Чому споживання ковбаси – шкідливе для здоров'я – дослідження
Фото: depositphotos.com

Дослідники з Університету Макмастера та мережа лікарень Hamilton Health Sciences в Канаді виявили, що вживання лише 150 г переробленого м’яса на тиждень може значно збільшити ризик серцевих захворювань та смерті. Це еквівалентно споживанню лише двох ковбасок на тиждень.

М’ясо вважається обробленим, якщо воно було приготовлене шляхом копчення, засолювання, сушіння або додавання консервантів. Про це йдеться у статті ресурсу Healthline.

"Ми виявили, що споживання понад 150 грамів переробленого м'яса на тиждень було пов'язано з 46% більшим шансом серцево-судинних захворювань і 51% більшим шансом смерті у порівнянні з відсутністю цих продуктів у раціоні", – пояснює співавтор дослідження Махшид Дехган, дослідник з Інституту досліджень серця, судин та інсультів Девіда Бралі.

Дехган та команда проаналізували раціон та стан здоров'я 134 297 людей з 21 країни. Дослідники відстежували споживання м’яса та показники серцево-судинних захворювань.

Дослідники також виявили, що вживання в їжу помірної кількості необробленого м’яса, як яловичина, свинина чи птиця, нейтрально впливає на здоров’я.

Оброблене м’ясо має високий вміст солі та консервантів

Шкідливий вплив обробленого м'яса на здоров'я може бути не повністю обумовлений його вмістом насичених жирів або холестерину, оскільки кількість цих поживних речовин однакова в обробленому та необробленому м'ясі.

За словами вчених, кількість консервантів та харчових добавок в обробленому та необробленому м'ясі може помітно відрізнятися. Це частково може пояснити різні наслідки для здоров'я.

"Перероблене м'ясо має високу концентрацію солі, яка підвищує кров'яний тиск, вагу та ризик серцевих захворювань", – пояснює лікарка Йоханна Контрерас, директор відділу серцевої недостатності у Нью-Йорку. 

Штучні консерванти токсичні для людського організму, а деякі види м’ясопродуктів мають високий вміст насичених жирів і солі, що також погано впливає на серцеву діяльність і збільшить ризик смертності від серцево-судинних захворювань.

Про жири, холестерин та сіль ви можете дізнатися більше:

  • Жирів не варто уникати. Пояснюємо види, користь та шкоду жирів і скільки їх слід їсти
  • Як зрозуміти, що ви їсте забагато солі. Чотири головні симптоми
  • Продукти, які допомагають знизити рівень холестерину

Чи корисні замінники м’яса

Такі продукти, як вегетаріанські хот-доги або котлети не завжди корисні для здоров'я. 

За словами дослідників, ці продукти харчування часто є іншою формою обробленої їжі. Тобто вони можуть містити надмірну кількість солі, цукру, штучних барвників та інших інгредієнтів, що використовуються в будь-якій обробленій їжі.

Детальніше про цукор ви можете дізнатися тут:

  • Замінники цукру і правда про нього: види, денна норма, шкода, альтернатива
  • Не бійтесь вуглеводів! Навіщо вони, як отримати лише користь: види, норми, дієти

Підтвердження того, що м’ясо спричиняє погіршення самопочуття

У 2015 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) класифікувала споживання червоного м’яса як "ймовірно канцерогенне для людини" і знайшла вагомі докази того, що вживання переробленого м’яса пов’язане з розвитком раку товстої кишки, підшлункової залози та передміхурової залози.

Попередні дослідження також показали, що оброблене та червоне м’ясо пов’язане із серцево-судинними захворюваннями.

Але чи означає це, що нам слід повністю вилучити м’ясо зі свого раціону?

"Я вважаю, що можна розглянути невеликі кількості та помірковане споживання", – сказав Контрерас. Вона додала, що варто віддавати перевагу нежирному м'ясу та необробленій їжі в максимально природному стані, оскільки це більш поживно і корисно.

Висновок. Дослідження, проведене протягом майже 10 років, доводить, що вживання навіть невеликої кількості переробленого м’яса може значно збільшити ризик серцевих захворювань та смерті. Експерти стверджують, що високий вміст солі, консервантів і жирів в цих продуктах може бути причиною. Вони заохочують людей харчуватися більше на рослинній основі, уникаючи при цьому насичених жирів.

Читайте також:

  • Чи можна їсти сосиски дітям і дорослим? Як часто можна їсти і як правильно обирати
  • Сало корисне, але не їжте з хлібом. Користь червоного м’яса та сала пояснює дієтологиня
  • Вегани більш схильні до переломів кісток, ніж м'ясоїди – дослідження

Більше цікавих фактів про їжу та смачних рецептів – у нашому Телеграм каналі Mood food.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.