Як сіль впливає на сон та артеріальний тиск. Як зменшити її споживання
Фото: unsplash.com

Споживання великої кількості солі спричиняє затримку води в організмі, підвищує кров'яний тиск та збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. 

За рекомендаціями American Heart Association, людина має споживати до 2,3 г солі щодня. Проте у випадку із сіллю: менше значить краще, тому прагніть до щоденної норми у 1,5 г.  

Експерти Cleveland Clinic запевняють, що люди споживають більшу частину солі з перероблених продуктів. Наприклад: піца, хліб, булочки, сухарики, соуси, консерви, сир, чипси, попкорн, заморожені страви, фаст-фуд та м'ясні вироби (ковбаса, балик, сосиски).

Як сіль впливає на артеріальний тиск

Нормальний артеріальний тиск – нижче 120/80. Збільшення солі звужує судини, завдяки чому серце швидше накачується, щоб доставити кисень туди, де це потрібно. Це призводить до підвищення артеріального тиску.

Для підтримки здорового тиску слід уважно слідкувати за споживанням солі. 

Також експерти радять сформувати звичку читання вмісту солі на пакуванні продуктів. Це допоможе покращити харчові звички та зменшити ризик підвищення тиску та розвитку супутніх захворювань.

Як сіль впливає на сон

Вживання їжі з високим вмістом солі під час вечері може спричинити порушення сну, частково через підвищення артеріального тиску та затримки рідини. У результаті люди матимуть неспокійний сон, часті пробудження та відчуття втоми зранку.

Експерти радять відмовитись від продуктів з високим вмістом солі перед сном, наприклад, від піци. Адже в одному шматочку сирної піци міститься приблизно 500-600 мг солі.

Отже, з'ївши три скибочки ви отримуєте більше, ніж оптимальна добова норма (1,5 г), всього за один прийом їжі. Додавання інших інгредієнтів до піци збільшує кількість солі. 

Як зменшити споживання солі

  • Завжди перевіряйте пакування. Сіль додають до багатьох продуктів.
  • Купуйте сушену квасолю, а не консервовану. Її легко приготувати вдома.
  • Купуйте свіжі або заморожені фрукти та овочі. Консервовані відповідники можуть містити додані сіль, цукор та консерванти.
  • Готуйте домашні соуси та заправки для салатів. Рецепти ви знайдете за посиланням.
  • Замініть ковбаси та сосиски куркою та індичкою, приготовленими вдома. Додавайте їх у бутерброди та салати.
  • Не купуйте готовий бульйон чи консервовані супи.
  • Замість хліба, булочок або коржиків використовуйте цільнозернові тости або листя салату.
  • Використовуйте цільні зерна вівсянки, а не пластівці швидкого приготування або каші.

Контролюйте свої харчові звички, зменшуючи споживання солі та вживаючи цільні продукти і необроблену їжу. Так ви зменшите ризик розвитку серцевих захворювань та покращите якість сну.  

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.