20 листопада – Всесвітній день дітей. Дивіться сім корисних текстів для батьків

20 листопада пошуковик Google присвятив дудл-листівку до Всесвітнього дня дітей.

20 листопада – Всесвітній день дітей. Дивіться сім корисних текстів для батьків
Ілюстрація – Google

Цього дня в 1959 році Генасамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини.

А 20 листопада 1989-го ухвалили Конвенцію про права дитини. Вона є основним міжнародним документом із захисту прав дітей. Зараз її ратифікували 193 країни. У цьому списку і Україна – ми ратифікували конвенцію в 1991 році.

В документі наголошується: кожна дитина має право на освіту, право на здоров'я і належну медичну допомогу, право на ім'я і громадянство. 

Кожна дитина має право зростати в турботливому сімейному середовищі і бути захищеною від жорстокого поводження та насильства.

Серед десяти принципів Декларації прав дитини – дитина для повного і гармонійного розвитку потребує любові і розуміння. Також в документі наголошується, що дитина повинна за всіх обставин бути серед тих, хто першим одержує захист і допомогу.

З нагоди Всесвітнього дня дітей LIGA.Life має підбірку матеріалів про виховання, здоров’я та розвиток дитини:

Як зрозуміти підлітка і як батькам зберегти зв'язок з дитиною. Пояснює психолог. Батьки часто скаржаться, що підлітковий вік їхніх дітей дається родині нелегко. Сварки, образи, іноді діти навіть втікають з дому. Головне питання для дорослих – як зрозуміти дитину та не втратити зв'язок із нею у цей час? 

"Лікарю, моя дитина мало їсть!" Знайома ситуація? Що робити, якщо у вас "малоїжка". Багато дітей у віці двох-п'яти років вередують за столом, перебирають їжею або зовсім відмовляються від неї. У чому причина такої поведінки?

Навчання дітей в умовах адаптивного карантину – поради батькам від психолога. Вісім порад, які допоможуть зберегти емоційний стан і собі, і дитині.

Як навчити дітей користуватися грошима: пояснює експерт НБУ. Починати говорити з дітьми про гроші варто якомога раніше. Як показує досвід інших країн, у яких непоганий рівень фінансової грамотності, починають з дитсадка. Які існують вправи та методи?

Йога для дітей: користь та вправи, з яких можна почати. Дитяча йога ‒ це своєрідна гімнастика, що здатна зміцнити тіло і покращити когнітивні функції мозку. Які ж вправи рекомендують для старту?

Ідеальний ланчбокс дитині в школу: поради дієтолога та шеф-кухаря. З початку нового навчального року лунають поради батькам, за можливості, відмовитися від шкільного харчування і перевести дитину на харчування виключно їжею з дому. І дієтологи пояснюють, чому це добре, а в чому є проблеми.

Чому варто примотати дитину до себе: 5 причин від слінгоконсультанта, ортопеда та педіатра. Цим грішить Меган Маркл, Кіра Найтлі та Ірена Карпа, а на Бориса Джонса її навіть одягли "силоміць" – у музеї Маддам Тюссо. Це – переноска-кенгуру. Вона з’явилася у США у 60-тих, а нині заполонила український мас-маркет.