Чому не варто виконувати відтискання щодня. Чим замінити класичний варіант вправи
Фото: depositphotos.com

Відтискання залучують м'язи грудей, трицепсу, плечей, кору та навіть частини спини. Вони зміцнюють та нарощують їх, а також допомагають розвинути загальну силу тіла.

Однак, ця вправа не підпадає під правило "чим більше, тим краще". Експерти ресурсу LIVESTRONG.com стверджують, що відтискання не варто робити щодня. Для максимальної користі слід чергувати день тренування та відновлення.

"Розумно починати повільно і збільшувати кількість повторень поступово", – стверджує Вільям Келлі, співвласник фізичної терапії Овна у Форт-Лодердейл, штат Флорида. 

За даними National Academy of Sports Medicine, коли м'язи піддаються достатньому опору, наприклад, під час підняття ваги власного тіла, у них виникають мікронадриви. У дні відпочинку ваше тіло відновлює пошкодження м’язових волокон, що призводить до збільшення та зміцнення м’язів.

Щоденні відтискання також можуть загрожувати болем або травмами, якщо техніка виконання вправи неправильна.

"Більшість людей округляють спину і заводять голову занадто вперед. Без належної техніки щоденні відтискання можуть прискорити біль або дисфункцію плеча і шиї. Це також збільшує ризик розвитку тендиніту біцепса – запалення сухожилля біцепсу", – пояснює Том Біґґарт, власник EBM Fitness Solutions.

Ще однією розповсюдженою проблемою є прогин у нижній частині спини. Це може призвести до болю в спині чи попереку.

Також деякі спортсмени відчувають біль у зап’ясті. У такому разі не варто себе змушувати робити вправу щодня. Перерва піде на користь.

Проте, якщо ви зовсім не можете відмовитись від цієї вправи, спробуйте виконати варіації. Замініть класичні відтискання на відтискання вузьким хватом, людина-павук чи відтискання пліо. Зміна стилю допоможе розвинути інші групи м'язів та відпочити від класичного варіанту.

Відео: Youtube-канал "Howcast"

Однак за словами Біґґарт, варіації будуть доречними для людей, які можуть виконати як мінімум 12 класичних відтискань від підлоги. Адже інші стилі є складнішими.

І якщо інші варіації занадто складні, щоденне їх виконання створюватиме ті самі проблеми, що і раніше: дискомфорт, біль та травми.

Читайте також:

  • Як навчитися віджиматись – 10 допоміжних вправ. Радять тренери
  • Тренуємо грудні м’язи: 15 варіантів віджимань для початківців та профі
  • Як правильно виконувати відтискання

Більше спорту та корисних порад – у нашому Телеграм каналі Бути здоровим – просто.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.