Зміст:
  1. Що таке сезонний афективний розлад
  2. Чому САР виникає в холодні пори року
  3. Як діагностують та лікують сезонний афективний розлад

Осінь часто асоціюється з меланхолією, смутком, зниженням активності, зменшенням інтересу та задоволення від діяльності. Ба більше, у деяких людей ці та інші симптоми можуть бути тривалими, призводити до погіршення якості життя та бути ознакою сезонного афективного розладу (САР) – підтипу депресії

Але де межа між "осінньою журбинкою" та САР? Та чому взагалі настрій так різко змінюється з першими холодами? Про це LIGA.Life розпитала психологиню у методі когнітивно-поведінкової терапії Анну Явтушкевич.

Осіння журбинка чи депресія? Психолог пояснив, чому восени настрій погіршується
Анна Явтушкевич

Що таке сезонний афективний розлад

Попри те, що САР часто спрощують до "осіннього чи зимового смутку", насправді це різні речі. Наприклад, зміна настрою в період холодів може бути повʼязана з психосоціальними факторами:

Вони нетривалі й можуть не повторитися наступного сезону. Натомість сезонний афективний розлад – депресивний епізод, який повторюється принаймні два роки поспіль в певну пору року.  

Окрім пригніченого настрою, сезонний афективний розлад також може характеризуватися такими симптомами, як:

  • зниження інтересу, задоволення чи зацікавленості до діяльності, яка раніше подобалась (наприклад, хобі, спілкування, прогулянки, творчість тощо);
  • зміни апетиту (зниження або підвищення);
  • проблеми зі сном, як безсоння або навпаки підвищена сонливість;
  • відчуття втоми та зменшення енергії;
  • загальмованість або психомоторне збудження (можливий прояв – метушливість);
  • почуття провини та власної нікчемності;
  • труднощі з концентрацією уваги, пам'яттю, мисленням та прийняттям рішень. Людині важко зосередитись та проаналізувати інформацію;
  • повторювані думки про смерть (але не просто страх смерті) або планування/спроба самогубства.

Щоб визначити депресивний стан, має проявлятися п'ять та більше цих симптомів майже щодня і тривати більшу його частину.

"Депресію діагностують, коли симптоматика триває від двох тижнів і більше. Натомість нетривале зниження настрою через зміну графіка, повернення до роботи/навчання чи інші причини не є депресивним епізодом", – додає психологиня.

Чому САР виникає в холодні пори року

"У більшості випадків сезонний афективний розлад починається восени або взимку та минає весною. Рідше трапляються літні депресивні епізоди", – стверджує Анна. 

Сьогодні достеменно невідомо, які саме причини виникнення САР. Натомість вчені мають декілька теорій:

  • Причина криється у зменшенні світлового дня в холодну пору року. Нестача денного світла знижує активність серотоніну (в народі більш відомий, як "гормон щастя"). Це підкріплюється дослідженнями. Так вчені виявили, що САР частіше проявляється в північних країнах, ніж південних. Ймовірно, все тому, що там загалом денного світла взимку та восени набагато менше.
  • В осінньо-зимовий період збільшується синтез мелатоніну ("гормону сну"). Адже коли на вулиці темно, то організм отримує сигнал про збільшення вироблення мелатоніну, що викликає сонливість, втому і зміни настрою. 
"Коли зимові дні стають темнішими, вироблення мелатоніну може збільшуватися – люди з САР відчувають сонливість і млявість".
  • Зниження рівня серотоніну та підвищення мелатоніну впливає на циркадні ритми (внутрішній годинник організму). Вони синхронізуються, щоб реагувати на ритмічні зміни світла й темряви, які відбуваються щодня та протягом кожної пори року. Це може ускладнювати адаптацію організму до сезонних змін тривалості дня.
  • Дефіцит вітаміну D може додатково впливати та посилювати симптоми САР. Адже його основне джерело – сонячне проміння. Через зменшення світлового дня та зміни погоди людина недоотримує вітамін природним шляхом, що може провокувати дефіцит. Ба більше, ми отримуємо вітамін D через шкіру, але восени та взимку відкритих ділянок тіла майже немає, тож процес засвоєння ускладнюється.

"Депресія також може бути генетично обумовленою. Якщо у когось в родині були депресивні епізоди, особливо які часто повторювалися, то є вірогідність збільшення схильності до неї у наступних поколінь. Але за умови впливу певних психологічних та соціальних факторів", – додає експертка.

Як діагностують та лікують сезонний афективний розлад

По-перше, якщо перелічені симптоми проявляються щодня протягом двох тижнів, то слід звернутися по фахову допомогу.

Спочатку це може бути сімейний лікар, психотерапевт чи психолог. Однак у разі підозри на депресивний розлад, ці спеціалісти мають переспрямувати пацієнта до психіатра. Адже лише він має право встановлювати діагноз сезонний афективний розлад, як й інші підтипи депресії

"Для цього проводяться спеціальні тести, які можуть показати прояв симптомів. Також лікар збирає інформацію про життя людини, її стан сьогодні і раніше, біологічну схильність, можливі тригери тощо. Адже це може бути не сезонний афективний розлад, а депресивний епізод, наприклад, пов'язаний з життєвими обставинами, які просто стались восени чи взимку", – пояснює психологиня.

Цікавий факт. Можливі фактори ризику сезонного афективного розладу – сімейна історія захворюваності, жіноча стать, проживання на більш північній широті та молодий вік (від 18 до 30 років).

Окрім цього, діагноз САР можуть поставити лише за умови, що симптоми повторюються в один і той самий період протягом двох років та не проявляються в інші пори року. Також число сезонних депресивних епізодів повинно суттєво перевищувати несезонні впродовж життя людини. 

"Якщо перелічені симптоми зʼявились у людини лише цієї осені, то це може бути просто депресивний епізод без привʼязування до сезону. У будь-якому разі краще дослідити виникнення депресії та життєву історію людини", – додає Анна.

Лікування САР часто потребує комплексного підходу:

  • Психотерапія, наприклад, у когнітивно-поведінковому методі, що має ефективну програму роботи з депресією. Терапія містить когнітивний компонент (як мислимо, як сприймаємо світ) та поведінковий (що робимо).
  • Антидепресанти. Медикаментозне лікування прописує тільки лікар-психіатр, зважаючи на вираженість стану та якість життя.
  • Світлотерапія. Людині з САР можуть призначити дивитися на лампу денного світла, яка імітує сонячне проміння

"Окрім цього, лікар може призначити вживання вітаміну D для подолання дефіциту (у разі його наявності), оскільки часто у людей з САР він є. Це додатковий спосіб покращення стану та самопочуття в комплексному лікуванні", – додає експертка.

Що ще допоможе покращити самопочуття під час САР:

  • Достатній та якісний сон. Детальніше про це – читайте за посиланням.
  • Регулярна фізактивність. Це не обов'язково мають бути інтенсивні навантаження, запевняє Анна. Прогулянка та легка зарядка також є прикладами корисної рухливості. Натомість вони мають бути регулярними та різноманітними. З часом можна збільшити тривалість.
  • Збільшення ресурсних активностей. Наприклад, хобі, інтересів, та різноманітної діяльності, що приносить задоволення та є важливою для людини.
  • Налагодження регулярного збалансованого харчування. Для орієнтира можна взяти "правило тарілки": половина – овочі та фрукти, одна чверть – джерела білків (мʼясо, яйця, молочні продукти) та жирів (олії, насіння, горіхи, оливки), інша – джерела вуглеводів (хлібці або цільнозерновий хліб, паста з твердих сортів пшениці, каші).
  • Практики mindfulness, які допомагають привернути увагу до моменту та відчути себе тут і зараз. Так National Institute for Health and Care Excellence (NICE) рекомендує цю практику як спосіб запобігання депресії у людей, які пережили три або більше випадки розладу в минулому. Також mindfulness може бути ефективним профілактичним заходом розвитку депресії. З чого почати – читайте за посиланням

Однак найважливіше – своєчасне звернення до спеціаліста. Адже комплексне лікування допоможе запобігти важкості прояву депресивних епізодів, а також покращить загальну якість життя та самопочуття.