Від молочних продуктів до овочів. Чим замінити олію під час випікання та смаження
Фото: unsplash.com

Ви вирішили приготувати печиво, хліб або готуєте овочеві оладки чи заправку для супу? Однак в рецепті є олія, якої на цей час у вас не вистачає.

За словами експертів LIVESTRONG.com існує безліч інгредієнтів-замінників олії, які можуть легко виправити ситуацію. Деякі з них навіть мають меншу кількість калорій і більшу поживну цінність

Олія відіграє важливу роль у процесі приготування страви. Наприклад, її жири додають вологу до кінцевого продукту, щоб десерт не був сухим. Окрім того, жири поєднуються з цукром і борошном, створюючи однорідне тісто.

Під час варіння або смаження олія допомагає проводити тепло від пательні до їжі та запобігає прилипанню продуктів до поверхні. Такі жири, як олія, також допомагають їжі підрум’янитися, що надає їй додатковий смак.

Проте якщо у вас немає олії або ви уникаєте її використання, наступні інгредієнти будуть прекрасними замінниками.

Замінники олії під час випікання

1. Молочні продукти

Якщо ваша мета не позбутися жиру, а просто замінити олію, перевірте запас молочних продуктів. "Сметана, йогурт або вершковий сир є чудовими варіантами, щоб додати жирності в рецепт, а також вологи", – радить Дейв Крофтон, кондитер.

Стежте за кількістю рідини у вашому тісті. "Якщо ваша суміш дуже рідка, я б запропонувала зменшити іншу рідину за цим рецептом приблизно на чверть склянки", – радить Тара Бенч, розробниця рецептів, фуд-стилістка.

2. Фрукти

Розповсюджені фруктові замінники олії – яблучний соус, бананове чи сливове пюре.

"Я беру свіжі сливи, очищаю їх від шкірки і пюрирую до текстури, подібної до яблучного соусу", – розповідає Бенч.

Якщо ви додаєте солодке фруктове пюре у свій рецепт, можливо, ви також захочете трохи скоротити кількість цукру.

Ще один фрукт, який добре працює замість олії – авокадо.

"Авокадо чудово працює, якщо ви хочете чогось трохи більш насиченого і вершкового. Але авокадо підійде за кольором страві темного кольору", – пояснює Бенч.

Детальні про авокадо ви можете прочитати тут:

  • Корисні рецепти брауні без борошна. З авокадо, з бананом та з гарбузовим пюре
  • Покращує здоров'я очей та серця. Чому авокадо вважають корисним фруктом

3. Овочі

"Є кілька дійсно цікавих варіантів, якщо ви хочете поміняти олію на овочеве пюре. Ви можете використовувати тертий або розім’ятий кабачок. Ви можете зробити пюре з цвітної капусти і навіть пюре з вареного буряка. Це було б смачним доповненням шоколадних виробів. У мене є рецепт брауні, де я замінила олію розтертим кабачком. Мені хотілося трохи солодкості, а також, щоб до тіста для брауні додався гладкий, м'який інгредієнт", – радить Бенч. 

Головна перевага такого експерименту – діти не помітять, що зі смаколиком вони споживають овочі.

Замінники олії під час смаження

Змінюючи олію під час смаження, важливо враховувати точку димлення інгредієнта, який ви збираєтеся використовувати. Це температура, при якій олія починає диміти.

Ця кількість варіюється залежно від типу жиру. Дуже важливо використовувати жир з вищою температурою димлення для смаження, оскільки коли масло перевищує цю температуру, воно не тільки надасть їжі пригорілого смаку, але також може виділяти шкідливі вільні радикали.

Коли у вас під рукою немає масла, ви можете використати:

  • топлене масло має точку димлення понад 230 градусів;
  • яловичий жир – 200 градусів;
  • кондитерський жир – 180 градусів.

Для здорового приготування їжі експерти особливо рекомендуємо використовувати кондитерський жир, адже він має менший вміст жирів, ніж продукти тваринного походження. 

Читайте також:

  • Жирів не варто уникати. Пояснюємо види, користь та шкоду жирів і скільки їх слід їсти
  • Соняшникова, оливкова чи кокосова – яку олію вибрати? Пояснює дієтологиня Ольга Безугла
  • Чому краще починати ранок з солоного сніданку. Коментує дієтолог
Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими до літа допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.