Кофеїн не замінює відпочинок. Користь сну та ризики споживання кави – дослідження
Фото: pixaby.com

Кофеїн може збадьорити, але він не покращить якість виконання завдань, якщо ви не отримали достатньо сну.

До цього висновку прийшли автори дослідження, опублікованого в Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory, & Cognition. 

Учасники дослідження склали два тести: простий на перевірку пам'яті та складніший "place-keeping" тест, який вимагав виконання ряду завдань у конкретно порядку, не пропускаючи і не повторюючи жодних кроків.

Потім вчені розділили учасників на дві групи: одні поїхали спати додому, а інші провели безсонну ніч в лабораторії. Зранку усі учасники отримали 200 мг кофеїну (приблизно 1-2 чашки кави) або плацебо та повторно склали тести.

"Ми виявили, що недосипання погіршує результати виконання обох типів завдань. Кофеїн допомагає учасникам успішно виконувати простіші завдання, але неефективний під час складання "place-keeping" тесту", – пояснює авторка дослідження, доцентка кафедри психології Michigan State University Кімберлі Фенн.

В інтерв'ю для ресурсу Healthline дослідниця пояснила, що кофеїн допомагає збадьоритися і виконати завдання, але він не запобігає помилкам. 

Дослідниця радить уникати складних завдань у період недосипання. Адже це може бути небезпечним у випадках водіння автомобіля, експлуатації важкої техніки або виконання інших завдань, які не терплять помилок.

Користь сну

Отримані дані підтверджують теорію, що нестача або відсутність сну погіршує пильність та здатність виконувати когнітивні завдання, які вимагають уваги. 

"Кофеїн може допомогти вам пройти полуденний спад енергії, але він не замінює повноцінний відпочинок. Важливість якісного сну особливо актуальна для людей, яким часто доводиться довго працювати (лікарі та водії вантажівок). Стійкий баланс між робочим та особистим життям може створити кращі та безпечніші умови. Зрозумійте потреби свого тіла і намагайтеся якомога більше відпочивати, коли це потрібно", – пояснює лікар Ентоні Пуополо.

Попри те, що кофеїн блокує аденозин – нейромедіатор, відповідальний за відчуття втоми, хороший сон ефективніший.

"Під час глибокого сну тканини у тілі відновлюються, а мозок очищається від скупчення нальоту. Під час швидкого сну утворюються нейронні зв’язки, а спогади закріплюються. Кава чи енергетичні напої ніколи не можуть замінити того, що відбувається під час сну", – пояснює Пол Серра, співзасновник Sleepline.

Ризики споживання кофеїну

"Кофеїн приховує симптом почуття сонливості. Мозок не відпочиває, тому він все ще не дозволяє кавоманам працювати настільки ж ефективно, як після якісного відпочинку", – стверджує сомнолог Ешлі Олівін.

Окрім того, надмірне споживання кофеїну (понад 400 мг щодня) може погіршити сон. 

Це пов’язано з накопиченням аденозину, який контролює цикл сну і бадьорості. Кофеїн впливає на те, як рецептори мозку реагують на кількість аденозину, що призводить до зіпсованого циклу сну. Так вночі ви відчуватимете бадьорість, а вдень – втому. 

Якщо ви щодня регулярно споживаєте кофеїн, ваше тіло може виробити толерантність до його стимулюючих ефектів. Тому вам доведеться споживати більше напою для отримання кращого результату.

Також пам'ятайте, що кава – сечогінний засіб, який може призвести до зневоднення, сонливості або млявості.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.