Неочевидні фактори, які погуршують здоров'я серця – пояснює кардіолог
Фото: depositphotos.com

Усім відомо, що паління, алкоголь, зловживання трансжирами та сидячий спосіб життя завдають шкоди серцю.

Однак доктор медичних наук та кардіолог Джон Хіггінс запевняє, що існує ще, як мінімум п'ять неочевидних факторів, які послаблюють здоров'я серця.

Про це він розповів в інтерв'ю для ресурсу LIVESTRONG.com.

  • Гнів

Коли людина злиться нервова система переживає надмірне напруження, а тіло виділяє гормони, які підвищують артеріальний тиск та частоти серцевих скорочень. Це створює додаткове навантаження на серцево-судинну систему.

Кортизол (гормон стресу) спричиняє затримку рідини, що потенційно може призвести до підвищення кров'яного тиску, збільшення ризику інсульту, підвищення рівень цукру в крові та негативно вплинути на якість сну.

Регулярні напади гніву також послаблюють імунну систему, що робить організм вразливим до інфекцій. Хронічно розгнівані люди, як правило, страждають від більшої тривожності та депресії, що послаблює здоров'я серця та зменшує тривалість життя.

Порада: не дозволяйте своїм емоціям досягти негативного піку. Вчіться опановувати свої емоції за допомогою фізичних вправ та медитації.

  • Перетренованість

Зловживання фізичною активністю може призвести до гормонального дисбалансу, зниження імунітету, порушення обміну речовин та надмірного стресу серцево-судинної системи.

Дослідження 2017 року довело, що люди, які займались фізичними вправами втричі більше рекомендованих 150-300 хвилин помірних фізичних вправ або 75-150 хвилин енергійних фізичних вправ на тиждень, мали вищі шанси на розвиток кальцифікації коронарних артерій.

Порада: дотримуйтесь 48-годинного відновлення після важких тренувань.

  • Багато стресу

Стрес підвищує артеріальний тиск, що створює більше навантаження на серце та артерії. Окрім того, він провокує інші шкідливі звички: переїдання, зловживання алкоголем та тютюном.

Порада: музика, практика медитації, ведення щоденника, помірна фізична активність можуть знизити рівень стресу, покращити самопочуття та стан серцево-судинної системи.

  • Хропіння

За словами лікаря Хаггінса, хропіння може бути ознакою обструктивного апное сну – це порушення, яке спричиняє неправильне дихання під час сну.

Якщо його не лікувати, це може призвести до багатьох проблем зі здоров’ям. За даними Sleep Foundation, оскільки хропіння впливає на постачання організму киснем, апное уві сні підвищує ризик серцево-судинних проблем, таких як високий кров'яний тиск, серцевий напад, серцеві захворювання та інсульт.

Порада: зверніться до лікаря для виявлення першопричини хропіння. Він допоможе визначити найкращий курс для лікування апное сну. 

  • Внутрішньочеревний  жир

Вісцеральний (внутрішньочеревний жир) спричиняє внутрішнє запалення, високий кров’яний тиск, проблеми з диханням та навіть передчасну смерть. 

Речовини, що виділяються з вісцерального жиру, надходити до печінки та впливають на вироблення в організмі ліпідів крові (жирових речовин), збільшуючи рівень "поганого" холестерину. 

За даними дослідження, помірна втрата ваги (3–4% від початкової) значно покращує метаболізм та здоров’я серця. 

Порада: скоротіть щоденну кількість калорій, харчуйтесь збалансовано, відмовтесь від цукру, мінімізуйте стрес та почніть займатися фізичною активністю, яка вам дійсно подобається.

Читайте також:

  • Листова зелень покращує м'язову силу та здоров'я серця – дослідження
  • Відчуття втоми, тривоги та інші причини перевірити здоров'я серця
  • Як фізична активність впливає на здоров'я серця – дослідження

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.