Їжте рибу та худніть. Ви помиляєтеся, коли так робите з морепродуктами
Фото: unsplash.com

Морепродукти та риба – важлива частина збалансованого раціону. Адже це джерела корисних жирів, білку та фосфору. 

Споживання цих продуктів також корисне для людей, які бажають схуднути. 

Щоправда, експерти LIVESTRONG.com стверджують, що існує чотири поширені помилки у приготуванні та споживанні морепродуктів, які можуть уповільнити втрату ваги.

Помилка №1: брак морепродуктів і риби в раціоні

Згідно з оглядом досліджень 2021 року, регулярне споживання риби позитивно впливає на масу тіла та функцію щитоподібної залози, одночасно знижуючи ризик метаболічного синдрому.

"Морепродукти мають низьку калорійність і високий вміст білка, що робить їх ідеальною їжею для охочих схуднути без втрат м’язової маси", – пояснює Френсіс Ларгеман-Рот, експерт з харчування.

Наприклад, за даними U.S. Department of Agriculture (USDA), одна порція варених креветок (85 г) містить 20 г білка та лише 84 калорії. Майже такий вміст білка має куряча грудка, приготовлена на грилі.

Порада: згідно з Dietary Guidelines for Americans, слід споживати щонайменше 227 г морепродуктів на тиждень, незалежно від того, прагнете ви схуднути чи ні. Обирайте різні види риби та морепродуктів, щоб отримати різноманітний спектр поживних речовин.

Проте Environmental Protection Agency (EPA) рекомендують обмежити споживання риби з високим вмістом метилртуті: королівську скумбрію, марлін, акулу, рибу-меч та великоокий тунець.

Детальніше про це читайте за посиланням:

Помилка №2: використання вершкового масла

Вершкове масло може покращити смак, але й збільшити калорійність страви.

"Хоча гребінці мають лише 80 калорій на 113 г, додавання 2 столових ложок вершкового масла під час їхнього приготування додасть страві 200 калорій і 14 г насиченого жиру", – пояснює Ларгеман-Рот.

Порада: не треба повністю знежирювати страву з морепродуктів. Проте згідно з Mayo Clinic, краще використовувати низькокалорійні підсилювачі смаку: трави, спеції, цитрусові.

Ларгеман-Рот також рекомендує замінити вершкове масло оливковою олією extra virgin. Остання містить менше насиченого жиру, а також корисна для серцево-судинної системи та зниження рівня "поганого" холестерину.

Помилка №3: ​​смаження

Хрустка скоринка – смачно, але калорійно.

Наприклад, філе непанірованої тріски вагою 113 г містить лише 90 калорій, але додавання кляру та смаження – додаткові 200 калорій та 300-400 мг солі.

Порада:​ використовуйте низькокалорійні методи приготування морепродуктів та риби. За даними Mayo Clinic, запікання, тушкування або приготування на грилі – смачні та корисні варіанти, які не завадять вашій меті, щодо втрати ваги.

Помилка №4: страх жирної риби

Лосось, тунець, скумбрія та оселедець – жирні види риби. Проте вони багаті на корисні поліненасичені жирні кислоти омега-3.

Згідно з оглядом досліджень, омега-3 жирні кислоти сприяють втраті ваги, навіть попри те, що містяться в доволі калорійній рибі. Вони також корисні для здоров’я серця та мозку, додає Ларгеман-Рот.

Порада: регулярно споживайте рибу з високим вмістом омега-3. Проте під час приготування уникайте доданих жирів: олій чи масла. American Heart Association рекомендує споживати 85 г жирної риби принаймні двічі на тиждень.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин