Чому я не відчуваю голод зранку: причини, ризики та поради, щодо сніданку
Фото: depositphotos.com

Більшість експертів схиляються до думки, що сніданок – це найважливіший прийом їжі протягом дня.

Проте прокинувшись вранці ви можете не відчути голод. 

На що це може вказувати – розповідають експерти Healthline.

  • Ситна вечеря або нічний перекус

Якщо напередодні ввечері або вночі ви їли страви з високим вмістом жирів або білків, то спорожнення шлунку уповільнюється і відчуття ситості довготриваліше. 

Білок та жири також можуть суттєво змінити рівень гормонів, які регулюють голод та апетит, включаючи грелін, глюкагоноподібний пептид-1, пептид YY та холецистокінін.

Якщо ви вирішили пропустити сніданок з цієї причини, то переконайтесь, що протягом дня ви отримаєте необхідну кількість поживних речовин та води.

  • Зміна рівнів гормонів протягом ночі

Протягом ночі та під час сну рівень кількох гормонів у вашому тілі коливається. Це може вплинути на апетит.

Наприклад, дослідження показують, що рівень адреналіну зазвичай вищий вранці. Він пригнічує апетит, уповільнюючи швидкість спорожнення шлунка та збільшуючи розщеплення вуглеводів, що зберігаються в печінці та м’язах і живлять тіло.

Інше дослідження показало, що рівень греліну – гормону голоду, вранці був нижчим, ніж напередодні ввечері. Це також пояснює, чому під час пробудження не відчуваєте голоду.

Добові коливання гормонів є цілком природними і зазвичай не викликають занепокоєння. Однак, якщо ви відчуваєте раптові або екстремальні зміни голоду або апетиту, зверніться до експерта.

  • Тривога та депресія

Голод – один із симптомів тривоги та депресії. Серед інших проявів: порушення сну, втома, втрата інтересу до життя.

Проте ці стани можуть по-різному впливати на людей. Деякі дослідження доводять, що підвищення гормону стресу пов'язане навпаки з загостренням апетиту.

Якщо ви відчуваєте тривогу чи депресію і підозрюєте, що це може вплинути на ваш апетит або інші аспекти здоров’я, зверніться до фахового лікаря, щоб знайти метод лікування, який підходитиме саме вам.

  • Вагітність

Ранкова нудота – поширена проблема 80% вагітних.

Дослідження за участі 2270 вагітних показало, що 34% учасниць їдять менше на ранніх термінах вагітності через ранкову нудоту.

Окрім ранкової нудоти, вагітність може спричинити інші симптоми, що зменшують голод, такі як порушення травлення, здуття живота та затримка спорожнення шлунку.

Підтримка водного балансу, споживання невеликих порцій, ретельний вибір рецептів та інгредієнтів страв, якісний сон та підтримка провітрюваного приміщення для уникнення запахів, які викликають нудоту, – стратегії, що зменшують симптоми нудоти та покращують апетит.

Що робити, якщо не відчуваєте голоду зранку

Якщо ви не відчуваєте голоду відразу після пробудження, займіться іншими справами. Наприклад, прийміть душ або попрасуйте одяг.

Якщо ви все ще не відчуваєте голод, можете спробувати з’їсти щось дрібне та насичене поживними речовинами, щоб стимулювати апетит.

Наприклад, приготуйте:

  • йогурт з ягодами та мюслі;
  • вівсяні пластівці з бананами і краплинкою меду;
  • смузі зі шпинатом та свіжими фруктами;
  • омлет з грибами, помідорами, болгарським перцем та сиром;
  • тост з авокадо та яйцем.

Якщо ви вирішили зовсім відмовитись від сніданку, переконайтесь, що ви отримуєте необхідну кількість поживних речовин та води протягом дня. Також не ігноруйте негативні наслідки не споживання їжі вранці, такі як головний біль, дратівливість та втома.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин