Що таке схема емоційного добробуту – пояснюють вчені
Фото: depositphotos.com

Вчені Державного університету в Медісоні, штат Вісконсін, зібрали дані різних робіт і запропонували схему, яка допомагає досягти емоційного добробуту.

Психологи відзначили, що система актуальна тільки для психічно здорових людей. Результати дослідження опублікували в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

За словами автора дослідження Крісті Вілсон-Менденхолл, система показує, як досягти добробут, і допомагає підтримувати психологічне здоров'я і стати стійким до глобальних проблем, наприклад, пандемії.

Схема включає чотири навички:

  • усвідомленість і дослідження себе: вміння стежити за власними емоціями і реакціями на зовнішні події, а також увагу до навколишнього середовища. За словами психологів, усвідомленість знижує стрес, допомагає частіше відчувати позитивні емоції і покращує концентрацію. До того ж її можна розвинути за допомогою тренувань і медитацій.
  • зв'язок з іншими людьми: доброта, співчуття і турбота про оточуючих. Ці риси допоможуть впоратися з соціальною ізоляцією. Крім того, хороші відносини з оточуючими попереджають розвиток психологічних розладів.
  • вміння ставити цілі і визначати свої цінності і мотивацію. Це допомагає людині рухатися вперед і відчувати, що вона займається чимось важливим. Окрім того, планування цілей покращує пам'ять і когнітивні здібності, а також психологічну стійкість.

Нова система доводить, що мозок може адаптуватися до змін в житті, а люди здатні бути більш стійкими до стресу завдяки кільком корисним звичкам.

Вчені відзначають, що потрібно попрацювати над тим, щоб адаптувати цю систему для різних соціальних груп і культур.

Вони також додають, що дослідження продовжується. Адже потрібно розширити схему, а також зрозуміти, чи можна її використовувати для лікування психічних розладів, наприклад депресії.