Яка дієта найкраща та чому. Результати щорічного рейтингу дієт U.S. News & World Report’s
Фото: depositphotos.com

Середземноморська дієта п’ятий рік поспіль посідає перше місце в рейтингу найкращих дієт. DASH і флекситаріанська дієти розділили між собою друге місце. 

Рейтинг дієт опублікували на US News & World Report.

Усі три дієти зменшують або виключають перероблені продукти з раціону. Вони також акцентують на необхідності поповнити тарілку фруктами, овочами, бобовими, цільнозерновими, горіхами та насінням.

Група з 27 експертів проаналізувала 40 дієт і оцінила їх за кількома категоріями, включно з тим, наскільки легко їх дотримуватися та наскільки добре вони сприяють схудненню, як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі.

Річні результати не стали несподіванкою для експертів з харчування.

"Ці дієти добре вивчені. Дослідження довели, що вони покращують стан здоров’я в окремих групах населення", – стверджує Керолайн Вест Пассеррелло, представниця Academy of Nutrition and Dietetics.

Читайте також:

Успіх дієт

У 2020 році вчені проаналізували 121 дослідження за участі майже 22 000 дорослих із зайвою вагою та ожирінням.

Учасники дотримувалися однієї з 14 популярних дієт (включно з DASH і середземноморською) в середньому протягом шести місяців з подальшим спостереженням через рік.

Попри те, що загальне покращення артеріального тиску та рівня холестерину не виявилося стійким у довгостроковій перспективі, був один помітний виняток – зниження рівня "поганого" холестерину під час дотримання середземноморської дієти зберігалося протягом року.

Експерти з харчування вважають, що середземноморська і DASH-дієта успішніші у довгостроковій перспективі, оскільки їх легше дотримуватися.

"Вони пов'язані зі зменшенням хронічних захворювань. Поєднання цих дієт базується на споживанні рослинної їжі, пісного м’яса птиці, оливкової олії, а також на відмові від солодощів, випічки, смажених продуктів, масла, сиру та м’яса", – пояснює дієтологиня та авторка книги "Skinny Liver" Крістін Кіркпатрик в інтерв'ю для Healthline.

Експерти також запевняють, що додавання свіжих фруктів, цільнозернових та жирної риби до свого раціону є більш стійкою стратегією, ніж виключення та обмеження продуктів.

Поради щодо зміни харчових звичок

Довгострокові зміни у харчуванні не відбуваються за одну ніч.

За словами Кіркпатрик, занадто багато змін одночасно може бути справжнім випробуванням для людини, яке складно витримати.

Експертка рекомендує розпочати зі споживання цільних, а не перероблених продуктів, та визначити те, щоб ви найбільше хотіли змінити у своєму харчуванні. 

"Зосередьтесь на цьому протягом наступних шести тижнів, перш ніж перейти до інших змін у поведінці", – радить вона.

Наприклад, DASH-дієта передбачає зниження споживання алкоголю. Кіркпатрик радить розпочати з обмеження днів споживання. Наприклад, дозволяйте собі келих вина лише у вихідні.

Також спробуйте дотримуватись гасла National Nutrition Month 2021 – "Персоналізуйте свою тарілку".

"Так вміст вашої тарілки виглядатиме по-різному щодня та від приймання до приймання їжі", – пояснює Пассеррелло.

Якщо ви все ще не знаєте, як внести стійкі зміни до харчування, то зверніться до дієтолога, який допоможе персоналізувати ваш раціон.

Нові тенденції в галузі охорони здоров’я

Окрім конкретних дієт, експерти у галузі харчування спостерігають нові тенденції у здоровому харчуванні. Наприклад, люди прагнуть до зменшення споживання м’яса, алкоголю та цукру.

Наприкінці грудня 2020 року оприлюднили 2020–2025 Dietary Guidelines for Americans. Настанови не містили скорочення рекомендованого споживання алкоголю та цукру. Це одразу зазнало критики.

"Наукова доповідь Dietary Guidelines Advisory Committee показала, що поточні дані виправдовують посилення рекомендацій щодо споживання алкоголю для чоловіків до не більше ніж одного напою на день. American Institute for Cancer Research рекомендує для профілактики онкології взагалі не споживати алкоголь", – йдеться у заяві American Institute for Cancer Research (АICR).

Хоча зміни щодо споживання цих продуктів не реалізували, експерти все ж помічають, що зростає інтерес до рослинного харчування з низьким вмістом цукру та алкоголю.

"Помітила тенденцію зменшення споживання алкоголю серед моїх пацієнтів. Інтервальне голодування й обмежене в часі харчування також в тренді", – стверджує Кіркпатрик.

"Тенденції зосереджені на харчуванні для підтримки імунітету, психічного здоров'я та стану кишківника. Люди зацікавлені в тому, щоб їсти менше цукру та червоного м’яса, але вони підходять до цього по-іншому. Зосереджуються на споживанні несолодких напоїв і флекситаріанському підході, який передбачує зменшення кількості м'яса в раціоні", – додає Пассеррелло.

За її словами, поширеною тенденцією також є зосередження на загальному здоров'ї та самопочутті, аніж на вазі. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин