Обіймайтесь та виходьте на прогулянку. Як покращити собі настрій – поради психологів
Фото: depositphotos.com

Існує ряд простих речей, які кожен може зробити, щоб підняти собі настрій.

Коли ваш настрій починає покращуватися, ви можете вносити все більше і більше змін у свій розпорядок дня.

Якщо ви зможете дотримуватись цих правил, перетворюючи їх у звички, ви почуватиметесь краще, ніж будь-коли раніше.

1. Проводьте більше часу з друзями та родичами.

Розмова з іншими про почуття допомагає нам їх обробити, розглянути у перспективі та отримати поради і підтримку. Не бійтеся говорити людям, що вам потрібен їхній час, або почуватись винним за те, що витратили його.

Навіть якщо ви не хочете говорити про свої почуття, проведення часу з іншими повинно допомогти вам підняти настрій.

2. Спростіть своє життя

Спробуйте знизити рівень стресу. Спростіть своє життя, навіть якщо це означає зменшити кількість робити. Розбийте великі завдання на менші та встановіть реалістичні терміни їх виконання.

Не дорікайте собі, що "нічого не робите". Ви просто приділяєте час собі. Розцініть це як про крок назад, щоб стрибнути далі.

3. Робіть те, що вам подобається

Почитайте улюблену книгу, подивіться фільм, приготуйте їжу, заплануйте дзвінок зі старим другом. Зробіть те, що відвертає вас від негативних думок.

4. Виходьте з дому

Яскраве денне світло, свіже повітря та метушня повсякденного життя можуть бути корисними, як і визначні пам'ятки, звуки та запахи природи.

Якщо можете, влаштуйте 30-хвилинну прогулянку. В ідеалі, щоб маршрут пролягав мальовничою місцевістю.

5. Боріться з негативними думками

Складіть список усіх позитивних речей про вас і ваше життя, зберігайте їх у своїй сумці чи гаманці та читайте собі щоранку, а то й кожні кілька годин.

Як би погано ви не почувались, пам’ятайте, що ви не завжди почувались так і що не завжди будете почуватись так.

6. Уникайте прийняття важливих рішень або дії, коли у вас поганий настрій

Зараз не час розлучатися з партнером, кидати роботу або витрачати великі суми грошей.

Перебуваючи у стресі, помилки мислення можуть погіршити процес прийняття рішень. Обговоріть свої міркування з іншими та уважно розгляньте їх поради, особливо якщо ви з ними не згодні!

7. Виспіться 

Якісний сон може змінити наш настрій.

8. Посмійтесь

Згідно з дослідженням, проведеним Стенфордським університетом, сміх збільшує дофамін (гормон гарного настрою) у нашому мозку.

А за даними Mayo Clinic, сміх також збільшує кисень у нашому тілі та охолоджує нашу систему реагування на стрес, що призводить до позитивного, розслабленого відчуття.

9. Обіймайтесь

Тіффані Філд, головний науковий співробітник Інституту дотику Університету Маямі, заявила у статті для Psychology Today: "Коли ви стимулюєте рецептори тиску в шкірі, ви зменшуєте гормони стресу".

Дотики також стимулюють виробництво гормону окситоцину, який також має позитивний вплив на наш настрій.

Філд також рекомендував терти лоб, руки та шию, оскільки самомасаж зменшує частоту серцевих скорочень та зменшує рівень гормону стресу кортизолу в наших системах.

10. Послухайте оптимістичну музику

Згідно з дослідженням, опублікованим Університетом Міссурі, прослуховування оптимістичної музики насправді може покращити настрій.

Автор дослідження Юна Фергюсон зазначила, що важливо не думати надмірно: "В мене ще поганий настрій?" під час прослуховування, а натомість просто дозвольте собі насолодитися музикою. 

Читайте також: