Пандемія спричинила підвищення артеріального тиску, особливо у жінок – дослідження
Фото: depositphotos.com

Якщо під час пандемії COVID-19 ви відчували підвищення артеріальний тиску, то ви не одні.

Нове дослідження показує, що з початку пандемії показники кров'яного тиску у дорослих були вищими, ніж зазвичай. Особливо ця тенденція спостерігалася серед жінок.

У дослідженні, опублікованому в журналі American Heart Association Circulation, учені проаналізували дані 464 585 працівників та їхніх партнерів з кількох компаній, які беруть участь в оздоровчих програмах Quest Diagnostics.

Учасникам вимірювали артеріальний тиск протягом трьох років (з 2018 до 2020 року).

Дослідники з Quest Diagnostics і Center for Blood Pressure Disorders в Cleveland Clinic повідомили, що показники артеріального тиску з квітня до грудня 2020 року були значно вищими у порівнянні з показниками 2019 року.

Середнє підвищення коливалося від 1,1 до 2,5 мм рт.ст. систолічного артеріального тиску і від 0,14 до 0,53 мм рт.ст. діастолічного артеріального тиску.

"Ми помітили більш виражене підвищення артеріального тиску у жінок. Ми не знаємо точної причини цього. Проте є дані, які свідчать про те, що пандемія зазвичай накладає більший тягар на жінок, особливо тих, які працюють", – пояснює CNN лікарка Люк Лаффін, співдиректора Center for Blood Pressure Disorders в Cleveland Clinic.

Наслідки підвищення артеріального тиску

Високий кров’яний тиск підвищує ризик серцевих захворювань та інсульту – двох головних причин смертності.

За словами Рігведа Тадвалкара, кардіолога Providence Saint John’s Health Center, збільшення ваги – причина високого кров’яного тиску – не вплинула на висновки дослідження.

"Найімовірнішим винуватцем є емоційний стрес через пандемію, що є наслідком різких змін у розпорядку дня, і занепокоєння через те, що не знаєш, що буде в майбутньому", – пояснює Тадвалкар.

Кардіолог також додає, що зміни в раціоні, включно зі збільшенням споживання алкоголю, безсумнівно, сприяють підвищенню кров'яного тиску. Фізична активність у багатьох людей також впала, що є непрямою причиною гіпертонії.

У інтерв'ю для Healthline Тадвалкар розповів, що існують докази того, що люди не приймають прописані ліки під час пандемії.

"Тобто багато людей з діагнозом гіпертонії можуть не отримувати оптимальний режим лікування, що призводить до більшого підвищення артеріального тиску".

Способи, які сприяють зниженню артеріального тиску

Дієтологиня Хізер Хенкс, яка працює в Medical Solutions в Барселоні, пов'язує стрибки тиску зі стресом та неправильним харчуванням.

"Я привчаю своїх клієнтів до здорового раціону, які включають три збалансовані прийоми їжі на день. Якщо вам все-таки потрібно перекусити, то переконайтеся, що ваші перекуси надходять зі здорових джерел, таких як фрукти та овочі, корисні соуси і горіхи", – пояснює дієтологиня.

Окрім цього, фізичні вправи важливі для здорового кров’яного тиску. Під час пандемії було складно дотримуватись їхньої регулярності.

"Жінкам важко звернутися по допомогу, але оскільки серцево-судинні захворювання є одними з найголовніших вбивць, необхідно ставити у пріоритет власне здоров’я", – додає дієтологиня.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин