Чому під час тренування ми можемо відчути нудоту – пояснює фізіолог
Фото: depositphotos.com

Нудота, спричинена фізичними вправами, є досить поширеним явищем. Чому так трапляється і як запобігти цьому розповідає у своїй статті ресурсу The Conversation фізіологиня Анна Р. Крецелій.

Причина

Під час тренування м’язи скорочуються. Щоб працювати більш ефективно, їм потрібен кисень. Таким чином, ваш серцевий м’яз теж скорочується, збільшуючи кровообіг через ваше тіло.

Молекули гемоглобіну в еритроцитах несуть кисень до робочих м’язів.

Щоб максимізувати кількість крові, що надходить до активних м’язів, ваше тіло відводить кров від неактивних ділянок, таких як кишківник.

Ці дії контролюються симпатичною нервовою системою. Вона викликає звуження деяких судин, обмежуючи кровообіг. Людина не має свідомого контролю над цим процесом.

Але скелетні м’язи, що скорочуються, мають особливу силу зберігати кровообіг. Вони здатні протистояти заклику до звуження судин, що допомагає відвести кров від неактивних ділянок.

Ця стійкість до впливу симпатичної нервової системи називається "функціональним симпатолізом". 

То чому обмеження припливу крові до кишківника викликає дистрес?

Відносна ішемія або відсутність кровообігу може мати різні наслідки. Це може змінити спосіб, яким клітини здатні поглинати перетравлене, і як розщеплена їжа рухається кишківиком. Разом взяті зміни призводять до неприємного відчуття, яке ви можете відчувати під час фізичного навантаження.

Нудота може проявитися особливо гостро, якщо їжа перед тренуванням мала багато жирів або концентрованих вуглеводів. А також якщо пройшло небагато часу після приймання їжі.

Лікування

Зменште інтенсивність вправ. Нудота частіше зустрічається при високоінтенсивних фізичних вправах. Особливо, якщо ви новачок у тренуванні, поступове збільшення інтенсивності фізичних вправ повинно допомогти мінімізувати ймовірність її розвитку.

Змініть вправу. Деякі дані свідчать про те, що певні вправи, такі як їзда на велосипеді, можуть поставити тіло в положення, яке, швидше за все, може спричинити проблеми з кишківником.

Спробуйте різні форми фізичних вправ або комбінації різних режимів для досягнення ваших цілей. Обов’язково правильно виконуйте розминку та заминку, щоб запобігти швидким змінам метаболізму у вашому організмі.

Слідкуйте за водою та їжею. Одним з найкращих способів запобігти проблемам шлунково-кишкового тракту під час та після тренування є постійна підтримка водного балансу. Намагайтеся пити приблизно півлітра рідини на годину, включаючи деякі низьковуглеводні та низьконатрієві спортивні напої для високоінтенсивних фізичних вправ.

Можливо, знадобляться експерименти з різними продуктами харчування та часом їх споживання, щоб з’ясувати, що найкраще вам підходить. Ви також можете включити такі продукти, як імбир та кокосова вода, які можуть допомогти заспокоїти ваш шлунок.

Читайте також: