Заміна червоного м’яса рослинним білком зменшує ризик серцевих захворювань – дослідження
Фото: depositphotos.com

Червоне м’ясо може бути здоровим джерелом білка. Але вживання його в їжу щодня, особливо якщо це ковбаси чи сосиски, може збільшити ризик серцевих захворювань.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Зменшити цей ризик цілком реально, замінивши частину червоного м’яса на рослинні білкові продукти (квасоля, горіхи або соя).

Про це йдеться у новому дослідженні, опублікованому в The British Medical Journal.

Вчені виявили, що заміна червоного м’яса цільнозерновими та молочними продуктами та заміна обробленого червоного м’яса яйцями також може зменшити цей ризик.

Вчені зібрали дані понад 43 000 чоловіків, середній вік яких – 53 роки.

Чоловіки, які на початку дослідження не мали серцевих захворювань та раку, заповнювали детальну анкету щодо дієти з 1986 році та кожні чотири роки до 2016 року. Вони також надавали медичну інформацію та дані про свій спосіб життя протягом 30-річного періоду дослідження.

Так дослідники виявили, що на кожну порцію з’їденого непереробленого червоного м’яса ризик серцево-судинних захворювань був вищим на 11%.

Цей ризик був на 15% вищим, якщо учасник вживав кожен день перероблене червоне м’ясо (сосиски, ковбаси). А також на 12% вищим, якщо розглядати загальне споживання червоного м’яса щодня.

У порівнянні з червоним м’ясом, вживання однієї порції рослинного білка (наприклад, горіхів, квасолі та сої) було пов’язано з нижчим ризиком серцевих захворювань на 14%. Цей ризик був ще нижчим (18%) для чоловіків у віці старше 65 років.

Вживання цільнозернових та молочних продуктів, таких як сир, молоко та йогурти замість червоного м’яса та споживання яєць замість переробленого червоного м’яса, також пов’язано з меншим ризиком серцевих захворювань.

Молоді чоловіки мали на 20% нижчий ризик серцевих захворювань, коли їли яйця замість червоного м'яса.

Молоко, йогурт та сир були пов’язані зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань на 10–22% у порівнянні з червоним м’ясом. 

Вживання риби замість червоного м’яса не пов’язано зі зниженим ризиком серцевих захворювань. Але автори дослідження зазначили, що це могло бути пов'язано з методами приготування їжі, такими як смаження у фритюрі. 

Окрім цього, категорія риби в анкеті включала перероблені рибні продукти (рибні палички та рибні котлети), які також шкодять здоров'ю.

Вигоди від заміни тваринних білків на рослинні полягає в зменшенні насичених жирів і холестерину, а також збільшення ненасичених жирів, клітковини та антиоксидантів, таких як вітаміни, мінерали та поліфеноли, що може зменшити ризик серцевих захворювань.

Читайте також:

  • Достатня кількість омега-3 зменшує ризик серцевих захворювань – дослідження
  • У яких продуктах міститься цинк. П'ять категорій, які варто додати в раціон
  • Вино, сир та баранина покращують когнітивні здібності, а сіль шкодить – дослідження