Видавництво "Ранок" представило імпринт Readberry. Що це і для кого
Фото: Depisitphotos

Українське видавництво "Ранок" представило імпринт Readberry — новий бренд, під яким випускатимуть книги для молоді. Про розширення категорії літератури Young Adult і New Adult повідомили на XII Міжнародному фестивалі "Книжковий Арсенал" 1 червня. 

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

"Ідея розширення категорії Young Adult — не нова. Сторінка Readberry в Instagram з’явилася у 2021 році. Це була стратегія видавництва "Ранок" розділити комунікацію між батьками з дітьми й молодими людьми. Таким чином ми створили спільноту, де могли говорити про книжки для цієї категорії. У 2023 році ми поставили за мету створити імпринт і ментально відділити для людей ці книги", — розповіла Ганна Булгакова, головна редакторка департаменту дитячої літератури видавництва "Ранок".

За її словами, імпринт сфокусується на двох категоріях читачів: підлітках 15-18 років (література Young Adult) та молоді 18-30 років (New Adult). Серед популярних жанрів, які вже видає чи планує видати Readberry, — фентезі. Це, зазначає Ганна Булгакова, найбільший тренд як в Україні, так і в усьому світі: 

"Це дуже важливий жанр у книговидавництві. Але ми не обмежуємося якоюсь жанровою політикою, ми йдемо за запитом аудиторії". 

Серед інших популярних жанрів літератури серед аудиторії Young Adult вона називає трилери, романтичні історії та ромкоми (романтичні комедії). 

Що стосується авторів, то імпринт планує випустити продовження відомих циклів і серій книжок, які вже виходили під брендом "Ранок". Зокрема, йдеться про книгу Марісси Майєр "Безсердечна", "Посібник з убивства для хорошої дівчинки" Голлі Джексон, "Король-утікач" Дженніфер Нільсен. Йдеться також і про книги українських авторів: Тані Гуд, Дари Корній, Мії Марченко, Катерини Пекур, Валерії Малахової та інших. 

"Наші хіти, бестселери видавництва "Ранок", уже переходять до бренду Readberry. Це продовження серій, циклів книжок, які ще не були опубліковані. Вони вже виходять під брендом Readberry", — зазначила Ганна Булгакова. 

Зараз тривають перемовини й підписання договорів з іноземними партнерами, тож плани видавництва розписані на 2025-2026 роки. 

Що таке імпринт?

Шляхів розвитку імпринту два: купівля великим видавництвом меншого та створення видавництвом окремого бренду для певної аудиторії, розповіла книжкова аналітикиня Інна Білоножко під час презентації. У випадку з Readberry "Ранок" пішов іншим шляхом: 

"Це не зовсім окреме видавництво, це не просто назва бренду, це щось на межі. Імпринт з англійської — це вихідні дані на книзі. І коли там почали писати назву Readberry та видавництво "Ранок" одночасно — тоді й з’явилося розуміння, що це якийсь окремий феномен, що мусить мати свою назву". 

За її словами, розвиток імпринту — поширена практика за кордоном, натомість в Україні таких випадків фактично одиниці. Приміром, у 2019 році українське видавництво коміксів і графічних романів Vovkulaka заявило про створення імпринту авторських коміксів для дитячої аудиторії під назвою "Мавка". Однак, зазначила Інна Білоножко, тоді видавництво випустило роман під брендом Vovkulaka, так і не закінчивши процес створення імпринту. 

"Мені здається, для України ця історія буде характерна для більших видавців, у яких дуже широкий асортимент", — додала вона. 

Натомість у світі імпринти — поширена практика. У XX столітті було кілька великих компаній, які відрізнялися від звичайних видавництв. Вони швидко зростали й поступово купували менші видавництва. Таким чином сучасні великі видавництва можуть мати сьогодні по кілька сотень різних імпринтів.

"Коли читач заходить у книгарню, йому здається, що на полицях 400 різних видавництв. Насправді це один видавничий гігант. Тому на західних ринках часом спостерігається спротив, коли говорять, що це насправді одна велика корпорація, а не незалежні видавництва", — пояснює Інна Білоножко. 

Насправді ж, додає вона, сучасний імпринт — це окрема незалежна редакційна команда, яка добирає книги, відштовхуючись винятково від інтересів своєї цільової аудиторії. Це окремий маркетинг, окрема комунікаційна стратегія й окреме розуміння своєї аудиторії. Водночас імпринт залишається частиною більшого видавництва і може отримувати певні переваги: від організаційних моментів, до кращих умов співпраці з друкарнями.