Чому німіють руки та ноги – пояснює неврологиня
Ілюстрація depositphotos.com

Лікарка-неврологиня Олександра Щебет пояснила причини відчуття оніміння в кінцівках, що робити для профілактики, а що не допоможе. 

Чому "віднімає руки та ноги" 

Оніміння в більшості випадків – це суб’єктивне відчуття. 

Часто, каже лікарка, люди скаржаться на відчуття оніміння в руках і ногах, коли реальних змін нервової системи (наприклад, запалення нервів) насправді немає. 

Причиною може бути банально незручна робоча поза. Якщо ви, наприклад, цілий день з 09:00 до 18:00 сидите за комп'ютером, то під вечір може з’явитися оніміння в руках. 

Якщо організму не вистачає мікроелементів, вітамінів чи мінералів – це теж може призводити до відчуття оніміння або до судом в м’язах, які відчуваються як "мурашки". 

Якщо під час спеки ви не пили достатньо води, зневоднення може супроводжуватися онімінням. 

Причиною відчуття оніміння після сну може бути незручна подушка чи матрац, бо м’язи банально не встигають відпочити за ніч. 

Суб’єктивне відчуття оніміння часто буває у разі високої тривоги, коли стрес посилюється під час емоційно напруженої ситуації, або якщо є тривожний розлад. 

"Відома народна приказка "Віднімає руки й ноги" саме про таку ситуацію", – пояснює Щебет.

Утім, оніміння може бути й додатковою ознакою реальної проблеми з боку, наприклад, нервової системи або судинної. Тому лікарка радить звертати увагу на кілька "червоних прапорців": 

1) Якщо є біль.

Якщо говоримо про відчуття оніміння в усіх кінцівках, то має насторожити відчуття болю в стопах і кистях. "Це може свідчити про полінейропатію. Коли є ураження, запалення різного характеру дрібних периферичних нервів на руках і ногах", – пояснює неврологиня. 

Таке часто буває, за її словами, у разі затяжного перебігу діабету, якщо є неконтрольований високий цукор у крові. Може бути у разі токсичних уражень.

2) Якщо є порушення функій кінцівок.

Тобто якщо, крім оніміння, відчуваєте слабкість в стопах і кистях. Не можете нормально ходити, не має відчуття впевненості в ході. Помічаєте, що у вас вислизає ложка чи виделка, чашка з рук. 

3) Якщо оніміння в руках або ногах супроводжується набряком кінцівок чи зміною їхнього кольору (почервоніння, синюшність або побіління). "Тут може бути проблема не лише з нервами, але із судинами периферичними. Тобто проблема артеріальна чи венозна", – підкреслює лікарка. 

4) Якщо заніміла половина тіла (це часто супроводжується онімінням обличчя), це не минає від 10 до 30 хв (що часто може бути у разі мігрені) – це привід викликати невідкладну допомогу. Бо може бути інсульт. 

Якщо заніміла лише одна кінцівка, але це триває деякий час, супроводжується відчуттям поколювання, "мурашок" в руці, відчуваєте біль, що прострілює, кінцівка змінила колір -  це теж привід невідкладно звернутися до лікаря.

Варто звертати увагу на "червоні прапорці" – ці додаткові симптоми потребують консультації лікаря. В ідеалі – це мав би бути хірург. Але це також може бути й сімейний лікар, каже Олександра Щебет.  

Що робити для профілактики оніміння

Бути уважним до себе. Базово спостерігати за повноцінним харчуванням, скільки води п’єте чи достатнє фізичне навантаження (звичайна швидка ходьба або гімнастика тривалістю 150 хв на тиждень). 

Тобто всі базові рекомендації щодо здорового способу життя працюють і у випадку профілактики оніміння кінцівок, зауважує Щебет. 

Підібрати собі зручне крісло і пам’ятати про гігієну пози – виставити монітор так, щоб голова і спина були не зігнуті, а в більш фізіологічній позиції. Періодично змінювати положення тіла. Якщо постійно сидите, хоча б раз на годинку вставати та десь 5 хв розминати м’язи. Це допоможе запобігти відчуттю оніміння, яке надалі може перейти в м'язовий біль. 

Порада "не нервуватися" для профілактики оніміння, спричиненого стресом, зараз найгірша, яку можна дати, зауважує Щебет. В українських реаліях це неможливо. 

"Але якщо маєте змогу і силу волі, то практикувати легкі медитативні практики на кшталт майндфулнес, медитацій, дихальних практик – ідеальний варіант", – вважає лікарка. 

Щоб навчитися справлятися зі стресом, реагувати на нього трохи інакше, без переходу в тілесні симптоми, вона радить звертатися до психолога чи психотерапевта. Якщо мова йтиме про більш серйозні речі, типу тривожного розладу, може призначатися і медикаментозна терапія. 

Оскільки найчастіша причина об’єктивного реального оніміння в усіх кінцівках, звертає увагу лікарка, – це цукровий діабет, то найкращою профілактикою є контроль аналізів крові. "Крім інших профілактичних заходів, людина має раз на рік здавати базовий загальний аналіз крові й дивитися рівень глюкози. Особливо це важливо, якщо в когось в родині був цукровий діабет", – підкреслює лікарка.

Що не допомагає у разі оніміння кінцівок?

Часто використовують всілякі розтирання, настоянки та мазі з метою "лікування". Насправді певний ефект може бути лише шляхом фізичного розтирання кінцівки, банального масажу, пояснює Олександра Щебет. 

"Так само звернення до всіляких нетрадиційних методів, візити до остеопатів, реабілітологів – це може бути додатковим методом роботи з м’язами тіла. Але це ні в якому разі не є лікуванням і базовою профілактикою", – додає вона. 

Не варто також вживати вітаміни, мінерали, БАДи або навіть лікарські засоби проти оніміння. Адже причин цього відчуття, підкреслює лікарка, може бути багато. І ви не можете впливати на всі. Ба більше, безконтрольне вживання лікарських засобів або біодомішок може лише нашкодити. Без консультації лікаря цього краще не робити. 

Читайте також: