Вороги користі. Шість поширених помилок у приготуванні овочів – дієтологиня
Фото: unsplash.com

Згідно з Centers for Disease Control and Prevention (CDC), збільшення кількості овочів в раціоні приносить величезну користь здоров’ю, включно зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та ожиріння. Проте якщо ви хочете отримати максимальну користь від овочів, слід подбати про їхнє правильне приготування.

В інтерв'ю для ресурсу LIVESTRONG.com дієтологиня Френсіс Ларгеман-Рот ділиться поширеними помилками в кулінарії, які роблять овочі менш корисними.

Помилка: варіння

Смаження та варіння – одні з популярних методів приготування овочів. Щоб уникнути зайвих жирів часто люди віддають перевагу варінню. Проте слід пам'ятати, що термічна обробка мінімізує харчову цінність овочу.

"Багато водорозчинних вітамінів, як вітаміни С і В, потрапляють у воду. Отож, якщо ви не збираєтеся готувати суп, краще запікайте овочі, смажте на грилі або розігрівайте у мікрохвильовці", — радить Ларгеман-Рот.

Помилка: додавання вершкового масла

Хоча вершкове масло смачне, в його столовій ложці міститься 100 калорій і 11 г насичених жирів. Так ви нівелюєте як користь, так і природний смак овочів.

Замість цього спробуйте полити овочі оливковою олією, щоб отримати не тільки корисні поліненасичені жири, але й приємний аромат.

Читайте також:

Помилка: використання великої кількості олії

Олія – це добре, але потрібно слідкувати за її кількістю. Адже вона калорійна і вимагає помірного споживання.

"Почніть з однієї столової ложки оливкової олії першого віджиму для пательні з овочами. Овочі не повинні бути жирними від олії, а лише злегка покриті нею", — додає дієтологиня.

Помилка: використання великої кількості солі

Деякі люди додають сіль до овочів перед приготуванням і споживанням. Проте подвійна доза може негативно вплинути на здоров’я вашого серця.

"Овочі є чудовим джерелом калію, який допомагає протидіяти впливу натрію. Тому якщо ви додаєте до овочів забагато солі, калій не допоможе, а натрій лише нашкодить вашому серцю". 

Замість цього злегка посоліть овочі перед смаженням, а потім спробуйте їх перед подачею.

Також дієтологиня радить замість солі використовувати трави та спеції, наприклад, паприку, сушений часник або італійські страви. Вони допоможуть зробити смак більш насиченим та додати приємний аромат.

Помилка: інтенсивне смаження

Овочі з димком можуть здаватися привабливою стравою, але цей спосіб приготування матиме серйозні негативні наслідки для здоров’я.

"Коли ви готуєте м’ясо на сильному вогні (наприклад, на грилі) можуть утворюватися гетероциклічні аміни (хімічні речовини, які пов’язані з підвищеним ризиком раку). На противагу під час смаження овочів можуть виділитись інші канцерогени, такі як бензопірен", — пояснює Ларгеман-Рот, посилаючись на дослідження ​International Journal of Environmental Research and Public Health​.

Краще використовуйте непряме нагрівання. Наприклад, замість того, щоби кидати овочі у вогонь, помістіть їх на верхню решітку гриля.

Готувати овочі протягом нетривалого часу також є безпечнішою стратегією.

Помилка: використання попередньо нарізаних овочів

Це про зручність та економію часу, але не про користь. Попередньо подрібнені овочі можуть втратити необхідні поживні речовини, якщо вони занадто довго стояли на полиці в магазині.

Якщо вам все ж таки зручніше використовувати такий вид овочів, то додайте до них цільну листову зелень (шпинат, листя салату, руколу). Це допоможе підвищити рівень вітамінів.

Головне – не уникати овочів у своєму раціоні

Незалежно від того, який спосіб приготування ви оберете, додавайте овочі якомога частіше до своїх прийомів їжі.

"Якщо ви та ваша родина можете насолоджуватися броколі лише з сирним соусом, це цілком нормально. Проте не забувайте, що окрім поживної цінності броколі, ви також отримаєте додаткові калорії та сіль з соусу", – пояснює Ларгеман-Рот. 

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин