Чи справді нам потрібно проходити 10 тисяч кроків на день
Фото: unsplash.com

10 000 кроків на день – це одне із золотих правил здорового способу життя. Навіть якщо у вас не має часу для спорту, ходьба може дати вам необхідну фізичну активність. 

Проте чому саме 10 000 кроків? Звідки взялась ця цифра?

Про це йдеться у статті ресурсу The Conversation.

Цільовий показник у 10 000 кроків на день з’явився завдяки кодовому крокоміру, винайденому у 1965 році в Японії. Пристрій отримав назву "Manpo-kei", що означає "10 000 кроків метр".

Так сформувалась щоденна ціль за кількістю кроків, а також цільовий показник для безлічі досліджень.

Вчені довели, що людина, яка проходить 10 000 кроків щодня, покращує здоров'я серця, психічне здоров'я і навіть знижує ризик діабету.

У Стародавньому Римі відстані також вимірювали підрахунком кроків.

Так слово "миля" походило від латинської фрази mila passum, у якій один крок рахувався за два. Оскільки римляни розглядали крок як повний цикл: відстань, пройдена однією з ніг після нахилу на протилежну ногу. 

Вважається, що середньостатистична людина проходить близько 100 кроків на хвилину. Це означало б, що людині потрібно пройти милю за трохи менше, ніж 30 хвилин.

Отже, щоб вона досягла мети у 10 000 кроків, їй потрібно було б проходити від чотирьох до п’яти миль на день. Це близько двох годин активності.

Але хоча деякі дослідження показали користь для здоров’я 10 000 кроків, нещодавнє дослідження Гарвардської медичної школи показало, що в середньому приблизно 4400 кроків на день достатньо, щоб значно знизити ризик смерті у жінок.

Більша кількість кроків не давала ніяких додаткових переваг учасникам дослідження. Хоча невідомо, чи будуть подібні результати спостерігатися у чоловіків, це один із прикладів того, що навіть невелика кількість кроків має позитивний вплив на здоров'я.

Хоча Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дорослим робити принаймні 150 хвилин фізичної активності середньої інтенсивності на тиждень (або 75 хвилин високої фізичної інтенсивності), дослідження також показують, що навіть вправи з низькою інтенсивністю можуть покращити здоров’я.

Це означає, що ваші кроки протягом дня можуть бути частиною 150 хвилин щотижневої активності.

Фізична активність також може допомогти зменшити шкоду сидячого способу життя.

Дослідження показали, що люди, які сиділи по вісім і більше годин щодня, мали на 59% підвищений ризик смерті в порівнянні з тими, хто сидів менш ніж чотири години на день.

Однак вони також виявили, що люди, які приділяли 60-75 хвилин на день фізичній активності середньої інтенсивності, мали менший ризик передчасної смерті. Тому швидка ходьба може пом’якшити негативні наслідки занадто довгого сидіння.

Дослідження Техаського університету також показало, що якщо людина ходить менше ніж 5000 кроків на день, її організм менш здатний метаболізувати жир наступного дня.

Скупчення жиру в організмі також може збільшити ймовірність розвитку у людини серцево-судинних захворювань та діабету. 

Отже, збільшення щоденної фізичної активності зменшує ризик смерті та розвитку хронічних захворювань, таких як деменція та деякі види раку. Вправи також можуть допомогти покращити та підтримати імунну систему.

Однак, підсумовуючи усі згадані дослідження, виявляється, що 10 000 кроків на день – це не обов'язкова мета. Ви відчуєте позитивний вплив навіть від 5000 кроків.

Тобто якщо ви хочете рухатись більше, просто додайте до своєї щоденної кількості кроків ще 2000.

Пам'ятайте, що навіть невеликі фізичні навантаження позитивно впливають на ваше здоров’я, особливо, якщо ви дотримуєтесь сидячого способу життя.

Читайте також:

  • Стретчинг чи швидка ходьба. Що краще для зниження кров'яного тиску – дослідження
  • Біг чи ходьба. Як краще рухатися горбистою місцевістю – дослідження
  • Чи може швидка ходьба замінити біг: коментар спеціаліста