Поширені міфи про калорії: коли насправді втрачається більшість з них
Фото: depositphotos.com

Люди, які бажають втратити вагу, постійно піклуються про калорії: перевіряють етикетки продуктів та підраховують щоденну калорійність.

Хоча порада "спалюйте більше калорій, ніж споживаєте" звучить просто, її суть часто не розуміють повністю. 

Експерти ресурсу LIVESTRONG.com виділили чотири поширені міфи про калорії.

Міф 1: Усі калорії однакові

50-калорійне яблуко та 50-калорійний батончик різні за своєю поживною цінністю.

За даними U.S. Department of Agriculture, одна калорія дорівнює кількості тепла, необхідного для підвищення температури на один градус Цельсія одного кілограма води. Виходячи з цього визначення, калорії дійсно однакові.

Проте не забувайте, що різні продукти мають різний вплив на метаболізм та загальний стан здоров'я через вміст поживних речовин та мінералів.

Наприклад, оброблене зерно і крохмаль не насичують організм настільки, як джерела білку та клітковини. У результаті це може призвести до надмірного споживання калорій під час наступного прийому їжі.

Тому попри те, що кількість калорій в яблуці та невеликій цукерці можуть бути рівними, вони по-різному сприймаються організмом. 

Більшість калорій в цукерці надходять з доданого цукру, яке сприяє різким стрибкам цукру в крові. Напротивагу яблуко багате корисними поживними речовинами, клітковиною, вітамінами та мінералами.

Міф 2: Більшість калорій спалюється за допомогою спорту

Якщо ви думаєте, що під час 30-хвилинної ранкової пробіжки спалюється більшість щоденних калорій, то це не так.

Ви спалюєте найбільше калорій протягом дня під час відпочинку, незалежно від того, чи ви спите, чи працюєте.

За даними National Academy of Sports Medicine, організм потребує значної кількості калорій лише для того, щоб виконувати такі функції, як дихання, перетравлення їжі та циркуляція крові.

Це називається швидкістю метаболізму в стані спокою (RMR). За даними American Council on Exercise, RMR людини визначає кілька факторів: генетика, вік, вага та зріст.

Щодо ранкової пробіжки, то слід бути реалістичним у підрахунку спалених калорій під час тренувань. За даними Harvard Health Publishing, людини вагою 70 кг під час пробіжки на 5 км спалює близько 400 калорій.

Міф 3: Спалювання або скорочення 3500 калорій призводить до втрати 454 г жиру

Існує твердження, що 3500 калорій дорівнюють 454 г жиру. Ця ідея виникла в рамках досліджень 1950-х років.

Проте це дуже узагальнене правило. Сума калорій, яку потрібно спалити чи скоротити для втрати 454 г жиру, залежить від безлічі факторів, включаючи стать, рівень активності, спосіб життя та поточний режим харчування.

Окрім того, кожна людина має різний обмін речовин та вміст жиру і м'язів, що також впливає на втрату ваги.

Сучасні дослідження підтверджують, що під час першої фази схуднення тіло вдається до втрати вуглеводного та білкового резерву організму, а під час другої, яка може тривати місяцями або навіть роками, – організм спалює жир.

Інша проблема полягає в тому, що зі зменшенням маси тіла метаболізм змінюється. У результаті організм спалює менше калорій, і ви можете худнути повільніше, ніж це було на початку вашого шляху.

Міф №4: Підрахунок калорій – найкращий спосіб схуднути

Підрахунок спожитих калорій може бути ефективним способом схуднути, але не єдиним.

Дослідження 2018 року показало, що для схуднення не обов’язково дивитися на етикетку харчових продуктів та ретельно відстежувати кожну калорію.

Люди, які дотримувалися простих засад здорового харчування (збільшення споживання овочів та цілісних продуктів, скорочення споживання борошняних виробів, трансжирів та доданого цукру) протягом одного року, втратили значну кількість кілограмів без відстеження калорійності.

Також експерти наголошують, що важливо використовувати індивідуальний підхід до схуднення і враховуєте свої фізіологічні потреби під час вибору способу втрати ваги.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин