Як зрозуміти, що ви їсте забагато жирів. П'ять головних симптомів
Фото: depositphotos.com

Хоча корисні жири мають багато переваг для здоров'я, вживання занадто великої кількості продуктів багатих жирами може призвести до проблем зі сном, травленням та загальним самопочуттям. Експерти ресурсу LIVESTRONG.com виокремили п'ять головних симптомів вживання великої кількості жирів.

Розлад шлунку

Продукти з високим вмістом клітковини, такі як броколі та брюссельська капуста часто призводять до здуття живота та газів. Проте вживання занадто великої кількості жирів також може спричинити подібні симптоми.

За даними Mayo Clinic жири важко розщеплюються, через це вони довше бродять в шлунку. Як результат, вони можуть викликати відрижку, здуття живота або гази.

Коли продукти багаті жирами та клітковиною споживаються занадто часто, це дає додаткове навантаження на травну систему. Наприклад, один авокадо містить близько 14 г клітковини, що становить приблизно половину щоденної норми, згідно з My Food Data. Ось чому вживання занадто багато авокадо за один прийом може спричинити дискомфорт.

Діарея

Коли жирна їжа не засвоюється належним чином, товста кишка може виробляти надлишок рідини, що провокує діарею.

Як правило, їжа з підвищеним вмістом жиру має менше клітковини (жирне м’ясо, молочні продукти, смажена їжа). Отже, діарея може бути не лише результатом дієти з високим вмістом жиру, але і нестачею клітковини.

Відчуття втоми

Хоча ваше тіло спалює жир для енергії, раціон з високим вмістом жирів може призвести до того, що ви відчуєте млявість або втому протягом дня.

Згідно з дослідженням 2016 року, вживання їжі з високим вмістом жирів пов’язане з втомою, незалежно від загального стану здоров’я та звичок людини. Після спостереження за раціоном та рівнем втоми 784 дорослих, дослідники виявили, що ті, хто вживає більше жирів, мають вищий рівень денної сонливості.

Збільшення ваги

Попри те, що раціон з високим вмістом жирів часто використовують для схуднення (кето дієта), людина може набрати зайві кілограми.

Це зводиться до калорій, які ви вживаєте. Згідно з виданням Harvard Health Publishing, вуглеводи та білки містять 4 калорії на грам, а жири – 9 калорій на грам.

Щоразу, коли ви їсте з надлишком калорій (з’їдаючи більше калорій, ніж спалюєте), ваше тіло набирає вагу, незалежно від того, що саме ви їсте. Враховуючи, що жири містять більше калорій, вони можуть легше призвести до надлишку калорій, ніж білки або вуглеводи.

Неспокійний сон

Хоча вживання занадто великої кількості жиру може викликати сонливість або млявість протягом дня, ви також можете відчувати труднощі під час засинання.

"Жири – це поживні речовини, яка розщеплюються у вашій системі найдовше. Через це вони можуть вплинути на ваш відпочинок і порушити сон", – каже дієтолог Бонні Тауб-Дікс.

Коли ви спите, ваше тіло природним чином уповільнює травлення, саме тому більшість фахівців не радять їсти важку їжу перед сном. 

Читайте також:

  • Покращує здоров'я очей та серця. Чому авокадо вважають корисним фруктом
  • Жирів не варто уникати. Пояснюємо види, користь та шкоду жирів і скільки їх слід їсти
  • Корисні жири, які допомагають схуднути