Як догляд за рослинами та час на природі впливають на психічне здоров’я
Фото: unsplash.com

Згідно з дослідженням, наявність рослин в офісі або вдома може підвищити увагу, пам’ять та продуктивність. Причина – покращення якості повітря та створення приємної атмосфери на робочому місці чи в кімнаті.

Ба більше, догляд за рослинами зменшує психологічний та фізіологічний стрес, оскільки цей процес сприяє розвитку заспокійливих емоцій. Так дослідження, проведене в Японії, довело, що споглядання на рослину на робочому столі може знизити рівень тривоги.

Взаємодія з рослинами, особливо перед виконанням творчого завдання, може покращити креативність. Дослідження 2015 року показало, що дизайн робочого місця з елементами рослин може збільшити творчі здібності до 15%.

Також догляд за рослинами зменшує відчуття самотності через збільшення відповідальності та потреби піклування про них.

Для людей з депресією та тривожними розладами робота з рослинами може слугувати нагадуванням про важливість піклування про себе. Наприклад, поливання квітів може нагадати про зволоження власного організму або гігієну. Окрім цього, потреба у догляді за рослиною може бути мотивацією для того, щоб встати з ліжка та щось зробити. 

Домашні рослини

Експерти ресурсу Healthline радять розглянути наступні варіанти домашніх рослин:

Сукуленти та кактуси

  • Ціна: 50-150 грн;

  • Рівень догляду: легкий.

Якщо ви раніше не мали досвіду догляду за рослинами, то сукуленти ідеально вам підходять.

Зазвичай вони стійкі до посухи, адже розцвітають під прямим сонячним промінням. Не потребують частого поливу, тому можуть протриматись без води до двох тижнів. Проте важливо повертати їх до сонця, щоб вони росли прямо.

Щодо кактусів, то сухий клімат для них є нормальним простором. Тому можна поливати теж через кожні 10-14 днів.

Для алое вера достатньо прямого світла та поливу кожні два-три тижні.

Сукуленти та кактуси можна поставити на підвіконня або на стіл. Вони забезпечать приємну атмосферу та насичений колір інтер'єру.

Папороті та пальми

  • Ціна папороті: 60-250 грн;

  • Ціна пальми: 145-17 000 грн;

  • Рівень догляду: середній.

Для людей, які знають базу догляду за рослинами, пальми та папороті можуть стати вірними друзями. Найкращий варіант – розпочати з папороті королеви Кімберлі.

Рослині потрібне непряме сонячне світло. Коли чверть верхнього шару ґрунту висохне, полийте. Тобто вам доведеться постійно контролювати вологість ґрунту. Також треба регулярно видаляти відмерле листя  або паростки, адже це стимулює ріст рослини.

Фікус або фігове дерево

  • Ціна: 145-600 грн;

  • Рівень догляду: помірний.

За цим видом рослини найважче доглядати, але сам процес може затягнути та покращити самопочуття.

Ці дерева віддають перевагу частковому та яскравому, непрямому освітленню. Зазвичай вони полюбляють вологі умови.

Поливати рослину треба, коли верхня частина ґрунту вже суха. Поставте горщечок на тарілку, щоб коли рослина підживлятиметься водою, усе зайве стікало. Окрім того, дерево треба удобрювати протягом весни та літа та тримати якомога далі від протягів.

Якщо листя починає опадати або опускається вниз – результат зневоднення.

Взаємодія з рослинами на природі

Якщо ви не хочете купувати домашні рослини, спробуйте додати у свій щоденний графік більше взаємодії з природою. Наприклад, експерти ресурсу Psychology Today стверджують, що прогулянки в парках та лісах мають декілька позитивних властивостей:

  • Зниження стресу. Проведення часу в природних умовах допомагає прискорити одужання після розумової втоми, уповільнити частоту серцевих скорочень, знизити високий кров'яний тиск і зменшити тривогу.

  • Зменшення симптомів депресії. В одному корейському дослідженні за участі пацієнтів з діагнозом середньої та важкої депресії порівнювали ефекти когнітивно-поведінкової терапії (КПТ), проведеної в лікарні, з КПТ, проведеною в дендропарку. Симптоми депресії суттєво зменшились у групі, яка перебувала в парку.

  • Покращення симптомів порушень уваги. В одному дослідженні школярі з таким діагнозом мали кращу концентрацію після прогулянки в парку, ніж їхні однолітки, які гуляли в центрі міста. Подібні дослідження показали, що навіть короткі прогулянки на природі мають відновлювальний ефект і можуть покращити тривалість уваги, робочу пам'ять та когнітивні функції у дітей з симптомом порушення уваги. 

Висновок

Дослідження доводять, що будь-яка взаємодія з природою посилює позитивні емоції, дарує затишок та розслаблення. Це також впливає на відчуття щастя та задоволення від життя.

Тому догляд за кімнатними рослинами чи прогулянки в парку та лісі можуть покращити емоційний стан, креативність та навіть змотивувати більше піклуватися про себе.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Даша Лобанок, для LIGA.Life