У чому різниця між дієтологом та нутриціологом. Пояснюємо на пальцях
Фото: depositphotos.com

Дієтологів та нутриціологів часто плутають. Вони мають справу з харчуванням людей.

Проте якщо дієтолог – це лікар, який допомагає людям боротися з хворобами шляхом зміни харчування, то нутриціолог – консультант з правильного харчування.

Пропонуємо дізнатися більше про кожну професію.

Дієтолог

Дієтологія – це розділ медицини про їжу, харчування та їх вплив на здоров’я людини. Лікарем цієї сфери можуть стати люди, які отримали медичну освіту і ліцензію для проведення консультацій.

Проте дієтологи не тільки консультують, але й лікують за допомогою дієтичних терапій, які побудовані на основі потреб конкретної людини.

Наприклад, до дієтолога можуть звернутися люди з онкологією, які мають проблеми з харчуванням або ті, хто має ожиріння та супутні хронічні захворювання.

Також дієтологи співпрацюють з психотерапевтами під час лікування людей з порушенням харчування. Наприклад, анорексія чи булімія.

Види дієтологів

Клінічні дієтологи – це ті, хто працює в стаціонарних лікарняних умовах.

Амбулаторні дієтологи можуть також працювати в лікарнях. Проте вони працюють з людьми, які не потрапляють у стаціонар.

Як клінічні, так і амбулаторні дієтологи надають підтримку медичній бригаді для лікування багатьох гострих та хронічних захворювань.

Дієтологи можуть також працювати в інших закладах: дослідницькі центри, університети або управління харчовими послугами.

Дієтологи з управління харчовими послугами контролюють виробництво харчових продуктів, які відповідають вимогам безпеки у межах великої організації.

Громадський дієтолог може допомогти у розробці та реалізації програм, спрямованих на населення, а не на окремих людей. Наприклад, вони розробляють ініціативи громадського харчування або заходи з профілактики діабету. 

Дієтологи-дослідники зазвичай працюють у дослідницьких центрах, організаціях чи університетах. Вони проводять дослідження у сфері харчування.

Експерти з дієтології також можуть отримати вужчу спеціальність, наприклад, дитячий або спортивний дієтолог.

Так спортивні дієтологи спеціалізуються на оптимізації харчування для підвищення продуктивності спортсменів. Ці дієтологи можуть працювати у спортивних залах чи фізіотерапевтичних лікарнях.

Також дієтологи можуть проводити приватні консультації з питань харчування.

Нутриціолог

Нутриціологія – це доволі молода наука про харчування, яка зародилась наприкінці ХІХ століття. Спеціалісти у цій сфері можуть не мати медичної освіти. 

Проте для того, щоб займатися практиками людина має пройти спеціалізоване навчання (курси) та отримати ліцензію.

На відміну від дієтологів, нутриціологи не лікують. Вони консультують здорових людей з приводу основ здорового способу життя та правильного харчування.

Нутриціологи допомагають людині покращити свій щоденний раціон, знаходити основні помилки харчування та випрявляти їх відповідно до встановленої мети.

Сфера їхнього інтересу:

  • склад продуктів;
  • вплив і взаємодія продуктів в організмі людини;
  • норми споживання, засвоєння і виведення їжі з організму;
  • вплив продуктів на обмін речовин людини.

Головна задача нутриціологів – навчити людей аналізувати вибір продуктів та страв з максимальною користю для свого здоров'я.

Щоб клієнт у результаті зміг дотримуватись збалансованого харчування для уникнення ризику хронічних захворювань, набору ваги, відсутності енергії та безконтрольного відчуття голоду.

Читайте також:

  • Чим дитині загрожує зайва вага та як допомогти схуднути, пояснюють лікар та дієтолог
  • Коли здорове харчування перетворюється на розлад. Що таке орторексія
  • Щоб бути здоровим, потрібно бути худим, та інші міфи про харчування та втрату ваги