Дослідження: шоколад зранку допомагає схуднути. Що про це думають експерти
Фото: depositphotos.com

Американські дослідники з клініки "Brigham and Women's Hospital" у співпраці з іспанськими вченими з University of Murcia провели дослідження щодо зв'язку споживання шоколаду та схуднення.

Учасниками дослідження стали жінки у постменопаузі. Кожна з них їла 100 г молочного шоколаду протягом однієї години після пробудження, або протягом такого ж часу після сну.

Після 14 днів споживання шоколаду в такому режимі жінки не набрали вагу.

Проте вони спонтанно зменшували кількість споживаних калорій, щоб частково компенсувати шоколадні 524 ккал. 

Ті, хто їв шоколад вранці, зменшили споживання приблизно на 300 ккал/день. Ті, хто споживав його ввечері, зменшили приблизно на 150 ккал/день. 

Вчені виявили, що споживання молочного шоколаду вранці може сприяти спалюванню жиру, зниженню рівня цукру в крові, зменшенню голоду та тяги до солодкого.

А споживання шоколаду ввечері може змінити обмін речовин наступного ранку, а також покращити засинання.

Що про це кажуть експерти

За результатами дослідження, може здатися, що шоколад на сніданок – це гарна ідея.

Проте Мері-Джон Луді, завідувачка Department of Public & Allied Health в інтерв'ю для видання Healthline стверджує, що результатів цього дослідження замало, щоб рекомендувати ранкову шоколадку усім. Адже у дослідженні взяла участь лише 19 здорових жінок, за якими спостерігали нетривалий період.

Також вона зазначила, що учасниці отримували третину своїх щоденних калорійних потреб з продукту, який містить багато жиру та цукру. 

Коллін Тьюксбері, національна речниця Academy of Nutrition and Dietetics, погоджується з Мері-Джон Луді. Вона стверджує, що споживання невеликої кількості продуктів з високим вмістом жирів, цукру та калорій може не нашкодити, але не слід зловживати.

Як споживати шоколад з користю для здоров'я

Шоколад містить флавоноїди, які допомагають знизити артеріальний тиск, зменшити запалення та покращити чутливість до інсуліну. Він також містить теобромін, який допомагає покращити настрій та рівень "хорошого" холестерину.

Проте не забувайте, що усю користь ви можете отримати лише за умови споживання темного шоколаду (70-85% какао). Він містить більше корисних сполук, таких як флавоноїди та теобромін, але меншу кількість цукру, ніж молочний та білий шоколад.

Також слід встановити дозволену порцію шоколаду та частоту його споживання.

Якщо ви вагаєтесь, щодо правильної побудови власного раціону, зверніться до дієтолога, який допоможе визначити скільки та як часто можна їсти солодке.

Окрім цього, дотримуйтесь збалансованого раціону, який включає: цільнозернові крупи, бобові, горіхи, нежирні білки, поліненасичені жирні кислоти, фрукти та овочі. Слідкуйте за власною вагою та виконуйте щонайменше 30-хвилинні тренування помірної інтенсивності 5 разів на тиждень.

Читайте також:

Більше їжі та смачних рецептів – у нашому Telegram-каналі Mood food.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.