Без підрахунку калорій. Флекситаріанська дієта: що можна і не можна, переваги та ризики
Фото: unsplash.com

Флекситаріанська дієта – один із варіантів харчування, який не передбачає підрахунку калорій та суворих обмежень.

В інтерв'ю для ресурсу Healthessential від Cleveland Clinic дієтологиня Кейт Паттон пояснила усі тонкощі цього стилю харчування.

Так, сама назва дієти – поєднання двох англійських слів flex – гнучкий та vegetarian – вегетаріанський. Тобто дієта передбачає вегетаріанський раціон з можливістю споживати продукти тваринного походження.

За оцінкою U.S. News Best Diet Rankings, флекситаріанська дієта посіла друге місце в рейтингу Best Diet Overall, поступаючись лише середземноморському раціону. Експерти пояснюють таку високу оцінку простотою та користю плану харчування.

Раціон флекситаріанської дієти базується на фруктах, овочах, цільнозернових, бобових і горіхах, але час від часу все ж таки можна споживати м’ясо.

Можна та не можна їсти

Флекситаріанська дієта передбачає додавання в раціон:

Слід обмежити:

М'ясо та флекситаріанська дієта

Раціон дієти передбачає від 255 г до 800 г м’яса на тиждень, залежно від ваших цілей. Тобто ви самотужки обираєте обмеження м'яса.

Існує три основні етапи зменшення м'яса в рамках флекситаріанської дієти: 

  1. Людям, які тільки змінюють свій раціон, рекомендовано відмовитися від м’яса на два дні. На початковому етапі ви повинні споживати не більше 800 г м'яса протягом тижня.
  2. Коли ви звикнете їсти більше фруктів та овочів, зосередьтесь на дотриманні повноцінної вегетаріанської дієти 3-4 дні на тиждень. Не споживайте понад 510 г м’яса протягом решти тижня.
  3. Дотримуйтесь вегетаріанської дієти п’ять із семи днів на тиждень. Протягом двох днів, коли ви споживаєте м’ясо, не їжте понад 255 г.

Включаючи м’ясо у свій раціон, обирайте яловичину, курку або індичку, вирощену на пасовищах або на трав’яному вигодовуванні. Завжди обирайте пісні частини, щоби звести до мінімуму зайвий тваринний жир.

Оскільки флекситаріанська дієта не є веганською чи вегетаріанською, ви можете самі вирішити, чи додавати в раціон рибу. За словами Паттон, дієта передбачає отримання білка не з тваринних джерел, а з рослинних.

Переваги та ризики флекситаріанської дієти

Серед переваг такого раціону:

  • зниження ризику серцевих захворювань;
  • втрата ваги;
  • зниження ризику розвитку цукрового діабету 2 типу.

Попри всі переваги такої схеми харчування, зменшення споживання м’яса може призвести до дефіциту деяких поживних речовин: вітаміну В12, цинку і кальцію.

Окрім цього, люди, які мають синдром роздратованого кишківника, можуть не впоратися з великою кількістю рослинної їжі.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин