Відчуття тривоги, алергія, хвороби серця та інші причини виникнення задишки
Фото: depositphotos.com

Задишка – це дискомфорт або біль під час дихання. 

Звичайно, якщо ви вирушили на пробіжку або виконуєте високоінтенсивне тренування HIIT, то задишка є природним процесом. Але коли ви просто підіймаєтесь сходами, миєте посуд або навіть сідаєте їсти і під час цих дій відчуваєте задишку – це сигнал тривоги про те, що варто прислухатись до свого тіла.

У інтерв'ю для LIVESTRONG.com докторка медичних наук та пульмонолог Сана Куддус розповіла про можливі причини задишки.

  • Тривога

"Люди, які страждають від тривоги, можуть відчувати дискомфорт під час дихання. Це поведінкова реакція. У стресовій ситуації звичайною реакцією організму є" бій або втеча ", а це означає, що частота серцебиття та дихання зростає, що може спричинити задишку".

Якщо причиною є занепокоєння, задишка зазвичай триває від 10 до 30 хвилин за один раз. Епізоди зазвичай трапляються швидко і походять від почуття страху або дискомфорту.

  • COVID-19

Згідно з Centers for Disease Control and Prevention (CDC) одним із багатьох симптомів COVID-19 є задишка, а також озноб, кашель, втома, болі в м’язах, головні болі та втрата смаку або запаху.

Якщо останнім часом у вас спостерігається задишка і у вас був контакт з людиною хворою на COVID-19, зверніться до свого терапевта або здайте тест.

  • Алергія або астма

Пил, сильні запахи, квіти, шерсть домашніх улюбленців можуть спричинити алергічну реакцію. Ваші дихальні шляхи звужуються, створюючи відчуття задишки.

Вплив алергенів або подразників у повітрі може спровокувати симптоми астми, як і сильні емоції та гормональні зміни під час вагітності, повідомляє Американський коледж алергії, астми та імунології. Задишка при астмі часто супроводжується хрипами (скрипучим або свистячим звуком при диханні).

  • Анемія

За даними Centers for Disease Control and Prevention (CDC) анемію діагностують 3 мільйонам людей щорічно. Це стан, коли у людини низький рівень еритроцитів. Розповсюдженою причиною є дефіцит заліза в організмі.

Нестача еритроцитів, які несуть кисень до тканин, може спричинити відчуття втоми, запаморочення та задишку.

  • Холодне повітря

Вплив холодного повітря може спричинити реакцію, подібну до астми.

Холодні температури можуть також викликати хрипи та кашель. Це може траплятися у здорових людей, але частіше та гірше у людей з проблемами дихання, такими як астма або хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ).

Саме тому варто закривати ніс та рот шарфом чи маскою, коли ви знаходитесь на вулиці під час морозної погоди чи сильного вітру. Так ви нагрієте повітря, яким дихаєте, і зменшите ці симптоми.

  • Серце потребує допомоги

Якщо ваше серце не може ефективно прокачувати кров (а, отже, кисень), ви можете відчувати задишку, просто виконуючи повсякденні справи, наприклад, піднімаючись сходами. Задишка є симптомом захворювання мітрального клапана та кардіоміопатії. 

Задишка також є попереджувальним знаком серцевого нападу, за даними Американської асоціації серця. Інші симптоми включають нудоту, запаморочення, біль у спині або щелепі та холодний піт.

  • Рак легенів

Це не повинно бути першим, про що ви думаєте, якщо у вас задишка, але це те, що потрібно мати на увазі. Дослідження 2020 року виявило, що понад 12% хворих на рак легенів ніколи не палили.

"Задишка є загальним симптомом. Це спостерігається приблизно у 30-40% пацієнтів, які страждають на рак легенів", – пояснює докторка Куддус.

Рак також може впливати на функцію дихальних м’язів. На жаль, цей симптом часто проявляється пізно і є ознакою того, що рак прогресував.

Що робити, якщо у вас задишка

Якщо ви відчуваєте задишку, доктор Куддус рекомендує сповільнити швидкість ходьби і сісти. Спробуйте заспокоїтись повільними глибокими вдихами, коли ви вдихаєте носом і видихаєте ротом.

Ви також можете спробувати цю техніку дихання, коли ви відчуваєте тривогу. Повільне дихання запускає парасимпатичну нервову систему вашого тіла, яка протидіє реакції на бій або втечу, щоб допомогти вам заспокоїтися.

Якщо задишка спостерігається від декількох хвилин до годин, вам слід звернутися до лікаря. 

Читайте також:

  • Дихайте та займайтесь спортом. Як позбутися нав'язливих думок та негативних емоцій
  • Дихальна гімнастика для відновлення після COVID-19. Радять фахівці
  • Чому так важливо дихати під час тренувань та як робити це правильно