Одеський худмузей перейшов у державну власність

Одеський художній музей перейшов у державну власність, пише Суспільне.

Таке рішення ухвалили депутати Одеської обласної ради (43 голоси).

За темою: Одеський худмузей може отримати нове приміщення, про що часто просив Ройтбурд

Тепер музей перейде під управління Міністерства культури.

Раніше він був підпорядкований облраді.

За словами депутатів, націоналізація музею стала першим кроком до його передачі держвідомству. 

Таке рішення, на думку обласних депутатів, допоможе розвитку музею та збільшить заробітну плату його працівників.

За те, щоб музей отримав статус національного, тривалий час боровся його директор художник Олександр Ройтбурд, який помер 8 серпня. 

  • Наприкінці 2017 року Ройтбурд виграв конкурс на посаду директора Одеського худмузею. 
  • 4 вересня 2019 року Одеська облрада достроково розірвала контракт з Ройтбурдом. Причиною звільнення в облраді назвали нібито ігнорування Ройтбурдом депутатських запитів про фінансову діяльність музею. Рішення підтримали як депутати Опозиційного блоку, так і Євросолідарності та Батьківщини.
  • У червні 2021 року Верховний суд визнав незаконним звільнення Ройтбурда з посади директора Одеського художнього музею.
  • У серпні Одеська обласна державна адміністрація звернулася до Міністерства культури і попросила посприяти отриманню ОХМ статусу національного.
  • 27 серпня надійшла відповідь: "Мінкульт не бачить підстав для надання статусу музею".
  • Друзі Ройтбурда і шанувальники музею писали гнівні пости, але найбільш резонансною стала заява в Facebook головної редакторки видання LB Соні Кошкіної:
  • "Отримання ОХМ статусу національного було мрією Олександра Ройтбурда. (...) У дні прощання з Сашком міністр Олександр Ткаченко говорив, що питання музею, звичайно ж, буде вирішене. (...) Але навіщо щось робити, якщо можна нічого не робити?", – написала Кошкіна.
  • Мінкульт відреагував практично миттєво. 1 вересня на офіційній сторінці відомства з'явився відповідь: "Одеський художній музей отримає статус національного до кінця 2021 року".

Оновлена експозиція музею, над якою Ройтбурд працював в останні місяці свого життя, переносить фокус музейної колекції з вузького одеського на широкий загальноукраїнський рівень.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин