Синці та мішки під очима: чому виникають і як позбутися. Розповідає дерматолог
Фото: depositphotos.com

Синці під очима виникають лише через недосипання – це поширений міф. Насправді існує багато причин їхньої появи, пояснює LIGA.Life лікар-дерматовенеролог клініки "Оберіг" Ярослав Лата, а також розказує про способи профілактики та боротьби з ними, коментуючи поширені поради з інтернету. 

Чому виникають синці під очима

На це є низка причин – статичних та функціональних. Статичні:

  1. Анатомія скелета. М’які тканини та нижня повіка виглядають як мішечок темного кольору. Зазвичай таку особливість людина має з дитинства. Ті, кому це заважає, користуються пластичною хірургією. Але здебільшого це складно виправити навіть хірургічним втручанням, стверджує лікар.
  2. Судинні розлади. Наприклад, порушення лімфатичного відтоку від обличчя чи параорбітальної зони (навколо очей). Так виникатиме набряк. 
  3. Старіння шкіри. Зазвичай після 30-35 років під очима формується мішок темного кольору. Подібна ситуація виникає у людей, які дуже худнуть. Втрата підшкірного жиру витоншує шкіру. Оскільки в цій зоні вона ніжна, то проглядається венозний малюнок або круговий м’яз ока. Збоку це виглядає як синяк – темне коло під оком. 
Синці та мішки під очима: чому виникають і як позбутися. Розповідає дерматолог
Мішки під очима через старіння шкіри. Фото: depositphotos.com

Функціональні: 

  1. Неякісний сон або недосип.
  2. Стрес чи сльози. Останнє подразнює параорбітальну зону. Результат – набряк.
  3. Хвороба. Набряк та синці під очима – один із факторів, який може вказувати на нездужання. Якщо людина дотримується постільного режиму – багато лежить і п’є чимало рідини, виникає набряк.
Синці та мішки під очима: чому виникають і як позбутися. Розповідає дерматолог
Фото: depositphotos.com

Чи працюють поради з інтернету

LIGA.Life зібрала з мережі розповсюджені засоби для боротьби з синцями та мішками під очима. Ярослав прокоментував, чи дійсно вони дієві:

  • Патчі

"Це елемент догляду за шкірою. Вони не будуть зайвими, адже допоможуть зволожити шкіру під очима. Деякі патчі містять біофлавоноїди, рутин та антиоксиданти – вітаміни Е, С, А. Ці інгредієнти покращують судинну стінку, тонізуючи судини, та лімфовідтік", – пояснює лікар.

Патчі слід використовувати охолодженими. Прохолода тонізує судини й зменшує набряк в параорбітальній зоні.

Частота використання залежить від складу патчів. Зазвичай на пакуванні вказують, з якою регулярністю слід наносити.

"Патчі будуть корисні всім. Якщо це функціональний набряк від втоми чи сліз, то ви матимете бажаний ефект. Але якщо це результат статичних змін, то патчі зволожать шкіру, але мішок не приберуть", – додає Ярослав.

  • Народні засоби: лід, огірки, пакетики чаю, холодні компреси на очі та під них

За словами лікаря, свіжий охолоджений огірок чи пакетик чорного чаю не нашкодять. Вони матимуть ефект примочки, який використовували до появи патчів.

Проте не очікуйте такого ж ефекту, як після професійної доглядової косметики чи косметичних процедур.

  • Гепаринова мазь та бодяга

"Обидві мазі не мають показів для нанесення на параорбітальну зону. Такі поради виникають через індивідуальний досвід: "Мені допомогло – допоможе і вам". Насправді бодяга викликає алергічну реакцію, а гепаринова мазь не впливає на судинне русло під очима", – пояснює дерматолог.

Мазі зазвичай мають жирну консистенцію. Якщо людина наносить її на ніжну шкіру під очима, збільшується ризик фолікуліту чи інших бактеріальних запалень. Для зони навколо очей придатні гелі, сироватки, флюїди та креми.

  • Засоби з ментолом та екстрактом алое вера, настоянки звіробою та полину

"Ніяких настоянок трав! Вони підсушують шкіру і викликають подразнення. Можна отримати алергічні чи контактні дерматити", – наголошує Ярослав.

Натомість засоби з ментолом можна використовувати.

Але за умови, що це спеціальний засіб для параорбітальної зони з вмістом ментолу 0,001%.

Він дасть приємну легку прохолоду в цій ділянці.

"Не використовуйте аптечні мазі з ментолом. Вони розраховані для ділянок з грубою шкірою (руки, ноги). Якщо нанести цю мазь під очі, можна отримати опік!" – додає експерт.

  • Кокосова та обліпихова олії

За словами Ярослава, кокосова олія у складі косметичних засобів буде корисною. Вона зволожує шкіру і рідко викликає негативну реакцію.

"Обліпихова олія може викликати подразнення чи опіки та залишити після себе жовті сліди. Тож цей засіб точно не слід використовувати для шкіри, особливо навколо очей", – пояснює дерматолог.

  • Самомасажі та гімнастики обличчя

Будь-який масаж обличчя позитивно впливатиме на шкіру. Це своєрідний лімфодренаж.

"Якщо є ознаки застою, масаж допоможе стимулювати лімфовідтік. Слід приділити увагу зонам, де збирається лімфа від обличчя: шия, потилична та завушна ділянки. Масаж має стати вашою регулярною рутиною. Частота виконання залежить від техніки", – стверджує Ярослав.

Гімнастика обличчя – тренд у світі естетики. Протипоказанням може бути лише остеохондроз шиї. Але це не лікувальна, а профілактична методика. Вона не зможе прибрати мішок під оком, якщо це статична зміна.

  • Косметологічні ін’єкції

"Якщо людину турбує вигляд параорбітальної зони, слід звернутися до лікаря. В Україні цим займаються дерматологи та лікарі естетичної медицини – дерматологи-косметологи. Вони підберуть правильний догляд, за потреби – апаратні методики (мікротоки, радіохвильовий ліфтинг). Ці процедури направлені на скорочення шкіри", – пояснює лікар.

Також спеціаліст може призначити ін’єкційну методику з використанням компонентів, які впливають на стінку судин. Наприклад, філери (наповнювачі) використовують, якщо людина схудла, і через втрату підшкірного жиру виник мішок під очима. Цю ділянку заповнюють філерами для уникнення різкого переходу підочної зв’язки. 

Проте цю процедуру слід повторювати раз на рік.

Людям, які інтенсивно займаються спортом, ходять на масажі або в сауну, слід поновлювати їх частіше, тому що їхній метаболізм швидше розщеплює філери гіалуронової кислоти.

Синці та мішки під очима: чому виникають і як позбутися. Розповідає дерматолог
Результат догляду і блефаропластики. Фото: Ярослав Лата
  • Пластична операція

"Якщо ступінь вираженості високий, ін’єкції та догляд вже не розв’язують проблему, а людині це заважає – дерматолог чи косметолог може скерувати до пластичного хірурга. Одна з можливих операцій – блефаропластика, прибирання частини шкіри. Залежно від випадку, може застосовуватись або хірургічна, або лазерна блефаропластика", – пояснює дерматолог.

Важливо: і ін’єкції, і пластична хірургія у випадку мішків та синців під очима – це естетична медицина, яку застосовують за бажання пацієнта, а не за необхідністю. 

Як не допускати синців під очима

"Рекомендувати конкретні засоби – непрофесійно. Кожна ситуація індивідуальна. Вибір косметичних засобів робиться на основі анамнезу та результатів аналізів", – наголошує Ярослав.

Наприклад, популярна корейська косметика підходить не всім. Через високу концентрацію активних інгредієнтів можуть виникнути алергічні чи інші негативні реакції. Таку косметику слід купувати лише в авторизованих точках продажу. Інакше є ризик натрапити на підробку. Усі ці нюанси має пояснити лікар.

Щоб уникнути функціональних змін в параорбітальній зоні, експерт рекомендує:

  • любити себе;

  • спати та висипатися;

  • їсти за збалансованим раціоном;

  • підтримувати фізактивність;

  • не вирішувати самостійно проблеми зі шкірою. Це слід робити лише з лікарем.

Читайте також: Війна – не привід забивати на себе. Як налагодити психічний стан, раціон та фізактивність