Листова зелень покращує м'язову силу та здоров'я серця – дослідження
Фото: depositphotos.com

Додавання в раціон листової зелені може покращити м'язову силу.

Нове дослідження, опубліковане в журналі Journal of Nutrition, показало, що регулярне вживання багатої нітратами листової зелені (шпинат та капуста) може посилити роботу м’язів та допомогти запобігти падінням та переломам.

Організм перетворює нітрати в оксид азоту, який може відкрити судини, покращуючи кровообіг та результати фізичної активності.

З часом дієта, багата овочами, може поліпшити серцеве та когнітивне здоров’я.

Листова зелень підвищує м’язову силу та швидкість ходьби

Дослідники оцінили дані про стан здоров’я 3759 австралійців за 12-річний період.

Учасники, які споживали найбільше нітратів, яких вдосталь в листяній зелені, мали на 11% більше м'язової сили в нижніх кінцівках. Швидкість їх ходьби була приблизно на 4% вища у порівнянні з учасниками, які їли менше листової зелені.

Також дослідники опитали учасників про їхню фізичну активність. Вони виявили, що овочі посилювали м’язову силу незалежно від того, чи вони займались спортом.

Як овочі покращують м’язову силу

Листова зелень багата нітратами, які організм перетворює в оксид азоту.

"Оксид азоту розслабляє судини і призводить до їх розширення. Це забезпечує більшу доставку кисню до м’язів", – пояснює доктор Нікет Сонпал, лікар-терапевт та гастроентеролог із Нью-Йорка.

Нашим м’язам потрібно більше кисню, коли ми фізично активні. За словами лікаря, кисень необхідний "для створення палива під час тренування, а також важливий для відновлення м'язів".

Як це впливає на загальне здоров’я

М'язова сила є найважливішою складовою загального стану здоров'я. Вона допомагає виконувати повсякденні завдання, такі як підняття важких предметів, ходьба і навіть вставання з ліжка.

"Підтримка м’язів гарантує, що весь організм функціонує правильно та ефективно. Зрештою, людина – це цілісна система, а не різні частини, що діють незалежно", – сказав Келлі.

Сила м’язів також має вирішальне значення для здоров’я суглобів та кісток, оскільки вона допомагає запобігти болю та травмам.

Виключно м'язи можуть полегшити схуднення та управління вагою. Процес, у якому ви досягаєте м'язової сили (дієта та фізичні вправи) також може посилити когнітивне здоров'я.

Нові результати дослідження Університету Едіт Кован спираються на попередні докази, що пов'язують овочі зі здоров'ям серця.

Оксид азоту може потенційно допомогти знизити артеріальний тиск. Дослідження виявили, що багата овочами дієта може бути одним із способів лікування серцево-судинних захворювань.

Які типи листової зелені слід їсти?

Дослідники виявили, що листя салату, шпинат та капуста мають найбільший вплив на здоров’я. Також корисними є кріп, редис, петрушка, капуста та рукола.

Для більшості людей достатньо з’їдати чашку листової зелені щодня.

Рецепти страв з листової зелені:

  • Рецепти вечері: фритата зі шпинатом і грибами, паста з лососем, овочевий рис з куркою
  • Рецепти вечері. Вишукані страви з качкою: по-східному і у гранатовому соусі
  • Рецепти корисних чипсів для здорового перекусу

Читайте також:

  • Продукти багаті вітаміном K: листкова зелень, хрестоцвіті, фрукти та ягоди
  • Що їсти для схуднення. П'ять категорій продуктів, які сприятимуть втраті ваги
  • Продукти багаті фосфором для міцних зубів та кісток

Більше їжі та смачних рецептів – у нашому Телеграм каналі Mood food.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.