Щастя не в подарунках і олів’є. Що покращить настрій на Різдво та Новий рік
Фото: pexels.com

Різдво та Новий рік має чимало атрибутів, які можуть тішити. Від столів з традиційними стравами до подарунків під ялинкою. Та що насправді робить людей щасливими у святковий період? Пояснює психологиня Керолайн Камау для Psychology Today.

Що робить людей щасливими під час Різдва

Дослідники запитали, що людям подобається у святковому сезоні. Найпоширеніші відповіді – релігійний аспект свята (відвідування церкви, колядування, святкування народження Христа) та близькість з родиною.

Дослідження показало: що більше часу люди могли провести зі своєю родиною у різдвяний сезон, то кращим було їхнє самопочуття.

Різдвяні подарунки не роблять людей щасливими

Сучасне суспільство може обійтися без традиції обмінювання подарунками, стверджує психологиня.

Адже фінансові витрати під час різдвяного сезону лише збільшують стрес та негативно впливають на добробут в цей час. Це доводить дослідження. Його автори помітили, що отримання "милих" подарунків пов’язане з більш негативними емоціями і меншим відчуттям добробуту протягом свят. 

Отже, проблема Скруджа, героя роману Чарльза Діккенса "Різдвяна пісня в прозі", могла полягати не в його скупості, а в нерозумінні суті свят. Адже подарунки не роблять людей щасливими так, як релігійна та сімейна складові.

Традиційна їжа та щастя

Поїдання традиційних салатів чи куті також не зробить всіх щасливими. 

Наприклад, у Великій Британії серед популярних різдвяних страв: запечене м’ясо з начинкою та картоплею, овочі, підлива, йоркширський пудинг. Проте опитування показало, що лише 54% людей у Британії готують традиційну запечену індичку на Різдво. Респонденти мали чималу різницю у святковому меню.

Тож щастя не в запеченій індичці чи олів’є. Набагато більше задоволення люди отримають від їжі, яку дійсно люблять, та від часу, проведеного з близькими.

Пригадайте, що таке Різдво

Дослідження доводять, що у святковий період корисніше приділяти менше уваги подарункам і більше зважати на значення свята. Для когось це про релігію, для інших – про сімейні традиції або участь у святкових заходах. 

"Люди навряд чи запам’ятають вас через подарунки, які ви купуєте, а радше тому, що ви поруч з ними в ці дні", – підсумовує психологиня.

Читайте також: Якими цього року будуть патріотичні новорічні іграшки: розповідають виробники