Панетоне, паска-крафін та класична паска: секрети приготування
Фото: depositphotos.com

Паска – незамінний символ пасхального столу. Щоб паска вийшла смачною, м'якою і пишною, необхідно пам'ятати кілька секретів приготування.

Останнім часом в Україні на Великдень, окрім класичної паски, печуть крафіни та панетоне. Крафін – випічка з листового тіста, родом з Австралії. Панетоне традиційно печуть в Італії, але до всіх видів пасок є свої секрети випікання. 

Як приготувати ідеальне тісто для паски та крафіна

  • Найважливіший етап приготування тіста — це опара, адже саме завдяки їй тісто буде надалі рости та підійматися. Для опари треба брати перевірені дріжджі та обов'язково не сухі, а пресовані. Так паска довше залишатиметься свіжою.
  • Ставити тісто сходити 3 рази. Щоб тісто правильно "підростало", йому необхідно тепле, темне і тихе місце, але в жодному разі не розігріта духовка, дріжджові бактерії гинуть за температури вище 50 С.
  • Всі продукти для тіста мають бути більш-менш однакової температури. Це означає, що яйця краще потримати при кімнатній температурі, а молоко підігріти.
  • Усе борошно, з яким ви працюєте, має бути ідеально сухим та просіяним. Вимішувати тісто для паски краще руками. Якщо тіста багато, можна покликати кого-небудь на допомогу або скористатися тістомісом.
  • Масло для тіста має бути топленим, але не киплячим.

5 секретів випікання паски

  • Форму для випікання щедро змастити маслом.
  • Щоб паска не підгоріла і не залишилася сирою всередині, краще брати форми для 0.5-0.8 кг. Для паски вагою від кілограма і вище краще використовувати спеціальну піч.
  • Наповніть форму тістом на 30% і залиште підійматися десь до половини. У процесі випікання тісто виросте як годиться – по самі вінця.
  • Щоб паска підіймалася рівномірно, поставте в центр дерев'яну шпажку. Нею надалі можна перевірити готовність.
  • Ближче до кінця випікання поставте знизу ще одне деко, а на самі паски покладіть змочені водою папірці, щоб випічка не підгоріла.

Чим відрізняється італійська паска панетоне від української

Панетоне – це традиційний італійський пиріг або кекс. Зазвичай печуть його на Різдво. Він нагадує українську паску, тому в нашій країні панетоне готують до Великодня. Особливістю італійського панетоне є ніжне м’яке тісто, спокусливе поєднання мускату й апельсинової цедри, зацукровані фрукти та соковиті родзинки.

Рецепт традиційного панетоне винайшли міланські пекарі 500 років тому. Пиріг готується з додаванням пшеничної закваски. Тісто вистоюється декілька днів. 

  • Дріжджі змішують із водою та борошном і ставлять на одну ніч у холодильник – для приготування опари біга. 
  • Потім до біги додають жовтки, масло, борошно, цукор та тісто залишають вистоюватися ще на 4 години. Після додавання решти інгредієнтів залишають ще на годину. Перед випіканням тісто вистоюють ще у самих формах. 

Внаслідок такого довгого бродіння змінюється структура та смак пирога, а також збільшується термін придатності.

Фото: Depositphotos
Фото: Depositphotos

Особливості випікання паски-крафін

Крафін – випічка, гібрид листкового круасана і мафіна. Вважається, що перший крафін був створений у 2013 році кулінаром Кейт Рейд з кондитерської Lune Croissanterie у Мельбурні в Австралії. За короткий час крафін набув величезної популярності у світі. Його винахід у кулінарному світі часом порівнюють з "ефектом вибуху бомби".

Рецепт крафіна був адаптований для випікання традиційної православної паски. Ймовірно, така ідея була навіяна витягнутою формою крафіна, що нагадує паску або невелику пасочку. Після цього паска-крафін стала одним з найпопулярніших видів пасхальної випічки.

В основі – здобне дріжджове тісто. Крафін випікають з листкового тіста, змащеного розм'якшеним маслом. Як прошарок і прикраси використовуються родзинки, курага, чорниця, журавлина, горіхи, цукрова пудра. Начинками також можуть служити карамель, полуничний, молочний крем, або горіхова олія. 

Фото: Depositphotos
Фото: Depositphotos

Як приготувати сирну паску без випікання

І наостанок – бонус. Якщо ж у господині ніяк не виходить спекти великодні паски, – вихід є. Можна приготувати корисну сирну паску. Рецепт дуже простий, і не потрібно випікати. Для приготування сирної паски знадобиться: сир, молоко, желатин, курячі яйця, курага й родзинки, волоські горіхи, ванілін та стевія. Паска охолоджується в холодильнику. Сирна паска – це не лише страва святкового столу, її кладуть у великодній кошик та освячують разом з класичними пасками. 

Матеріал створено LIGA.net за рецептами Ясенсвіт та Рудь.