Відчуття доданих років. Як сон впливає на сприйняття віку та самопочуття – дослідження
Фото: unsplash.com

Чи відчуваєте ви себе старшим за свої роки, коли вранці встаєте з ліжка? Дослідники University of Exeter стверджують, що причиною такого відчуття може стати неякісний сон.

Окрім того, люди, які погано сплять, більш схильні до проблем зі здоров’ям. Проте вчені запевняють, що лікування проблем зі сном може покращити самопочуття та допоможе позбутися ранкового "відчуття старіння".

Поганий сон та відчуття старості

У дослідженні взяли участь 4482 людини, які також були учасниками дослідження PROTECT. Його метою було дізнатися, що захищає когнітивне здоров’я людей у процесі дорослішання. Під час PROTECT вчені помітили, що багато людей розповідали про свій сон та самопочуття, пов'язане з ним.

Через ці коментарі вчені вирішили дати учасникам окрему анкету з питанням про якість сну. В опитуванні також йшла мова про негативні зміни пам’яті, енергії, мотивації та активності. Учасники дослідження відповідали на запитання двічі з різницею в рік.

Проаналізувавши зібрані дані, вчені виявили, що люди, які оцінили свій сон найгірше, відчували себе старшими за свій вік.

Вплив неякісного сну на здоров'я

Експерти стверджують, що поганий сон не тільки викликає "відчуття доданих років", але також може мати реальний вплив на здоров’я.

Стефані Гріггс, доцент Frances Payne Bolton School of Nursing та Schubert Center for Child Studies в Case Western Reserve University, в інтерв'ю для ресурсу Healthline пояснила, що під час сну ми робимо швидкі рухи очей (REM) і нешвидкі (NREM): N1, N2 і N3.

"Ці процеси та етапи сну необхідні, щоб допомогти нам відновитися, одужати після хвороби, відновити тіло, консолідувати спогади та регулювати емоції", — додає вона. 

Окрім цього, протягом цих етапів секретуються та регулюються різні гормони.

Наприклад, гормон росту виділяється під час повільного сну NREM N3. Цей гормон відповідає за відновлення кровоносних судин. Це важливо, оскільки крихітні розриви в кровоносних судинах можуть призвести до накопичення зубного нальоту і, врешті, до серцевого нападу або інсульту.

Читайте також:

Кріштіано Гуарана, доцент кафедри менеджменту та підприємництва в Indiana University Kelley School of Business, стверджує, що поганий сон може ускладнити мислення. Адже відсутність сну зменшує зв’язок між мигдалиною і префронтальною корою мозку.

"Загалом ці зони відповідають за контроль над імпульсами та обробку відповідної інформації. Наприклад, люди, які не висипаються, втрачають увагу, роблять неправильний вибір, мають неетичну поведінку і погано регулюють негативні емоції. Тобто коли люди не висипаються, вони менш підготовлені до обробки інформації", – пояснює він.

Поради для покращення сну

Гріггс та Гуарана стверджують, що існує кілька науково доведених способів покращити якість сну, а саме:

  • Дотримуйтесь регулярного графіка

Намагайтеся лягати спати та прокидатися в один і той самий час, навіть у вихідні.

Наш внутрішній годинник полюбляє, коли ми дотримуємось регулярності сну.

  • Уникайте екранів перед сном

Гріггс радить уникати синього світла екранів гаджетів за годину до сну.

Вплив синього світла може пригнічувати виділення мелатоніну (гормону сну). Необхідна темрява, щоб викликати вивільнення мелатоніну.

  • Зберігайте прохолоду в спальні

Тілу потрібно знизити внутрішню температуру на декілька градусів, щоб заснути. Гуарана пропонує орієнтуватися на температуру близько 18°C.

  • Пригасіть світло

Уникайте інших джерел світла, які можуть перешкоджати виробленню мелатоніну.

Гріггс пропонує використовувати світлоблокувальні штори або маску для очей.

  • Встановіть асоціацію ліжко-сон

Якщо ви пролежали в ліжку близько 25 хвилин і не змогли заснути, встаньте і зробіть щось інше.

"Головна причина цього полягає в тому, що мозок вчиться асоціювати ліжко з неспанням", — пояснює Гуарана.

  • Уникайте дрімоти ввечері

Навіть якщо ви втомились, спробуйте побороти дрімоту ввечері, щоб не зменшити тиск сну вночі.

  • Уникайте кави та алкоголю

Гуарана радить уникати кави вдень і мінімізувати споживання алкоголю ввечері. Обидва напої заважатимуть вам заснути.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин