Їжа, що подовжує життя. Середземноморська дієта зменшує ризик смертності – дослідження
Фото: depositphotos.com

Цього року середземноморська дієта посіла перше місце в рейтингу дієт US News & World Report. Це стиль харчування, який містить: фрукти, овочі, цільнозернові, оливкову олію, бобові, горіхи, насіння, зелень та спеції. Також важливо споживати рибу принаймні двічі на тиждень.

Сир, йогурт, птиця та яйця також є у середземноморському раціоні, але у помірних кількостях. Споживання червоного м’яса та інших джерел насичених жирів потрібно знизити.

Користь цієї дієти підтверджують численні дослідження. Зокрема команда вчених з University of Barcelona протягом 20 років спостерігала за 642 чоловіками та жінками віком від 65 років, які проживають в італійській Тоскані.

Робота вчених дозволила створити індекс зв'язку дієтичних біомаркерів (у крові та сечі) на основі продуктів середземноморської дієти та смертності. Про це йдеться у матеріалі EurekAlert.

Група вчених оцінила рівень поліфенолів, ресвератролу, каротиноїдів, селену, вітаміну В12, жирних кислот та їхнє співвідношення в організмі.

Спостереження показали, що дотримання принципів середземноморської дієти асоціюється з найменшим ризиком смертності з будь-яких причин, пов'язаних зі здоров'ям.

За 20 років експерименту зареєстрували 425 смертей, включно зі 139 випадками серцево-судинних та 89 випадками онкологічних захворювань.

Вчені переконані, що це та попередні дослідження дозволяють лікарям розглядати середземноморську дієту як провідний метод профілактики старіння.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин