Як зрозуміти, що тренування йдуть вам на користь. Неочевидні зміни після фізичних вправ
Фото: pexels.com

Якщо ви оцінюєте свої результати тренувань лише за фізичними змінами (втрата об'ємів чи підтягнення м'язів), то невдовзі ви відчуєте демотивацію. Адже зовнішні зміни найповільніші.

Про це розповідають експерти в інтерв'ю для ресурсу LIVESTRONG.com.

Миттєвий вплив спорту ви відчуєте на свій психічний стан та здоров'я в цілому, а саме:

  • Зниження рівня стресу

За даними American Psychological Association, фізичні вправи знижують рівень гормонів стресу, таких як кортизол та адреналін.

Зниження стресу може також покращити настрій, продуктивність та концентрацію уваги. 

  • Покращення якості сну

Зменшуючи стрес та покращуючи настрій фізична активність сприяє підвищенню якості сну.

За словами Райяна Гріна, доктора медичних наук та лікаря-остеопата, багато людей страждають від безсоння через високий рівень тривоги. Натомість тренування допомагають побороти негативні емоції та зменшити ймовірність безсонної ночі.

Грін радить проекспериментувати з графіком тренувань. Можливо, саме для вас вечірні тренування ефективніші для покращення сну, ніж денні.

  • Збільшення бажання тренуватися

Одна з ознак того, що тренування дійсно дієві, – постійне бажання піти на тренування, особливо якщо раніше такого не було. 

Це означає, що ви знайшли справу, яка вам подобається. Це сприяє довготривалому дотриманню тренувального режиму та пришвидшенню зовнішніх змін. 

За словами Моріт Саммерс, сертифікованої особистої тренерки, ви також відчуєте підвищення впевненості у собі після регулярних занять спортом. 

  • Покращення стосунків з оточенням

Фізичні вправи сприяють підвищенню настрою, що спонукає до вивільнення "гормону щастя" ендорфіну.

Покращення настрою сприяє здоровому управлінню стресом і поліпшенню стосунків з іншими.

Окрім того, спробуйте залучити до тренувань своїх друзів. Це чудова можливість зустрітися та знайти більше тем для розмов на базі спільного інтересу.

  • Зменшення відчуття втоми

Регулярні заняття спортом сприяють розвитку фізичної сили.

Так після декількох тижнів тренувань ви відчуєте, що кошик для білизни не такий важкий, як здавалося раніше, а підіймаючись сходами ви не відчуваєте втому.

Вміння займатися повсякденними справами без втоми – одна з найбільших переваг спорту.

  • Поліпшення здоров'я

За даними Centers for Disease Control and Prevention, фізична активність зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, метаболічного синдрому та діабету 2 типу.

Тренування також допомагають знизити артеріальний тиск і рівень холестерину, хворим на діабет 2 типу – контролювати рівень цукру в крові, уповільнити природну втрату кісткової тканини, що трапляється з віком, зменшити ризик переломів та навіть допомогти при артриті.

Читайте також:

Більше спорту та корисних порад – у нашому Telegram-каналі Бути здоровим – просто.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.