Шість порад бігунам-початківцям від марафонців
Фото: depositphotos.com

Якщо ви тільки починаєте свій біговий досвід, то варто подумати не тільки про вдалий одяг, маршрут, харчування, але й про заряд мотивації від професіоналів своєї справи.

Професорка Мікеле Керуліс з Північно-Західного університету в штаті Іллінойс зібрала шість головних порад від марафонців, які подарують заряд енергії початківцям.

1. Просто починайте бігати

Багато нових бігунів не знають, як почати. Одягніть взуття, вийдіть на вулицю і просто починайте бігати (або ходити). Зробити перші кроки може бути важко, але ніколи не пізно.

Джейн Леннен пробігла свій перший марафон у віці 52 років. Вона розповідає, що спочатку біг протягом однієї хвилини був важким. Але вона досягла своєї мети, і їй подобається використовувати медалі як нагадування про свої досягнення, а також для підвищення сили та позитивного настрою.

Пам'ятайте, що усі починають з одного кроку вперед.

2. Продовжуйте рухатись за будь-яких умов

Це гасло streak runners – людей, які ставлять перед собою мету бігати щодня протягом встановленої кількості днів. Це може бути від одного тижня до року. Відстані варіюються в залежності від цілей окремого бігуна.

Подумайте про свої весняні бігові цілі. Поставте собі реалістичну мету, поділіться своєю ціллю з друзями та здійсніть її! Налаштуйте себе на успіх, зобов'язуючись щодня працювати над своєю метою попри все.

3. Плануйте все перед пробіжкою

Важливо знати свої маршрути, щоб ви могли планувати рельєф, погоду та водний баланс. Планування дозволить зосередитись на таких речах, як безпека, техніка та біг. Чим більше ви плануєте, перш ніж вирушати в дорогу, тим більше енергії у вас буде.

4. Присвятіть пробіжку комусь особливому

За словами професорки, вона часто спілкувалась з бігунами про те, чому вони бігають попри втому. Що дає їм додатковий заряд мотивації та позитивні емоції? Так, наприклад, паралімпійський чемпіон Річард Уайтхед пробіг марафон у Нью-Йорку, щоб зібрати кошти для двох благодійних організацій після втрати свого друга Саймона Меллоуса, який мав онкологію.

Подумайте, хто спонукає вас продовжувати бігти та досягати своїх спортивних цілей.

5. Звертайтеся за медичною допомогою, коли ви не впевнені у своєму здоров'ї

Це нормально відчувати кріпатуру у м’язах після тренування, але не нормально відчувати біль. Обов’язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем, щоб отримати медичний дозвіл для занять спортом.

6. Підкорюйте нові дистанції

Багато марафонців спочатку думали: "Для мене одного перегону буде досить". Але після того, як вони перетнуть першу фінішну пряму, вони  зачаровані славою досягнення своєї мети та вирішують брати участь в наступних перегонах.

Ви теж можете подумати, що для досягнення ваших цілей вам буде потрібно лише одна дистанція. Віллі Луйтен почав бігати у віці 50 років і досяг пікового успіху під час свого 288-го марафону в Чикаго в 2018 році.

Тому залишайтесь відданими своїй меті і плану, розвивайте позитивне мислення і підкорюйте нові дистанції.

Читайте також:

  • Як бігати без задишки: додайте розминку та чергуйте біг та ходьбу
  • Чи корисно бігати щодня. Як правильно побудувати режим бігових тренувань
  • Як поєднати біг та силове тренування, щоб не нашкодити м'язам

Більше спорту та корисних порад – у нашому Telegram-каналі Бути здоровим – просто.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.