхнього споживання
  • Все, що потрібно знати про вечерю: чому її не варто уникати, коли та що краще їсти

Вечір та ніч

1. Вечеряйте за 3 години до сну

Коли ви спите, організм уповільнює всі свої функції, включаючи обмін речовин. Краще відмовитись від споживання великих порцій, смаженої або жирної їжі. Вечеряйте за три години до сну, щоб організм встиг перетравити і засвоїти всю їжу.

2. Приготуйте заспокійливий чай

Перед тим, як лягти спати, заваріть заспокійливий чай, який допоможе вам краще заснути. Окрім цього, в чаях є катехіни – флавоноїди, які прискорюють метаболізм, допомагаючи організму швидше розщеплювати жири. 

3. Складіть графік сну

Подібно до планування їжі, планування сну може допомогти вам дати організму необхідний час, щоб відновитись і в кінцевому підсумку схуднути. Недосипання може спровокувати сплеск голоду. Дотримуйтесь режиму, який забезпечує 7–8 годин якісного сну.

Читайте також:

  • Міфи про спорт заради схуднення. Що насправді впливає на процес втрати ваги
  • Інтенсивна ходьба чи прогулянка пагорбистою місцевістю. Що краще для схуднення
  • Чому стан голоду – це неефективний спосіб схуднення. Скільки їсти, щоб його уникнути
Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими до літа допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.