Фаст-фуд шкодить кишківнику. Як змінити раціон на краще – дослідження
Фото: depositphotos.com

Вживання занадто великої кількості фаст-фуду може нашкодити кишківнику.

Про це йдеться у новому дослідженні нідерландських вчених.

Вони прийшли до висновку, що раціон з високим вмістом жиру та цукру призводить до нездорового мікробіому кишківника. 

Мікробіом – сукупність бактерій та вірусів, які живуть у кишківнику, впливаючи на все в організмі – від запалення до здоров’я серця. Нездоровий мікробіом збільшує ризик запальних захворювань та синдрому подразненого кишківника, а також діабету та раку.

У дослідженні взяли участь 1425 жителів Нідерландів. Ті, хто споживав більше оброблених продуктів з високим вмістом тваринних жирів мали вищий рівень токсичних бактерій, які шкодять кишківнику.

Учасники, які дотримувались раціону з високим вмістом рослинної їжі та риби, мали вищий рівень корисних бактерій з протизапальною дією.

"Мікробіом кишківника допомагає тренувати імунну систему в дитинстві та зрілому віці, розпізнавати та реагувати на різні шкідливі мікроби, які можуть потрапити в організм. Мікробіом є дуже важливим аспектом нашого загального стану здоров'я", – пояснює лікар Рудольф Бедфорд, гастроентеролог з медичного центру Провіденса Сент-Джонса в Санта-Моніці, штат Каліфорнія. 

Що їсти для здорового мікробіому

Вчені досліджували, які харчові звички збільшують колонії здорових бактерій, зокрема розубурію, фекалібактерії та еубактерії.

"Раціони, що містять бобові, хліб, рибу та горіхи, пов'язані з меншим вмістом скупчень умовно-патогенних бактерій. Раціони, у яких занадто багато жирної їжі та м’яса, пов’язані з вищим рівнем шкідливих бактерій", – пишуть автори дослідження. 

Дослідження вкотре підтверджує, що їжа визначає здоров'я цілої живої екосистеми всередині людини.

"Мені подобається думати про мікробіом як про сад, який мешкає всередині нас. Те, чим ви годуєте цей сад, диктує, який тип рослин росте в ньому. Якщо ви годуєте його паливом, яке підтримує протизапальні здорові бактерії, такі як клітковина та рослинні жири, то ви отримаєте сад, у якому живуть здорові бактерії. Якщо ви годуєте сад переробленою їжею, цукром та тваринними жирами, то в цьому саду будуть рости бур’яни. По суті, це жива біомаса, яка дуже чуйно реагує на те, що ви в неї вкладаєте", – пояснює доктор Елрой Войдані в інтерв'ю для видання Healthline.

Бедфорд радить додавати в раціон більше овочів та салатів, які є чудовим замінником їжі швидкого приготування.

Рецепти корисних салатів ви можете знайти за посиланням:

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин